Stiri

O noua aparitie la editura Herald: Magia in istoria intelectuala a Europei

La editura Herald, in colectia Logos, a aparut volumul Magia in istoria intelectuala a Europei de Lynn Thorndike, in traducerea lui Alexandru Anghel.

A vorbi despre magie in context cultural european reprezinta in primul rand o tentativa de reconsiderare a celei mai enigmatice si infloritoare arte din Evul mediu si Renastere. Nascuta inca din antichitate, deci cu mult inaintea misteriosului ev mediu, magia s-a dovedit a fi, prin multimea de practici si credinte ce le acoperea, prea prodigioasa pentru a fi lasata sa domneasca in voie alaturi de artele liberale.

Interzisa sau condamnata, neinteleasa sau nesabuit intrebuintata, magia are nevoie inainte de toate de o redefinire si o repozitionare in raport cu celelalte arte – obiectiv pe care aceasta lucrare si-l propune, nu intr-un mod partinitor, ci in chip cat mai fidel realitatilor culturale si istorice proprii epocilor considerate. Insemnatatea de care magia s-a bucurat in randul eruditilor antici si medievali este obiectivul studiului de fata.

Modul in care elita intelectuala a trecutului s-a raportat la practicile magice formeaza un corp de dovezi elocvente care contribuie la sustinerea scopului mai sus enuntat. Astfel ca Dante accepta influenta constelatiilor asupra destinului uman; Pico della Mirandola afirma ca nicio stiinta nu a adus o dovada mai sigura a divinitatii lui Hristos decat stiinta magica si cabalistica…Albert cel Mare avea incredere in puterile miraculoase ale pietrelor pretioase care vindeca ulcere, combat otravurile, impaca inimile oamenilor si castiga batalii, in vreme ce un Roger Bacon ar fi considerat ca scopul stiintei experimentale este atingerea unor rezultate magice.

Ingemanarea magiei cu stiinta este evidenta, insa acest lucru trebuie stiut avand in minte faptul ca la vremea respectiva granitele erau cu mult mai largi, iar ceea ce noi intelegem azi ca stiinta putea la fel de bine sa faca obiectul magiei. Amestecul acesta fecund si prolific a condus in cele din urma la inflorirea stiintei in detrimentul magiei, vechile forme de manifestare fiind redefinite in acord cu noile mentalitati.

Lynn Thorndike (1882-1965) a fost un istoric american, doctor in istorie medievala si alchimie.

A studiat istoria medievala la Columbia University  unde a fost si profesor pana in 1950. In 1957, Thorndike a primit medalia Sarton din partea Societatii de Istoria Stiintei. A fost presedinte al American Historical Association.

Opera:

History of medieval Europe, 1917

Medieval Europe, its development & civilization, 1920

Galen: the man and his times,1922

A History of Magic and Experimental Science, 8 vol.,1923–58

Science and Thought in the Fifteenth Century, 1929

Sphere of Sacrobosco and its commentators, 1949

Science and thought in the fifteenth century; studies in the history of medicine and surgery, natural and mathematical science, philosophy, and politics, 1963

Articole similare

Ultima aparitie la Herald: Sfantul Pavel, de Arthur Darby Nock

Jovi Ene

Lansarea romanului Rezervația unicornilor, de Cristina Nemerovschi

Jovi Ene

Autobiografia – Mărturia unei vieţi, eveniment Editura Herald la Brașov

Jovi Ene

1 comment

Delia Marc 24 ianuarie 2011 at 11:48

Din ce in ce mai multe lucrari interesante publicate la „Herald”

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult