Carti Carti politice

Despre tiranie, între nazism, comunism, Donald Trump și realitatea românească

”Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX”, de Timothy Snyder
Editura Trei, București, 2018
Traducere din engleză de Smaranda Câmpeanu

Profesorul de istorie Timothy Snyder, specialist în Europa de Est și totalitarism, scrie un volum care poate fi apreciat de specialiștii SEO de pe Internet. 20 de lecții înseamnă, în același timp, o carte care poate fi apreciată de nespecialiști, dar și de specialiști. Pentru că este scrisă pe înțelesul tuturor și conține ”un număr” de lecții, dar are și multe exemple clare și pertinente din istorie, mai ales din perioada nazismului și comunismului, putând fiind considerent un compendiu pentru cei care au nevoie să tragă concluzii asupra celor mai mari tare ale secolului al XX-lea.

De asemenea, cele douăzeci de lecții ale lui Snyder pot fi considerate a fi adaptate perfect timpurilor pe care le trăim. Personal, fiind destul de implicat în politica românească a prezentului, măcar din punct de vedere al culegerii informațiilor, am găsit în fiecare lecție paralele cu realitatea românească, astfel încât consider cu tărie că acest volum poate folosi inclusiv românilor, speriați sau alarmați de ce se întâmplă acum în plan politic. Și, desigur, celor care li se pare realitatea ca fiind normală și ar putea descoperi în această lucrare că acțiunile politicienilor români de acum copiază scheme folosite de Hitler sau de Stalin, dar și de alți dictatori, pe care Snyder îi cunoaște și îi numește.

Sunt, cum spune și titlul, și subtitlul, 20 de lecții despre tiranie, care sunt structurate pe trei paliere bine determinate:

-Lecția propriu-zisă, în cuvinte puține și puternice. Iată câteva exemple: Să te ferești de statul cu partid unic; Să îți aduci contribuția la cauzele bune; Să te porți frumos cu limba noastră; Să investighezi; sau, prima lecție, Să nu te supui anticipat;

-Lecția enunțată în rezumat scurt, pe 5-10 rânduri, concret și direct. Vă las aici cu două exemple. La lecția ”Să te porți frumos cu limba noastră”, rezumatul pe scurt sună cam așa:

”Evită să repeți expresii pe care le folosește toată lumea. Găsește-ți un fel propriu de a vorbi, chiar dacă vrei să transmiți același lucru pe care îl spune restul lumii. Fă un efort și distanțează-te de internet. Citește cărți.” (pag. 79)

Iar la lecția ”Să investighezi”, lecția în rezumat are următoarele explicații:

”Judecă singur și încearcă să înțelegi ce se întâmplă. Petrece mai mult timp citind articole ample. Finanțează jurnalismul de investigație, abonându-te la presa scrisă. Dă-ți seama că o bună parte din ce găsești pe internet se află acolo pentru a-ți face rău. Află care sunt site-urile care investighează campaniile de propagandă (unele dintre acestea sunt străine). Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce comunici cu alții.” (pag. 97)

-Lecția explicată, cu exemple din istoria secolului al XX-lea, din atrocitățile comunismului și nazismului, dar și din istoria ultimilor ani. Adaptate la realitățile de astăzi, fiecare lecție ne oferă învățăminte despre oamenii politici, pentru că liderii ajunși la conducerea țărilor și instituțiilor se vor folosi de voturile poporului pentru a cuceri întreaga putere în folos propriu. Greșeala noastră, a oamenilor normali care mai cred în bun simț, implicare și bună credință, este că subestimăm de obicei autoritarismul incipient și accesele de nebunie politică, lucru care poate conduce la distrugerea chiar a instituțiilor la care noii conducători au ajuns pe cale legală (vezi Parlamentul sau Guvernul României! 😊).

Toate lecțiile lui Snyder sunt pertinente și ușor de înțeles, poate mai greu de aplicat din perspectivă politică, istorică și comunitară. Există însă și texte care sunt mai slabe, tocmai pentru că autorul american pare foarte implicat în politica americană a ultimilor ani, adică într-un fel de campanie anti-Trump. El vede în aproape orice acțiune a președintelui american o acțiune tiranică, precum cele ale lui Hitler sau Stalin, așa că exemplele din carte cu Trump sunt destul de dese și consider că acest lucru dăunează volumului. Poate că ar trebui să facem (și să facă!) o demarcație clară între autoritarism/tiranie/totalitarism și accesele de nebunie și inconștiență pe care le observăm în cazul lui Trump. În același timp, poate asta înseamnă implicare, pentru că și noi (sau mulți dintre noi) vedem aceleași semne, observând lecțiile lui Snyder, la Dragnea și PSD.

Una peste alta, ”Despre tiranie” este un volum foarte folositor, din care învățăm lecții dinspre trecut spre prezent și viitor, descoperim felul în care totalitarismul s-a instaurat în Europa și în lume în secolul al XX-lea și găsim indicii despre autoritarisme în prezentul pe care îl trăim. De studiat cu atenție!

Puteți cumpăra cartea: Editura Trei/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Scrierile de la Marea Moartă şi originile creştinismului, de Jean Daniélou

Jovi Ene

Povestind despre atunci, de Monica Pillat şi Barbu Cioculescu

Jovi Ene

Un Bukowski mai pretențios: ”Șapte octombrie”, de Vlad Zografi

Jovi Ene

1 comment

Radu 20 noiembrie 2018 at 20:25

Interesantă recenzia la o carte care pare și ea interesantă., Mulțumesc pentru semnalare!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult