Carti politice

La răspântie. Cum l-am deconspirat pe Richard Nixon? – „Ultimul dintre oamenii președintelui”, de Bob Woodward

„Ultimul dintre oamenii președintelui”, de Bob Woodward Editura Litera, Colecția Kronika, București, 2019  "Alex Butterfield nu a fost un asistent prezidențial tipic. Majoritatea asistenților își primesc postul ca recompensă pentru serviciile aduse candidatului care a câștigat alegerile. Butterfield a intrat la Casa Albă ca un outsider, a petrecut patru ani acolo ca un om de-al casei, și a plecat ca un outsider, cu dosarele după el. Prin urmare, povestea, ca și cea mai mare parte a istoriei, nu se sfârșește aici." După un astfel de prolog, nu știu dacă aș fi putut să-mi astâmpăr curiozitatea de cititor și să nu „devorez” această nouă anchetă jurnalistică, semnată de Bob Woodward, jurnalist de investigație la periodicul The Washington Post încă din 1971. Woodward a mers pe un veritabil teren minat cu cartea „Ultimul dintre oamenii președintelui”, deoarece a aruncat lumină asupra celui mai mare scandal politic din Statele Unite ale Americii: Afacerea Watergate. (mai mult…)

Radiografia politicii românești din anii 2017-2018: Orice om îi este teamă, de Radu Paraschivescu

”Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”, de Radu Paraschivescu Editura Humanitas, București, 2018 Dacă în anii trecuți, Radu Paraschivescu ne obișnuise cu colecțiile sale de perle ale politicienilor și vedetelor de mucava, acum a trecut la un alt registru, fiind mult mai implicat în critica adresată politicii românești. Desigur, și aici suntem în fața unei colecții de perle, dar ele nu sunt doar enumerate, ci se face o analiză atentă și foarte pertinentă a ceea ce reprezintă ele pentru societatea românească. De altfel, Radu Paraschivescu a caracterizat acest volum drept ”cartea-parastas a României”, după cei doi ani de guvernare PSD. (mai mult…)

Despre tiranie, între nazism, comunism, Donald Trump și realitatea românească

”Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX”, de Timothy Snyder Editura Trei, București, 2018 Traducere din engleză de Smaranda Câmpeanu Profesorul de istorie Timothy Snyder, specialist în Europa de Est și totalitarism, scrie un volum care poate fi apreciat de specialiștii SEO de pe Internet. 20 de lecții înseamnă, în același timp, o carte care poate fi apreciată de nespecialiști, dar și de specialiști. Pentru că este scrisă pe înțelesul tuturor și conține ”un număr” de lecții, dar are și multe exemple clare și pertinente din istorie, mai ales din perioada nazismului și comunismului, putând fiind considerent un compendiu pentru cei care au nevoie să tragă concluzii asupra celor mai mari tare ale secolului al XX-lea. (mai mult…)

„Cum devii Danemarca” sau pași de urmat pentru o Românie curată

”În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție”, de Alina Mungiu-Pippidi Editura Polirom, Iași, 2017, 317 pagini Traducere de Ioana Aneci În contextul socio-politic actual, cartea Alinei Mungiu-Pippidi nici că putea fi mai binevenită. Apărută, în original, la Cambridge University Press, în 2015, reprezintă o analiză a evoluției societăților spre situația ideală în care corupția este aproape eliminată din administrarea afacerilor publice și din alocarea resurselor. „Una dintre cele mai importante cărți scrise vreodată despre principala provocare pentru guvernarea timpurilor noastre”, potrivit lui Larry Diamond, de la Universitatea Stanford, lucrarea autoarei își susține teoriile prin explicații detaliate, analize comparative și multe, multe cifre și tabele pentru cei interesați să urmărească fenomenul „la milimetru”. (mai mult…)

Revoluție, de Emmanuel Macron

Revoluție, de Emmanuel Macron Editura Trei,  București, 2017 În românește de Doru Mareș Mai întâi despre autor: în 2016, la 38 și ceva de ani, înființa mișcarea „En Marche” și în același an își scria cartea. La 39 și ceva a câștigat alegerile, devenind pentru măcar 5 ani președintele Franței. Zilele trecute, în decembrie 2017, și-a sărbătorit cei 40 de ani neîmpliniți în castelul regal Chambord, de pe valea Loarei. Nu se poate spune că nu s-a mișcat repede. (mai mult…)

Statele Unite și Noua Ordine Mondială, o dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin

Statele Unite și Noua Ordine Mondială, o dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin Editura Humanitas, București, 2016 Traducere din portugheză de Simina Popa și Cristina Nițu Introduceri de Giuliano Morais și Ricardo Almeida Moderatorii  Giuliano Morais și Ricardo Almeida vin cu ideea de a facilita o dezbatere cu privire la noțiunea de Noua Ordine Mondială. Pornind de la întrebarea: care sunt factorii și actorii istorici, politici, ideologici și economici care definesc în prezent dinamica și configurația puterii în lume și care este poziția Statelor Unite ale Amerciii în ceea ce se numește Noua Ordine Mondială?, moderatorii îi aleg pe Olavo de Carvalho și pe Aleksandr Dughin, două personalități care nu se pot afla în paradigma dezbaterii (cel puțin aceasta este părerea profesorului de origine braziliană, de Carvalho), din cauza lipsei unei simetrii opuse între cei doi adversari din punct de vedere al convingerilor lor, dar și din cauza lipsei unei simetrii în ceea ce privește statutul lor socio-profesional. (mai mult…)

Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa, de George Friedman

”Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa”, de George Friedman Editura Litera, București, 2016 Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu George Friedman posedă o înțelegere cu totul remarcabilă – prin adâncime și subtilitate – a tensiunilor geopolitice care persistă în Europa. Previziunile despre viitorul acesteia pe care ni le oferă în „Puncte de presiune” se bazează pe o analiză lucidă și nuanțată, dar totuși ușor de urmărit, a unei jumătăți de mileniu de evoluții complexe care au marcat devenirea bătrânului continent. (mai mult…)

Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere, de Garry Kasparov

”Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere”, de Garry Kasparov Editura Litera, București, 2016 Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor Copilul teribil al șahului din anii ’80 a scris această carte în maniera spectaculoasă în care devenea la 22 de ani cel mai tânăr campion mondial din istoria sportului minții: atacând frontal și în viteză. În meciul de acum, adversarul său este unul extrem de puternic, care acționează cu mult sânge rece pe tabla de șah a geopoliticii: Vladimir Putin. Iar miza este cu adevărat uriașă… (mai mult…)

Naționalismul: identitatea etnoculturală și proiectul elitelor, de Dragoș Dragoman

”Naționalismul: identitatea etnoculturală și proiectul elitelor”, de Dragoș Dragoman Editura Adenium, Iași, 2014 Colecția Colloquium coordonată de Daniel Șandru Licențiat în științe politice (Universitatea din București) și doctor în sociologie (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Dragoș Dragoman este actualmente lector la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Cartea de față este un util instrument de introducere în lumea naționalismului, autorul prezentând originile curentului, precum și modalitățile diferite de interpretare, care împart istoricii și sociologii în două mari categorii – primordialiști și instrumentaliști. Apoi, autorul ne introduce în lumea etnosimbolismului, perspectiva de interpretare susținută de către Anthony D. Smith (specialist în naționalism și etnicitate; Profesor Emeritus la London School of Economics. Este considerat a fi unul dintre fondatorii studiilor interdisciplinare pe probleme de naționalism) și Daniele Conversi (fost student al lui Anthony D. Smith). Nu în ultimul rând, eseul de față urmărește legătura dintre naționalism și democrație, cu  precădere modalitățile pe care democrația le-a utilizat pentru reprezentarea și susținerea grupurilor etnice. (mai mult…)

The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse, de Mohamed A. El-Erian

”The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse”, de Mohamed A. El-Erian Unicul joc din oraș. Bănci centrale, instabilitate și evitarea următorului colaps Editura Yale University Press, 2016 “Unicul joc din oraș” este o carte cu adevărat captivantă, pe care cei care vor să înțeleagă ce se întâmplă cu economia globală nu ar trebui să o rateze. Autorul este Mohamed El-Erian, unul dintre cei mai influenți gânditori în domeniul economic, care conduce în prezent Consiliul pentru Dezvoltare Globală al președintelui Obama, dar publică și editoriale în Financial Times. (mai mult…)