Filme europene

Povara grea a istorie: DAU. Natasha (2020)

DAU. Natasha (2020) Regia: Ilia Kirjanovski, Ekaterina Oertel Distribuția: Natalia Berezhnaya, Olga Shkabarnya, Vladimir Azhippo 'DAU. Natasha', regizat de Ilia Kirjanovski și Ekaterina Oertel, face parte din 'DAU', un proiect de mari ambiții și dimensiuni, care din cauza metodelor de producție folosite deja suscită discuții aprinse și controverse. 'DAU' a plecat de la biografia unui savant rus și istoria unui institut de cercetare din perioada sovietică și s-a dezvoltat într-un proiect multimedia și multidisciplinar pentru realizarea căruia producătorii au adus împreună un număr de actori, mulți neprofesioniști, vreme de peste doi ani în condițiile unui 'reality show' care reconstituie atmosfera opresivă a perioadei staliniste. 'DAU.Natasha' este unul dintre cele două filme oferite publicului până acum din acest proiect, și poate fi judecat fară probleme ca un film de sine stătător. Este ceea ce voi face. Este povestea unei femei modeste (reponsabila cantinei institutului de cercetare) care este recrutată cu forța ca informatoare KGB. Un film de un realism crud, splendid jucat și care nu ezită să șocheze. (mai mult…)

Escapism de calitate: La Belle Époque (2019)

La Belle Époque (2019) - Cei mai frumoși ani Regia: Nicolas Bedos  Distribuția: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant Distribuirea internațională a filmului 'La Belle Epoque', regizat de Nicolas Bedos, a fost întreruptă de pandemie. Premiera franceză a avut loc în noiembrie 2019 (după o avanpremieră la Cannes) și pe la începutul anului 2020, când începea să ajungă pe ecrane în alte țări, pandemia a lovit și sălile de cinema s-au închis. S-ar putea însă ca această înterupere de jumătate de an să-i fi priit, căci acum, când a început întoarcerea precaută a spectatorilor în săli, 'La Belle Epoque' este un film care promite să atragă multe categorii de public. O comedie romantică bazata pe o idee originala, o temă care combină nostalgia cu o doză de sci-fi lejer interesant pentru spectatori din generații diferite, un film escapist cu dialoguri bine scrise și cu o distribuție atrăgătoare. Sunt șanse ca pe piața francofonă, dar nu numai acolo, publicul să găsească în 'La Belle Epoque' divertismentul potrivit pentru o epocă neobișnuită. (mai mult…)

Un cosmonaut se întâlnește cu Alien: Sputnik (2020)

Sputnik (2020) Regia: Egor Abramenko Distribuția: Oksana Akinshina, Fedor Bondarchuk, Pyotr Fyodorov 'Sputnik', numele filmului rusesc de science-fiction regizat de Egor Abramenko, aduce imediat în minte perioada începutului erei spațiale cu șase decenii în urmă si a competiției tehnologice și politice dintre cele două supraputeri ale vremii - Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Daca în ceea ce privește lansarea primilor sateliți și a trimiterea primilor oameni în spatiu Uniunea Sovietică a avut pentru o vreme un avans considerabil, în competiția paralelă, cea a filmelor de science-fiction, nu a existat dubiu că americanii au dominat permanent. Și totuși, a existat și o tradiție de filme despre explorarea spațială realizate de studiourile și regizorii ruși materializată în filme de succes ca 'Planeta furtunilor', și din această tradiție reînoită în ultimele decenii descinde și filmul 'Sputnik'. Sursele sale de inspirație sunt însă și filmele horror spațial de genul seriei 'Alien'. Cele două lecții sunt bine învățate și avem de-a face cu un science-fiction bine făcut. Doza de originalitate, cel puțin pentru spectatorii mai puțin familiari cu acest spațiu geopolitic, o putem găsi nu neapărat în povestea însăși, ci în plasarea acțiunii în 1983, ultimul deceniu de existență a Uniunii Sovietice. Contextul în acest caz contează. (mai mult…)

Berlinul lui Burhan Qurbani: Berlin Alexanderplatz (2020)

Berlin Alexanderplatz (2020) Regia: Burhan Qurbani Distribuția: Albrecht Schuch, Jella Haase, Joachim Król Ambițiosul regizor german Burhan Qurbani s-a confruntat cu o legendă dublă când a decis să realizeze 'Berlin Alexanderplatz'. Punctul literar de plecare este romanul lui Alfred Doblin scris și publicat în perioada Republicii de la Weimar, o carte care este inclusă repetat cam în toate clasamentele Top 100 ale celor mai remarcabile romane, fie că este vorba despre literatura germană, despre cea a secolului 20, sau pur și simplu despre cele mai bune romane scrise vreodată. Cinematografic este vorba despre a treia transpunere pe ecran a cărții. Cea de-a doua, un miniserial în 14 episoade, era o saga de televiziune de la începutul anilor '80 și una dintre cele mai importante creații a lui Rainer Werner Fassbinder, un cineast vizionar aflat la culmea dar și aproape de sfârșitul unei cariere și a unei vieți scurtate timpuriu. Precum mulți alti creatori îndrăzneți, Qurbani nu s-a lăsat intimidat de text, i-a extras esența, a rescris liniile acțiunii și a filtrat și repoziționat unele personaje creând un film care este fară îndoială al său, un film despre Berlinul începutului de secol 21, despre Germania multiculturală și problemele sale actuale, dar în același timp un film despre o societate în criză și despre personaje confruntate cu realități crude, obligate la compromisuri morale. Este un film colorat și zgomotos, expresiv și șocant, multi-etnic și foarte german în același timp. La fel ca Berlinul de astăzi. (mai mult…)

Rămasul bun al lui Bruno Ganz cu o puternică docu-dramă despre amintire și Holocaust: Winter Journey (2019)

Winter Journey (2019) Regia: Anders Østergaard, Erzsébet Rácz Distribuția: András Bálint, Harvey Friedman, Bruno Ganz  'Winter Journey', filmul realizat de Anders Ostergaard și de Erszebet Racz, aduce pe ecran cartea lui Martin Goldsmith, care este și co-autor al scenariului împreună cu regizorul danez. Goldsmith este un reputat muzicolog, fiul unei familii de muzicieni evrei germani, refugiați în Statele Unite în timpul celui de-al doilea război mondial. La fel ca în multe alte familii de supraviețuitori ai Holocaustului, părinții au tăcut sau au povestit puțin. Cartea și acum filmul reconstituie dialogurile intre Martin și tatăl sau George și dezvăluie episoade puțin cunoscute din istoria persecuțiilor rasiale care au fost preludiu al genocidului. Am avut șansa să văd acest film original și impresionant la una dintre primele sale proiecții, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Haifa, care în acest an este un eveniment virtual. Este un film care demonstrează că tema Holocaustului este departe de a fi epuizată în cinematografie. De asemenea 'Winter Journey' prilejuiește ultimul rol pe ecrane al marelui actor care a fost Bruno Ganz. Și ce rol! (mai mult…)

Mersul la sală s-ar putea să fie periculos pentru sănătatea ta: Muscle (2019)

Muscle (2019) Regia: Gerard Johnson  Distribuția: Craig Fairbrass, Polly Maberly, Lorraine Burroughs Dacă sunteți mari amatori de săli de fitness, atunci s-ar putea ca 'Muscle' realizat în 2019 de regizorul englez Gerard Johnson să vă enerveze. Daca aveți în planuri să începeți astfel de activități, s-ar putea să vă răzgândiți. Filmul scenaristului și regizorului independent englez atacă frontal mitul masculinității sănătoase a acestor stabilimente urmărindu-și eroul într-o întâmplare care începe ca o drama sociala cu accente de comedie de familie și de moravuri și se transformă pe măsură ce personajele și intențiile lor se clarifică într-un thriller psihologic cu nuanțe întunecate. 'Muscle' nu este un film perfect și în unele momente exploră limitele a ceea ce este reprezentabil și suportabil pe ecran, dar abordează cu curaj un subiect care merită luat în considerație și oferă multe idei și momente cinematografice interesante. (mai mult…)

O alegere morală: La corruzione (1963)

La corruzione (1963) Regia: Mauro Bolognini Distribuția: Alain Cuny, Rosanna Schiaffino, Jacques Perrin În prima scenă din 'La corruzione', filmul din 1963 al regizorului Mauro Bolognini, directorul unui liceu italian de elită se desparte de absolvenți cu un discurs în care expune o viziune maniheistă despre lume. După el, societatea timpului are doua opțiuni: cea morală reprezentată de credința catolică și cea materialistă întruchipată de ideologia marxistă. Pentru absolvenții scolii, odrasle burgheze, opțiunea pare clară. Eroul filmului, Stefano Mattoli (Jacques Perrin), moștenitor al unui imperiu editorial din Milano, ia foarte în serios opțiunea morală și dorește să îmbrace hainele preoției. Tatăl său (Alain Cuny) se opune, dorind că fiul să preia afacerea. Poate exista o a treia cale? Sau poate că într-o lume strâmbă, în care principiile sunt încălcate de toată lumea, exista doar a treia cale, cea a compromisului? 'La corruzione' descrie o dramă morală în termeni simpli și cu o execuție cinematografică perfectă, datorita căreia acest film, aparent minor, supraviețuiește foarte bine celor aproape șase decenii de la producție. (mai mult…)

Inutilitatea fanatismului patriotic: Patria (2020, HBO)

Patria, producție HBO 2020 Creator: Aitor Gabilondo Distribuție: Elena Irureta, Ane Gabarain, José Ramón Soroiz, Mikel Laskurain etc. Trebuie să recunosc că până de foarte curând nu prea știam foarte multe despre celebrul conflict dintre spanioli și basci, un conflict armat foarte puternic, foarte actual și care a dus la foarte multe decese violente și arestări terifiante. Dar am avut ocazia să descopăr această temă și problemă socio-politică prin intermediul unuia dintre cele mai așteptate seriale ale anului 2020 – Patria, o producție HBO Europa, care prezintă în detaliu ceea ce a avut loc de-a lungul anilor pe teritoriul Țării Bascilor, precum și implicațiile acestui mini-război civil asupra oamenilor și vieților lor de zi cu zi. Și trebuie să spun că ceea ce am văzut până acum este mai mult decât mulțumitor, atât din punct de vedere artistic, cât și documentar. (mai mult…)

Despre oameni și călugări: Des hommes et des dieux (2010)

Des hommes et des dieux (2010) Regia: Xavier Beauvois Distribuția: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin 'Des hommes et des dieux' (titlu care în engleză este tradus cu o inversare a substantivelor ca 'Of Gods and Men') a lui Xavier Beauvois abordează tematica complexă a confruntării cu terorismul în lumea arabă concentrandu-se asupra unui eveniment cu o puternică încărcătură simbolică și emoțională care s-a petrecut în 1996 - luarea că ostateci și moartea tragică a șapte călugări dintr-o mănăstire trapistă din munții Algeriei. Ca să fiu mai exact, în cea mai mare parte a filmului este vorba despre evenimentele care au precedat acțiunile teroriștilor, conviețuirea călugărilor cu populația musulmana din jur și dilemele lor morale și religioase. Este vorba despre un punct de vedere diferit de al majorității filmelor care se ocupă de aceasta zonă de conflict, o perspectivă care conferă originalitate abordării, dar care până la urma constituie și slăbiciunea principală a filmului. (mai mult…)

Fascinanta lume a unei fete-detectiv: Enola Holmes (2020)

Enola Holmes (2020) Regie: Harry Bradbeer Cu: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Frances de la Tour, Helena Bonham Carter Într-adevăr, se pare că Netflix este de neoprit în ceea ce privește realizările cinematografice și lansarea lor una după cealaltă. Chiar și în acest an, măcinat de probleme mult mai grave, casa de producție și distribuție de film nu s-a dat deloc înapoi de la a-și promova realizările cu parcă și mai multă asiduitate. După Ratched și The Devil All the Time, vine rândul unui alt gen de film, de data aceasta ceva mult mai ușurel și oarecum mai superficial, dar nu lipsit de farmec și valoare artistică – Enola Holmes. Fiind dedicat nu doar adulților, ci și tinerilor, pelicula regizată de Hary Bradbeer se bazează pe romanul The Enola Holmes Mysteries – The Case of the Missing Marquess, parte a seriei dedicate de Nancy Springer surorii lui Sherlock Holmes. Din păcate, nu am avut ocazia să mă bucur de proza fantastico-polițistă a autoarei, însă pot să afirm că ceea ce am văzut pe Netflix nu a făcut altceva decât să mă bucure ca un copil. (mai mult…)