Carti Carti de fictiune

Nu te încrede în nimeni! „Contractul Paganini”, de Lars Kepler

„Contractul Paganini”, de Lars Kepler
Editura Paralela 45, Colecția BestSeller, Pitești, 2020
Traducere: Elena-Maria Morogan

Îi ador pe nordici pentru literatura lor noir. Îi admir pentru tenacitatea cu care exploatează viciile umane și le împachetează în istorii care sunt gata să-ți înghețe sângele în vene sau să-ți pună creierul la contribuție. Testez această nișă literară cât de des posibil și creditez cu încredere autorii, deoarece am ajuns la concluzia că nordicii știu ce înseamnă suspansul de calitate. Pot număra pe degete câteva volume care m-au dezamăgit și nu mi-ar ajunge timp să povestesc despre toate cele care m-au uimit plăcut. Astăzi adaug încă un titlu la liste celor care chiar m-au prins. Este vorba de romanul de suspans „Contractul lui Paganini” semnat de cuplul Lars Kepler și tradus la Editura Paralela 45 de Elena-Maria Morogan.

Se cere o mențiune de la bun început pentru cei care n-au mai citit cărți semnate de acești autori. Când am pus mâna pe carte am dat o căutare pe Google și am descoperit că Lark Kepler este pseudonimul cuplului de scriitori Alexandra Ahndoril și Alexander Ahndoril, autorii seriei bestseller cu detectivul Joona Linna. Volumul „Contractul lui Paganini” este parte din întreaga serie, care, apropo trebuie să o zic, s-a vândut într-un tiraj impresionant de circa 15 milioane de exemplare și cu traducere în peste 40 de limbi.

Autorii

Volumul îl are în prim plan pe Joona Lina, un detectiv de o tenacitate și o perseverență aparte, și pe companionul său Saga Bauer. Cei doi sunt implicați în descifrarea unor crime întunecate și încep să dezlege meticulos întreaga acțiune. Punctul forte al romanului este alerta pe care o păstrează intactă de la bun început și până la sfârșit. Un alt moment puternic este acțiunea care se stratifică organic și te face să memorezi fiecare pas, astfel încât să aranjezi puzzle-ul simultan cu autorul. Apropo, comparativ cu alți autori, cuplul nostru se aventurează pe anumite segmente tematice destul de subtile: imigranți, discriminare, feminism și, deși ar părea cumva tatonate aceste subiecte, ei le sondează ferm, natural și fără stereotipuri.

Este de apreciat maniera în care se delimitează binele de rău și cum autorii au mers pe criteriul diluării frontierelor. Îmi plac romanele în care nu persistă opinia vehementă despre cine e bun și cine nu. Mi se pare că este o cale de creație mult mai dificilă dacă alegi să arăți că fiecare personaj are niște vicii cu care conviețuiește. Chiar și polițiștii din „Contractul Paganini” sunt oameni în toată firea, cu bune moravuri, dar și cu viziuni distorsionate asupra a ceea ce este cu adevărat nociv.

În definitiv, romanul „Contractul Paganini” este și despre diviziunea puterii, coexistența celor bogați cu cei săraci, lipsa scrupulelor și felul cum cineva din imediata apropiere ne poate deveni un dușman virulent. Scriitura fermă, stilul laconic și dens, felul în care autorii își conduc cititorii prin labirintul întunecat al minții umane – iată câteva dintre motivele pentru care „Contractul Paganini” merită succesul pe care-l are. Și da, sunt sigură că se vor găsi mulți cititori care să absoarbă lectura acestuia, iar alții o vor critica. Vă recomand să purcedeți la citirea cărții, pornind de la premisa faptului că în astfel de cărți contează cel mai mult amestecul echilibrat dintre suspans, acțiune și emoții, iar în prezentul volum îl aveți din plin.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografie autori: triblive.com

Articole similare

Chestiunea Finkler, de Howard Jacobson

Delia Marc

Spiritus, de Ismail Kadare

Jovi Ene

Promisiunea zorilor, de Romain Gary

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult