Filme americane

Crazy, Not Insane (2020). Despre criminalitate cu pasiune

Crazy, Not Insane (2020, HBO) Regizor: Alex Gibney Noul documentar marca HBO, „Crazy, Not Insane”, mi-a amintit de o veche pasiune, pe care am nutrit-o în anii de studenție: analiza psihicului criminal. Aveam un profesor la criminologie care mă inspira constant să sap mai adânc, să înțeleg că primele concluzii trase despre o persoană sunt în majoritatea cazului superficiale și prea spontane ca să fie adevărate. De atunci s-au scurs câțiva ani, dar încă îmi plac documentarele bazate pe cercetările criminalistice și criminologice, în special cele focalizate pe înțelegerea și perceperea corectă a conduitei criminalilor. (mai mult…)

Când viața desfigurează filmul: Murder on Middle Beach (2020)

Murder on Middle Beach (2020) Un documentar HBO Deseori rostim o anumită sintagmă fără să realizăm cu adevărat implicațiile ei – „viața bate filmul”. Doar uneori, însă, suntem capabili să ne dăm seama de ce înseamnă acest lucru. Și când o facem, de obicei este prea târziu, căci noi suntem cei care suntem direct amestecați în problema respectivă și de cele mai multe ori rezultatul este unul dramatic. Cu toate acestea, există și alte modalități, mai puțin auto-distructive să ne trezim la realitate și să observăm că viața este cu mult mai complicată și mai complexă și mai dificilă decât multe reprezentări ale artei (deși eu încep să înclin spre o nouă idee – viața nu bate filmul și nici invers, căci arta este inspirată direct din întâmplările de zi cu zi mai mult sau mai puțin extraordinare). Asta s-a petrecut și în cazul meu, în urma vizionării primelor episoade din mini-seria documentară HBO Murder on Middle Beach. (mai mult…)

Borat Sequel-ul: Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020) Regia: Jason Woliner Distribuția: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Tom Hanks 'Borat Subsequent Moviefilm' sau mai simplu 'Borat 2', regizat de Jason Woliner, este cea mai surprinzătoare producție pe care am văzut-o până acum realizată în acest an ciudat, o dovadă că pot apare filme interesante în pofida sau chiar datorită pandemiei. Filmul este un sequel al primului 'Borat' realizat cu 14 ani în urma, reluând aventurile americane ale personajului pseudo-cazac inventat și jucat de Sacha Baron Cohen în America anului 2020. Unul dintre lucrurile care s-au întâmplat în acest interval de timp a fost serialul 'Who Is America' în care Cohen a exersat și perfecționat scenarii în care stereotipurile imaginare ale personajelor se întâlnesc cu persoane reale, unele și ele stereotipic de banale, altele aflate la extremele politice sau religioase ale societății americane. Premizele sunt de farsă până când confruntările caracterelor și ideilor le fac să pară dureros de reale. Satira este cu atât mai ascuțită cu cât personajele întâlnite de Cohen / Borat se implică mai mult în rolurile proprii, și acelea sunt momentele în care efectele comice sunt cele mai reușite și satira este devastatoare. Efectul de surpriza însă lipsește, nu numai că formula este aceeași ca în 'Borat' cel original, dar și unele dintre efectele comice (folosirea limbilor 'exotice') se repetă și cam în orice categorie comparația cu originalul este defavorabilă 'sequel'-ului. (mai mult…)

Despre durerea unei crime: The Undoing (2020)

The Undoing (2020), o producție HBO Creator: David E. Kelley Stars: Nicole Kidman, Hugh Grant, Noah Jupe, Donald Sutherland De multe ori am urmărit filme și seriale care documentau diverse cazuri penale, printre care divorțuri, furturi, răpiri și, bineînțeles, omucideri. Cu toate acestea, rar am reușit să mă transpun cu adevărat în poveștile acestea atât de dure și în sălile de judecată care găzduiesc asemenea procese. Poate și pentru faptul că filmele și serialele americane sunt, în general, create într-un mod superficial, care nu îți permit să simți cu adevărat povestea pe care o spun în imagini și cuvinte. Sau poate pentru simplul motiv că nici eu, niciodată, nu mi-am dorit cu adevărat să mă las atins de istorisiri atât de tulburătoare, să mă păstrez intact față de aceste subiecte care, până la urmă, te pot afecta emoțional dacă te lași tras prea adânc în vortexul lor. (mai mult…)

Un film horror ambalat într-o cutie de ciocolată: The Voices (2014)

The Voices (2014) Regia: Marjane Satrapi Distribuția: Ryan Reynolds, Gemma Arterton, Anna Kendrick Marjane Satrapi și-a câștigat notorietatea cu fantastica „Persepolis”, una dintre aceste cărți care au promovat benzile desenate la cel mai serios nivel artistic, o poveste în mare parte autobiografică descriind copilăria autoarei în vremurile revoluției islamice din Iran. După ce a transpus pe ecran această carte într-un excelent film de animație, Satrapi a început o carieră de regizoare de fime cu actori, experimentând în genuri diferite. 'The Voices' realizat în 2014 face parte dintre aceste căutări. Este un film care poate dezorienta dacă te iei după afiș și chiar după ce parcurgi ca spectator cam un sfert din vizionare. Începe ca o dulce comedie romantică într-un orășel american. Continuă în cu totul altceva, sumbru și decadent, și cei care se tem de spoilere ar cam trebui să se oprească aici. Adepții corectitudinii politice și cei pe care filmele horror chiar îi sperie pot și ei renunța. Ceilalți sunt invitați să participe la aventură. (mai mult…)

Un film de categoria B chiar bun: Criminal (2016)

Criminal (2016) Regia: Ariel Vromen Distribuția: Kevin Costner, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Gary Oldman, Tommy Lee Jones 'Criminal', filmul lui Ariel Vromen din 2016, este o combinație interesantă care, depinzând de așteptările și de starea de spirit a spectatorilor, poate dezamăgi sau poate fi o surpriză plăcuta. Este un film de spionaj bazat pe o idee de science-fiction care însă nu este dezvoltată în profunzime, un film de acțiune destul de violent căruia i se potrivește eticheta B-Movie. Distribuția aduce împreună pe ecran o colecție de actori cu nume la Hollywood sau în Regatul Unit. Toți își fac datoria în mod exemplar, dar exclamația 'ce risipă de talent!' probabil că a fost auzită de nu puține ori la ieșirea din sălile de proiecție. Povestea este destul de interesantă, dar regulile filmelor de acest gen nu permit sau nu lasă timp să se adauge prea multa substanță profilurilor psihologice ale personajelor. Filmul, fiind bine jucat și impecabil realizat tehnic, reușește să trezească și să păstreze interesul majorității spectatorilor, dar eu nu am reușit să evit și o doză de regret pentru un potențial poate mai puțin comercial dar mai interesant artistic, care mi s-a părut insuficient realizat. (mai mult…)

Un relaxant contra viselor urâte: The War with Grandpa (2020)

The War with Grandpa (2020) - Un tataie de coșmar Regia: Tim Hill Scenariul: Tom J. Astle, Matt Ember, Robert Kimmel Smith Distributia: Robert De Niro, Oakes Fegley (Peter), Poppy Gagnon (Jennifer), Uma Thurman, Rob Riggle, Jane Seymour, Christopher Walken, Cheech Marin, Laura Marano Multi critici de film sau pur si simplu spectatori din categoria “pretiosilor” si a celor cu “suflete uscate” s-au grabit sa desfiinteze acest film, balacarindu-l in toate felurile si aratand cu degetul acuzator catre De Niro si Walken si Seymour, numindu-i ramoliti si declarand sententiosi pelicula drept “depresiva”. Sa fi vazut acestia un alt film decat acela pe care tocmai l-am digerat eu in hohote de ras si cu un zambet final, relaxat si multumit? (mai mult…)

Un ‘Mulan’ care se straduieste sa placa tuturor: Mulan (2020)

Mulan (2020) Regia: Niki Caro Distribuția: Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong   'Mulan' regizat de Niki Caro este un film care se străduiește să placă unui public cât de mare posibil. Investiția de peste 200 de milioane de dolari face ca aceasta producție să intre în categoria filmelor cele mai costisitoare ale Hollywood-ului și deoarece este și un film cu un puternic mesaj feminist merită menționat faptul că este în acest moment cea mai scumpă producție din istoria cinematografiei regizată de o femeie. Producătorii doresc desigur să-și recupereze investiția, ceea ce nu este o sarcină ușoară în condițiile în care premiera are loc în anul izbucnirii pandemiei COVID-19 și majoritatea sălilor de cinema din America de Nord sunt închise. Provocarea de a căuta succesul pe canalele alternative de streaming și pe piețele internaționale, dar mai ales în China, în paralel cu încercarea de a face filmul accesibil publicului studiourilor Disney (copii plus una sau două generații de companie) dar și amatorilor de filme de arte marțiale sau de drame istorice au dus la crearea unui amestec în care au fost implicate inerent destul de multe compromisuri. Rezultatul este un film coreografiat cu multa grija, și nu mă refer doar la scenele de acțiune, un film atrăgător vizual, dar lipsit de profunzime și evitând controversele. (mai mult…)

Crime, culori, demență și compasiune în America postbelică: Ratched (2020)

Ratched (2020) Creatori: Evan Romansky și Ryan Murphy Distribuție: Sarah Paulson, Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Jon Jon Briones, Harriet Sansom Harris, Hunter Parrish, Amanda Plummer Netflix pare să se afirme din ce în ce mai mult drept una din casele producătoare de filme importante. În ultimii doi ani, serviciul de streaming și-a îmbogățit repertoriul cu titluri uriașe, unele chiar nominalizate sau câștigătoare de Oscar. Este foarte greu să categorisești filmele realizate de Netflix în realizări pentru marele sau micul ecran, în special pentru că această companie a ales să își lanseze peliculele în mare parte online, în timp ce doar anumite cinematografe selectate de ei au onoarea să le prezinte filmele în săli și pe ecrane mari. Cu toate acestea, filmele producțiile lansate de Netflix se ridică din ce în ce mai mult la calitatea și cantitatea pe care iubitorii de cinema, dar și criticii de gen le așteaptă de la un titan al celei de-a șaptea arte. Iată, așadar, de ce trebuie să acordăm o însemnată atenție serialelor și filmelor acestui serviciu de distribuire cinematografică. Și iată de ce veți citi mai jos despre cea mai recentă producție (2020) în materie de mini-serie marca Netflix, Ratched. (mai mult…)

SUA anilor ’60, între malefic, bigotism și cursul normal al istoriei: The Devil All the Time (2020)

The Devil All the Time (2020) Regie: Antonio Campos Cu: Tom Holland, Robert Pattinson, Eliza Scanlen, Mia Wasikowska, Haley Bennett, Bill Skarsgård, Sebastian Stan, Harry Melling, Riley Keough În ultimul timp, nu știu cum s-a făcut, dar am nimerit numai cărți, filme și seriale despre nebunie, despre oameni dezaxați, despre crime și tragedii sângeroase, despre persoane ratate și alte astfel de subiecte. Fie că este vorba de povești care se petrec în ospicii (cum e cazul lui Rathched și Zbor deasupra unui cuib de cuci), fie că este vorba de experiențele reprimate ale unui scriitor ratat (vezi romanul Zâmbește!, una din recentele apariții Humanitas Fiction), fie că este vorba despre fanatismul religios care duce la fapte crunte, precum omuciderea, sinuciderea ori violul. Poate că ar fi momentul să mai schimb macazul cultural și spre alte orizonturi, mai luminoase, mai liniștite. Poate că o voi face, însă nu am putut lăsa deoparte una dintre noile apariții în materie de film marca Netflix, căci ar fi însemnat să evit o întâlnire fundamentală din punct de vedere cinematografic și nu numai. Vorbesc, desigur, despre drama The Devil All the Time, una din realizările care cu siguranță se vor clasiciza și vor fi apreciate de public (poate mai puțin de critica de specialitate). (mai mult…)