Filme europene

Jocuri de memorie: Trance (2013)

Trance (2013) Regia: Danny Boyle Distribuția: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel Amnezia și hipnoza - iată două fenomene care au stat la baza multor thrillere, unele dintre ele reușite clasice ale acestui gen cinematografic. 'Trance' realizat în 2013 de Danny Boyle le combină într-o poveste sofisticată, cu mai multe nivele și perspective narative, care se joacă cu spectatorii și-i determină să se întrebe permanent cât din ceea ce văd pe ecran este adevăr și cât este traiere subiectivă a personajelor, în ce măsură acțiunile eroilor sunt rezultatul propriilor decizii sau ale comenzilor insinuate prin hipnoză. Nu sunt profesionist și am prea puține cunoștințe în domeniul hipnozei pentru a putea confirma dacă și cât din ceea ce vedem pe ecran este corect științific și plauzibil în realitate. Ca spectator de film pot însă spune că schema funcționează bine ca pretext și ca motor al unui film ambițios, care captivează și care furnizează copios surprize de la prima până la ultima scenă. (mai mult…)

Un menuet de pe litoral: Lola (1961)

Lola (1961) Regia: Jacques Demy Distribuția: Anouk Aimée, Marc Michel, Jacques Harden Sunt câteva povești de dragoste în filmul 'Lola' realizat in 1961 de Jacques Demy, dar și în jurul acestui film. Realizat în 1961 era primul film de lungmetraj al regizorului care cu câțiva ani mai târziu avea să regizeze 'Les parapluies de Cherbourg' și apoi 'Les demoiselles de Rochefort' și conținea în el multe dintre semnele caracteristice ale unei personalități cinematografice orginale și șarmante, un romantism elegant, sinceritate și ingenuitate. Dar și povestea filmului însuși are o completare târzie emoționantă. Negativele originale s-au pierdut și când a venit vremea unei recondiționări și digitizări a peliculei, restauratorii au trebuit să recurgă la o copie aflată în arhivele cinematecii britanice. Operația a fost efectuată de regizoarea Agnes Varda, văduva lui Jacques Demy, la câțiva ani după moartea acestuia. Filmul de tinerețe, plin de dragoste, al lui Demy a renăscut și poate fi acum văzut și trăit de noile generații de amatori de cinema datorită devotamentului și profesionalismului celei care i-a fost soție. (mai mult…)

Jafuri cu stil: Le voleur (1967)

Le voleur (1967) Regia: Louis Malle  Distribuția: Jean-Paul Belmondo, Geneviève Bujold, Marie Dubois Versiunile recuperate și digitizate ale filmelor vechi sunt de multe ori o bucurie. Avem ocazia să vedem filme realizate cu 40, 50, 60 de ani în urmă în condiții similare celor de la premieră și uneori chiar în condiții mai bune. Perdeaua de ceață așternută de timp și de degradarea mediei sunt eliminate, ceea ce ne permite să vedem figurile actorilor, să le auzim clar vocile și banda sonoră, să ne bucurăm de costume și decoruri în culori și cu contururi improspatate. Ne putem bucura de calitățile filmelor dar pot fi văzute mai clar și defectele și puse în evidență problemele. Este și cazul filmului 'Le Voleur' al lui Louis Malle, realizat în perioada de maxim succes și popularitate a regizorului. Versiunea recuperată lansată cu câțiva ani în urmă ne aduce în față un film elegant, dar vetust, cu un conținut în care divertismentul lejer se îmbină cu o ideologie ciudată și care cred că era demodată și în 1967 când a fost lansat filmul, și care pare și mai puțin plauzibilă astăzi. (mai mult…)

Pe cele două maluri ale lacului: Moka (2016)

Moka (2016) Regia: Frédéric Mermoud Distribuția: Emmanuelle Devos, Nathalie Baye, David Clavel Lacul Lehman și munții care-l înconjoară sunt un peisaj extrem de potrivit pentru genul thrillerelor psihologice. Frumusețea calmă și glaciară a locurilor pare întotdeauna să ascundă un subtext amenințător, la fel cum politețea impecabilă a locuitorilor zonei este prea perfectă pentru a nu suspecta drame mocnite și puternice, sau conflicte bine îngropate în spatele curățeniei, punctualității și civilității elvețiene. Listei bine garnisite de filme de tensiune care folosesc cu succes acest fundal li se adaugă 'Moka', film lansat în 2016, care poate fi descris că o drama psihologică cu nuanțe de thriller și poveste detectivă, bazat pe un roman scris de scriitoarea de succes Tatiana de Rosnay și regizat de Frederic Mermoud. (mai mult…)

Proaspăt și natural: Conte d’été (1996)

Conte d'été (1996) Regia: Éric Rohmer  Distribuția: Melvil Poupaud, Amanda Langlet, Gwenaëlle Simon  'Conte d'été' (titlul în limba engleză este 'A Summer Tale'), realizat de Eric Rohmer în 1996, aparține unui gen de filme pe care le vizionez rar - o poveste romantică cu tineri abia ieșiți din adolescență. Și totuși, această poveste aparent simplă, care se petrece undeva pe coasta Bretaniei, într-o vară nu prea fierbinte, într-o atmosferă de vacanță dar fără obsesii turistice, m-a captivat. În creația lui Rohmer, filmul face parte dintr-un 'cvartet al anotimpurilor' și cred că voi căuta și celelalte filme ale grupajului pentru a-mi completa imaginea despre acest regizor francez pe care îl cunosc foarte puțin. (mai mult…)

Semne astrale: Il y a des jours… et des lunes (1990)

Il y a des jours... et des lunes (1990) Regia: Claude Lelouch Distribuția: Gérard Lanvin, Patrick Chesnais, Annie Girardot Mărturisesc că nu sunt un mare admirator al lui Claude Lelouch. Estetica lui cinematografică de prin anii 70 îmi amintea revistele ilustrate cu pagini lucioase și fotografii de vedete și celebrități pe coperte, frumos tipărite și colorate dar cam goale de conținut. De la un moment încolo am încetat să-i mai urmăresc filmele. 'Il y a des jours ... et des lunes' (titlul în engleză este 'There Were Days ... and Moons'), realizat în 1990, a fost pentru mine o surpriză plăcută. Am decis să-l văd datorită prezenței pe generic a unui număr impresionant de actori francezi cunoscuți, și am fost captivat imediat de ideea originală și de concepția interesantă. Nu-mi sunt clare motivele pentru care acest film nu este mai bine cunoscut, comentat și explicat în contextul filmografiei lui Lelouch și a altor filme cu teme similare. (mai mult…)

Groază în apropierea Zidului: Possession (1981)

Possession (1981) Regia: Andrzej Zulawski Distribuția: Isabelle Adjani, Sam Neill, Margit Carstensen  Frumusețea universului cinematografic este că este suficient de mare pentru a permite explorarea și chiar descoperirile. Mărturisesc că nu știam nimic despre regizorul polonez Andrzej Zulawski. Filmul său din 1981, „Posesiunea” ('Possession'), mă aștepta o vreme pentru vizionare, iar surpriza a fost uriașă. Iată un cineast puternic și original din țara lui Wajda și Polanski, puțin mai tânăr decât ei, a cărui existență si filmografie o ignoram total. „Posesiunea” este o operă îndrăzneață, violentă și provocatoare, care a șocat publicul la lansarea sa. A fost clasificat greșit, deoarece refuză să stea într-un raft bine definit, în timp ce Zulawski jonglează cu genurile. Se anticipează tendințe care vor fi vizibile, dar nu finalizate, acceptate chiar și câteva decenii mai târziu. Include multe colțuri ascunse și cifre secrete care pot fi decriptate numai prin referiri la biografia personală a regizorului. Nu este ușor de urmărit, nu numai din cauza cantității mari de imagini șocante, ci și pentru că lui Zulawski nu îi place și nu-i pasă să explice tot ceea ce arată pe ecran. Se bazează pe noi, spectatorii, pentru a fi suficient de deștepți și pentru a umple lipsa cu propriile noastre imaginații. Sau de groază. (mai mult…)

Realism și suprarealism: Biutiful (2010)

Biutiful (2010) Regia: Alejandro G. Iñárritu Distribuția: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib Filmele regizate de Alejandro G. Inarritu nu sunt niciodată banale. Spectatorii se pot aștepta întotdeauna la perspective inedite și viziuni cinematografice originale. 'Biutiful' lansat pe ecrane în 2010 este un film exemplar din acest punct de vedere. Este un film realist și cu o puternică tentă socială, poate cel mai politic film al lui Inarritu de până acum, abordând o temă, cea a imigranților ilegali, care avea să devină subiectul principal al interesului public doar peste câțiva ani. În același timp este un film în care fantasticul și supranaturalul ocupă un rol important. Filmul conține și naturalism și poezie, învăluite însă într-o viziune sumbră, dominată de moarte. Moartea nu este însă neapărat un final, ci doar încheierea unui ciclu. Altele vor urma, după ce lumina ecranului se stinge. Eroul filmului ne va însoți o vreme. (mai mult…)

Lumea subterană alternativă: Subway (1985)

Subway (1985) Regia: Luc Besson Distribuția: Christopher Lambert, Isabelle Adjani, Richard Bohringer, Jean Reno Trenurile circulând la mare viteză, stațiile luminate sau întunecate, aglomerate sau pustii, tunelurile și labirinturile subterane ale rețelelor de metrou au fost de multă vreme un spațiu ideal pentru filme interesante și mai ales pentru thrillere de calitate, de la 'The Incident' al lui Larry Peerce din 1967 până la 'Kontroll' al regizorului maghiar Nimrod Antal realizat în 2003. 'Subway' realizat în 1985 de Luc Besson se încadrează excelent în această bună companie. Era doar al doilea film de lungmetraj al regizorului francez care avea atunci când l-a realizat doar 26 de ani, dar putem găsi în el deja multe dintre trăsăturile creative și originale, ritmul, îndrăzneala și un grad de nesocotire a normelor sociale și cinematografice care aveau să facă din el în deceniile următoare unul dintre numele importante ale cinematografiei franceze si internaționale. (mai mult…)

Un film sigur de văzut înainte de a merge la somn: Before I Go to Sleep (2014)

Before I Go to Sleep (2014) Regia: Rowan Joffe  Distribuție: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong  Regizorul Rowan Joffe a fost curajos când s-a angajat să realizeze 'Before I Go to Sleep' (2013). Amneziile sunt o excelentă premiza pentru genul thrillerelor psihologice. Provocarea este însă dificilă pentru scenariștii și regizorii care se aventurează în acest gen, deoarece ștacheta de referință a calității se află undeva foarte sus. Cel puțin două filme sunt referințe în acest gen: 'Spellbound' al lui Hitchcock din 1945 și 'Memento' al lui Christopher Nolan din 2000. Rowan Joffe a avut parte de o distribuție excelentă cu Nicole Kidman și Colin Firth în rolurile principale, și s-a bazat pe un scenariu scris de el însuși (adaptare a unui roman). Ca scenarist Joffe are în palmares câteva reușite, între care '28 Days Later' foarte revăzut și comentat în ultimele săptămâni, deoarece are ca tema Anglia de după o pandemie. Dacă este însă să ne luăm după acest film, regizorul Rowan Joffe nu reușește să se ridice la înălțimea scenaristului Rowan Joffe. (mai mult…)