Filme europene

Cel mai nebun sfârșit al lumii: The World’s End (2013)

The World's End (2013) Regia: Edgar Wright Distribuția: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman După titlu, 'The World's End' ar trebui să aparțină genului apocaliptic. Filmul regizat în 2013 de Edgar Wright își îndeplinește această promisiune însă numai spre final. Începe ca un film despre nostalgie și despre comparația dintre speranțele tinereții și realitate. Continua ca o comedie socială și de caractere pentru a se transforma într-o farsă horror cu invadatori extratereștrii sau poate roboți. Ultimul pub din traseul de 12 astfel de instituții parcurse de un grup de cinci prieteni adunați să sărbătorească 20 de ani de la terminarea liceului se numește 'The World's End' și numele nu este întâmplător. Ceea ce mi s-a părut remarcabil în filmul regizorului britanic este faptul că el reușește să fie credibil în fiecare dintre cele patru genuri cinematografice abordate succesiv, și că legătura dintre acestea pare destul de naturală, iar dialogurile spirituale pline de umor britanic reușesc să mențină în permanență cota de comic. Acest amestec aparent imposibil de genuri cinematografice funcționează peste așteptări. (mai mult…)

Straturi de întuneric: Fleuve noir (2018)

Fleuve noir (2018) Regia: Erick Zonca Distribuția: Vincent Cassel, Romain Duris, Sandrine Kiberlain Cele două personaje principale ale filmului 'Fleuve noir' sunt confruntate cu drame personale și probleme psihologice abisale, fiecare în felul său. Anchetatorul de poliție Visconti poartă cu el drama relațiilor complicate cu fiu adolescent cu probleme infracționale. Este rareori treaz, veșnic în căutare de alcool, neîngrijit și îmbrăcat într-o haină de ploaie care rivalizează cu cea a legendarului inspector Columbo. Profesorul de literatură Belaille ascunde în spatele aparenței de profesoraș cuminte și de fericit proaspăt tată ambiții scriitoricești neîmplinite și vicii de caracter care îl fac să confunde realitatea cu fantezii imaginare sumbre. Regizorul Erick Zonca a beneficiat pentru acest film din 2018 de un scenariu bazat pe o carte a romancierului israelian Dror Mishani și de doi actori excepționali în rolurile principale - Vincent Cassel și Romain Duris. Și totuși, 'Fleuve noir', în ciuda ambițiilor, nu reușește să fie decât ceva mai puțin decât suma talentelor care au participat la realizarea filmului. (mai mult…)

Pentru Belmondo și Morricone: Le professionnel (1981)

Le professionnel (1981) Regia: Georges Lautner Distribuția: Jean-Paul Belmondo, Jean Desailly, Cyrielle Clair Ennio Morricone a părăsit lumea aceasta cu câteva săptămâni în urmă și televiziunile transmit în aceste zile - probabil nu întâmplător - multe filme în care muzica este compusă de el. Este o bună ocazie de a aprecia calitatea muzicii, dar și rolul pe care banda sonoră îl joacă în crearea atmosferei și accentuarea anumitor aspecte ale narațiunii. 'Le professionel' din 1981, regizat de Georges Lautner cu dialoguri scrise de Michel Audiard este un bun exemplu în această privință. Muzica lui Morricone nu numai că include unul dintre slagărele muzicale ale istoriei cinematografice, dar și participă activ în crearea ritmului acțiunii și balansarea elementelor comice și dramatice. Celalalt motiv principal pentru care acest film trezește până astăzi interesul spectatorilor este desigur prezența în rolul principal a lui Jean-Paul Belmondo. (mai mult…)

The Umbrella Academy – Sezonul 2

The Umbrella Academy (2019-2020) Producători: Steve Blackman, Jeremy Slater Actori: Ellen Page, Tom Hopper, David Castañeda Cu primul sezon, The Umbrella Academy avea rețeta aproape ideală pentru a fi unul dintre serialele recente bine cotate în topul meu personal: un amalgam de personaje pestrițe, o premisă credibilă (date fiind circumstanțele) și o evoluție relativ liniară, previzibilă, în care rolul principal îl joacă, de fapt, dezvoltarea personajelor. Trebuie să mai spun că primul sezon s-a mulat tocmai bine pe direcția în care o apucase binging-ul meu din starea de urgență. Aveam nevoie a) de seriale „de fond”, care să-mi servească drept fundal sonor și să-mi țină companie cât lucram și b) de seriale cu factor wow, care să creeze un contrast cu munca și stresul de peste zi/seară și să-mi dea prilej să le consum pe bandă, de obicei până la 4 dimineața. (mai mult…)

Imposibila întoarcere acasă: Phoenix (2014)

Phoenix (2014) Regia: Christian Petzold Distribuția: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf  'Phoenix' realizat de Christian Petzold în 2014 este un film aparent simplu, povestind aproape liniar o poveste cu doar trei personaje principale, dar care conține în el o complexitate de idei și de emoții pe care o au doar filmele sau operele literare de mare calitate. După ce am văzut filmul, am citit câteva cronici și opinii ale spectatorilor de pe IMDB, aproape fiecare interpreta în mod diferit ceea ce cu toții văzusem pe ecran, și interpretarea mea personală este și ea diferită de a lor. 'Phoenix' este cred o dovadă că subiectul Holocaustului nu este epuizat în arta filmului, că există încă aspecte și puncte de vedere semnificative care nu au fost explorate. Este de asemenea unul dintre putinele filme (sau cărți, sau alte lucrări artistice) care exploră tema complexa și explozivă a relației intre evreii germani supraviețuitori ai Holocaustului și tara pe care ei o considerau patrie și care în perioada nazistă s-a transformat pentru ei într-o mașină infernală de exterminare. (mai mult…)

The Counselor (2013) – Chiar e un film de Ridley Scott?

The Counselor (2013) - Avocatul Regia: Ridley Scott Distribuția: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem, Brad Pitt Cred că ar trebui înființată o comisie de anchetă pentru a stabili cum este posibil ca un film care adună pe generic o asemenea colecție de talente cum este 'The Counselor' poate să dezamăgească într-o asemenea măsură. Regizorul este Ridley Scott, autorul lui 'Alien', 'Blade Runner', 'Thelma & Louise' și 'Gladiator', scenaristul este romancierul de succes Cormac McCarthy la primul scenariu original, dar autorul romanului care a inspirat minunatul 'No Country for Old Man', iar în distribuție apar Javier Bardem, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Brad Pitt, Bruno Ganz - fiecare dintre ei motiv de a face un film în care joacă 'obligatoriu de văzut'. Și totuși, această dramă care se petrece în lumea cartelurilor traficanților de droguri de la frontiera dintre Mexic și Statele Unite, desi bine garnisită cu violență și sex, nu reușește să capteze și să păstreze atenția spectatorilor și lasă după vizionare o impresie de confuzie și de cumplită irosire de talente. (mai mult…)

Pasager în trenul vieții – Professione: reporter (1975)

Professione: reporter (1975) Regia: Michelangelo Antonioni Distribuția: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre   'The Passenger' sau 'Professione: reporter' (titlul original) al lui Michelangelo Antonioni este un caz de studiat al unui film remarcabil al unuia dintre regizorii importanți ai istoriei cinematografiei, film care își schimbă semnificația și înțelesurile în timp, rămânând însă o operă de mare intensitate și calitate. Realizat în 1975, filmul are un loc bine definit și în cariera cinematografică și în viața regizorului italian. Filmul său precedent 'Chung Kuo - Cina' fusese un documentar realizat în China în 1972 în plină revoluție culturală. Desi nu conținea nicio critică, ci doar aducea pe ecran o bine cenzurată versiune a unei realități din care echipa de filmare văzuse doar o parte și i se permisese să filmeze și mai puțin, filmul nu a plăcut politrucilor chinezi și - se pare - lui Mao însuși, fiind interzis în China vreme de trei decenii. Acuzat de tendințe contra-revoluționare și chiar fasciste, Antonioni (om cu vederi de stânga de altfel) realizează după acel documentar 'The Passenger', un film despre un reporter care se decide să-și schimbe identitatea de oglinditor obiectiv a realității cu cea a unui neguțător de arme, implicat și simpatizant al unor mișcări politice revoluționare în centrul Africii. Numele filmului a dat naștere unor interpretări diferite, dar poate cea mai interesantă este cea a rolului de 'pasageri' pe care fiecare dintre noi îl jucăm de la naștere la moarte, și sensul pe care îl dam acestei călătorii. (mai mult…)

Un revenge thriller breton: Que la bête meure (1969)

Que la bête meure (1969) Regia: Claude Chabrol Distribuția: Michel Duchaussoy, Caroline Cellier, Jean Yanne Cu 'Que la bete meure' (titlul în engleză este 'This Man Must Die'), Claude Chabrol încheie deceniul consacrării sale ca unul dintre cei mai talentați și mai prolifici regizori de film francezi din a doua jumătate a secolului 20. Începuse acel deceniu al anilor '60 ca teoretician al Noului Val și ca unul dintre regizorii cei mai îndrăzneți ai acestui curent și îl termina ca un regizor consacrat și foarte aproape dacă nu chiar parte din 'mainstream'. Pe parcurs realizase 15 filme de lungmetraj, majoritatea thrillere, cam toate inspirate într-un fel sau altul de filmele lui Alfred Hitchcock. Maestrul suspense-ului nu numai că era un idol pentru regizorii Noului Val francez, dar și el se uita cu interes și dialoga cu aceștia, la propriu și chiar și artistic. Pentru Chabrol 'Que la bete meure' marchează nu numai finalul unui excelent deceniu de regie de film, dar și reprezintă unul dintre cele mai bune și mai originale filme ale sale. (mai mult…)

O regină prea mult: Catherine the Great (2019)

Catherine the Great (2019) Regia: Philip Martin Distribuția: Helen Mirren, Jason Clarke, Gina McKee Ce poate fi mai promițător decât un miniserial istoric ocupandu-se de una dintre cele mai originale și mai asertive femei din istorie, împărăteasa Ecaterina a II-a (cea Mare) a Rusiei, cea care a extins granițele imperiului țarilor și l-a ridicat la rang de putere europeană, care a adus în Rusia spiritul reformelor și cărțile epocii iluminismului, și care a pus în mare măsură bazele instituțiilor statului rus modern? Faptul că în rolul principal apare Helen Mirren, una dintre marile actrițe de cinema și televiziune contemporane, cea care a întruchipat deja cu mare succes regine pe ecranele mari și mici nu putea decât să îmi crească nivelul așteptărilor. De aceasta data însă dezamăgirea este aproape pe măsura așteptărilor. Miniserialul (4 serii) 'Ecaterina cea Mare' eșuează în cele mai multe dintre punctele sale principale, dar mai ales acolo unde are ambiția de a prezenta viziuni originale, diferite de ceea ce genul istoric oferă în cazuri similare. (mai mult…)

Două femei lunatice pe drum: La pazza gioia (2016)

La pazza gioia (2016) - Nebune de fericire Regia: Paolo Virzì Distribuția: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti Definiția nebuniei depinde de definiția normalității. 'La pazza gioia' (titlul în engleză este 'Like Crazy'), filmul scris și regizat de Paolo Virzi în 2016 are ca eroine principale două femei internate într-un sanatoriu de boli psihiatrice. În general filmele de acest fel se caracterizează printr-o atmosferă opresivă și deprimantă, precum viața în acest fel de instituții. Nu și 'La Pazza Giola'. Filmul prezintă în primul rând un punct de vedere umoristic și simpatizant fata de ceea ce se petrece în vila din Toscana unde sunt internate eroinele. Povestea are ritm și umor. Pe măsură ce le cunoaștem pe cele două femei începem să înțelegem și motivațiile acțiunilor lor, de la evadarea din incinta închisă (sau semi-închisă) mergând spre trecut, la faptele care le-au adus în situația de paciente psihiatrice. Până la un punct, formula de 'road movie' feminin cu două femei fugind de propria soartă respectă destul de fidel originalul clasic din 'Thelma & Louise', dar personajele pun stăpânire și aici pe film, în mare măsură datorită unor interpretări formidabile. Rezultatul este original și emoționant. (mai mult…)