Filme americane

Melodramă despre emigrație și familie: The Farewell (2019)

The Farewell (2019) Regia: Lulu Wang Distribuția: Shuzhen Zhao, Awkwafina, X Mayo Nu sunt un mare amator de melodrame, dar există teme pentru care genul melodramei este foarte potrivit. În 'The Farewell', scris și regizat de Lulu Wang, găsim câteva dintre ele. Este al doilea film de lungmetraj al regizoarei, un film despre emigrație și despre familie, despre diferențele culturale dintre țara de origine și țara adoptivă și despre confruntarea celei de-a două generații de emigranți cu acest conflict. Distanța pe care o crează emigrarea nu există numai geografic între membrii familiilor răspândite în toată lumea, ea există în multe cazuri în sufletele celor care au părăsit o țară pentru a-și croi o nouă viață în alta. (mai mult…)

Guy Ritchie o nimerește: The Gentlemen (2019)

The Gentlemen (2019) Regia: Guy Ritchie Distribuția: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Colin Farrell, Hugh Grant Filmele regizate de Guy Ritchie în ultimul deceniu au fost toate pentru mine dezamăgiri, așa încât am fost foarte aproape de a nu vedea nici 'The Gentlemen' în cinematografe, lăsându-l eventual pentru o mai târzie vizionare. Ceea ce m-a convins până la urmă a fost nota impresionantă pe IMDB (8.1). Peste 40 de mii de colegi de pasiune pentru film nu pot greși, mi-am zis, și nu-mi pare rău. 'The Gentlemen' este cel mai bun film al lui Ritchie pe care îmi amintesc să-l fi văzut (dar sigur nu am vazit 'Snatch' de la începuturile carierei sale, despre care am citit multe lucruri bune). Este un film de acțiune violent, stilat, distractiv, orginal, cu o distribuție selectă. Cei care nu agrează filmele cu gangsteri probabil că ar face bine să-l evite, dar toți ceilalți iubitori de film au multe motive de a-l vedea. (mai mult…)

Trecut, prezent, viitor: Cloud Atlas (2012)

Cloud Atlas (2012) Regia: Tom Tykwer, Lana Wachowski, Andy Wachowski Distribuția: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon   'Cloud Atlas' este unul dintre acele filme care îi provoacă pe critici și pe iubitorii de film refuzând categorisirile. Frescă istorică? Film filosofic? Science-fiction? Film de artă? Super-producție cu super-vedete în distribuție? 'Cloud Atlas', realizat în 2012 de frații Wachowski (aflați pe atunci la jumătatea drumului spre a deveni surorile Wachowski) și formidabilul regizor german Tom Tykwer, poate fi considerat ca având elemente din aceste genuri, și în același timp aparțînând unei categorii aparte. Este un film spectaculos și sofisticat, care lasă foarte multe elemente ale povestirii și interpretării în mâna și mintea spectatorilor, și care captiveza prin felul în care este făcut, realizat și interpretat. La sfârșitul vizionării am rămas cu senzația că multe detalii și sensuri au rămas deschise sau ne-explorate, dar în același timp nu am avut niciun moment de plictiseală, dimpotrivă, am fost captivat permanent, in pofida duratei de aproape trei ore. Este unul dintre puținele filme pe care aș dori să le revăd. Mi se întâmplă foarte rar, chiar și cu filmele care îmi plac foarte mult. (mai mult…)

Cine l-a ucis pe Gabriel Fernandez? (2020)

The Trials of Gabriel Fernandez (2020) Creator: Brian Knappenberger „He was my friend, and what really got me was that it was his parent who did this to him” Cred că nu am fost pregătită moral pentru lovitura pe care ți-o poate da un documentar. Cred că nu am privit la o astfel de intensitate nici o istorie socială, până în acest moment. Și când zic acest lucru, mă refer exclusiv la dimensiunea empatică a documentarului „Cine l-a ucis pe Gabriel Fernandez”. Deși traducerea în română a titlului mi s-a părut cumva nepotrivită, filmul în sine este un duș rece, un proces de moralitate înaltă și o deconspirare metodică a unui sistem social bolnav. (mai mult…)

Groaza vine din interior: The Lighthouse (2019)

The Lighthouse (2019) Regia: Robert Eggers Distribuția: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman 'The Lighthouse', filmul regizat de Robert Eggers, are, cred eu, nevoie de două rânduri de avertismente. În primul rând, este un film de gen 'horror', deci cei care nu agreează filmele de acest gen ar face bine să-l evite. Pasionaților genului cred că este bine să li se spună că pe de-o parte riscă să fie dezamăgiți de ritm, pe de altă parte anumite elemente de 'horror' merg dincolo de limitele genului. Este vorba despre un film psihologic, construcția tensiunii este lentă și provine din natura celor două personaje care ocupă ecranul pe toată durata filmului, și trece cam jumătate din timpul de proiecție până când evenimentele cu adevărat înspăimântătoare încep și se dezlănțuie. Atunci însă, spectatorii riscă să fie absorbiți complet în atmosferă, ceea ce ar putea părea paradoxal, pentru un film a cărui acțiune se petrece în secolul 19. Motivul este, cred, faptul că groaza din 'The Lighthouse' vine dinăuntru, din intunecimile sufletelor celor doi eroi. Acest fel de sentimente nu au specific istoric. (mai mult…)

Magia există: Onward (2020)

Onward (2020) - Tot înainte Regizor: Dan Scanlon Scenariul: Dan Scanlon, Jason Headley Cu: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus „Onward”, regizat de Dan Scanlon („Monsters University”), se bazează pe ciocnirea lumii reale cu fantasticul. Avem de-a face un mediu cu spiriduși motocicliști și polițiști centauri sau ciclopi, dragoni și vrăji uitate, mixate în aventura a doi frați care încearcă să își readucă la viață pentru o zi tatăl decedat în urmă cu câțiva ani. Lui Ian (Tom Holland) i se oferă de ziua lui o vrajă pe care tatăl pasionat de magie a lăsat-o înainte de a pleca din lumea aceasta. În timpul încercării de a realiza vraja apare o greșeală și este creat doar pe jumătate, adică doar o pereche de pantaloni și pantofi simțitori. (mai mult…)

Credință și teatru: Jésus de Montréal (1989)

Jésus de Montréal (1989) Regia: Denys Arcand Distribuția: Lothaire Bluteau, Catherine Wilkening, Johanne-Marie Tremblay  Realizat cu 30 de ani în urmă, 'Iisus din Montreal' este unul dintre acele filme peste care timpul pare să fi trecut fără a lăsa urme. Filmul aparține regizorului Denys Arcand și probabil că apariția recentă pe ecrane a 'Căderii imperiului american' a determinat reluarea câtorva dintre filmele sale mai vechi la cinemateca noastră locală. Tematica originală și structura interesantă a filmului sau din 1989 demonstrează că Arcand este unul dintre acei regizori consecvenți artei și mesajelor filmelor sale, urmărind calitatea și așteptând să se adune destul material, substanță și emoție înainte de a se lansa într-un proiect nou. În cele trei decenii care au trecut de la 'Jesus din Montreal', regizorul din Quebec a realizat mai puțin de zece filme, dar fiecare dintre ele este special, merită să fie văzut și discutat. (mai mult…)

Hărțuirea sexuală în redacțiile de știri: Bombshell (2019)

Bombshell (2019) Regia: Jay Roach Distribuția: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Malcolm McDowell Anii electorali prezidențiali americani sunt ocazii bune pentru filme politice. Documentarele sau filmele de ficțiune lansate în acești ani au abordat aspecte diverse ale sistemului politic și publicul american și cel internațional și-au extins atenția deja captată de campaniile electorale care se întind pe aproape întreagă durata a anilor respectivi și spre ecrane. Este încă prea devreme pentru a aprecia dacă 2020 va aduce mai multe filme semnificative din această categorie, dar cred că pot semnala că 'Bombshell' scris de Charles Randolph și regizat de Jay Roach, lansat pe ecrane în decembrie 2019, este unul dintre primele ale acestui sezon. (mai mult…)

Un concert bine filmat și frumos ambalat al lui Bruce Springsteen: Western Stars (2019)

Western Stars (2019) Regia: Bruce Springsteen, Thom Zimny Dacă printre cei care citesc această cronică se află admiratori ai lui Bruce Springsteen, poate că ar fi mai bine să nu citească primul paragraf. Eu nu fac parte dintre admiratorii lui. Nu am devenit un admirator nici după vizionarea filmului 'Western Stars'. Cumva, deși sunt mare amator de rock și tot ceea ce se află muzical prin împrejurimi, pe mine Bruce Springsteen m-a ocolit. S-a lansat și a devenit celebru într-un deceniu în care eu mă aflam în România și cenzura oprea de la difuzare cam tot ce era legat de rock. Când am devenit un om liber, Springsteen era deja celebru, dar alura sa de erou al clasei muncitoare, cu părul tuns scurt și tricouri sau 'geci' fără mâneci îmi producea repulsie. Mai târziu ceva, am început să înțeleg de unde venea, dar repertoriul său îmi sună monoton, părea că tot timpul cânta cam același cântec. Se plasa între rock și folk, două genuri pe care le îndrăgesc și le cunosc destul de bine, dar cu a căror combinație nu am rezonat niciodată. Lucru valabil cam până astăzi. (mai mult…)

Controversa care generează alte controverse: Richard Jewell (2019)

Richard Jewell (2019) - Cazul lui Richard Jewell Regia: Clint Eastwood Cu: Paul Walter Houser, Sam Rockwell, John Hamm, Kathy Bates, Olivia Wilde, Nina Arianda Pe 31 mai anul acesta, Clint Eastwood va împlini 90 de ani. Greu de crezut, dar pentru cei care au crescut urmărindu-i filmele nu este tocmai o surpriză: actorul, regizorul, scenaristul, producătorul, omul-orchestră, cafacterizat de modestie și muncă asiduă, are talentul să apară și să înhațe premiu după premiu, chiar când te aștepți mai puțin. Două exemple din două decenii diferite: Unforgiven (1992) și Million Dollar Baby (2004). Cazul lui Richard Jewell este o nouă critică, deloc subtilă, însă foarte bine jucată — împotriva sistemului. Încă o dată, Clint Eastwood ia partea celui mai slab și urmărește firul roșu al controversei, într-un caz clasic de țap ispășitor vs. statul american. (mai mult…)