Stiri

Apariție editorială: Marguerite Duras ou le goût du vertige, de Serenela Ghițeanu

“Pentru a surprinde complexitatea operei şi scriiturii durasiene, Serenela Ghiţeanu a procedat cu fineţea şi rigoarea pe care i le cunoaştem din volumele precedente, la o lectură tematică, întrutotul originală, plasată sub semnul „vertijului”.

Impresionează în mod deosebit fineţea şi rafinamentul analizei, care depăseşte cadrul strict tematic, completându-se în mod inspirat cu elemente de psihanaliză, de simbologie sau de alt fel.

Din întreaga lucrare reiese lectura originală, coerentă şi bine susţinută de exemplele şi fragmentele alese, propusă cu pasiune şi curaj de tânăra autoare. Remarcăm totodatã bibliografia solidă, bine absorbită, care completează lucrarea şi fac din ea un util instrument de investigaţie pentru un public avizat dar şi pentru un public mai larg, cititor al cărţilor Marguerite-ei Duras”.

(Prof. univ. dr. Muguraş Constantinescu, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava)

Serenela Ghiţeanu este Doctor în Literaturã francezã a Universitãţii din Bretagne-Sud, Franţa (2009) şi a publicat volumele : Nancy Huston et Nina Bouraoui. Question d’identité (Presa Universitarã Clujeanã, 2013), Sylvie Germain. La Grâce et la Chute (Institutul European Iasi, 2010), Ora de citit  (Alfa, Iasi, 2011), A doua orã de citit (Casa Cãrţii de Stiinţã , Cluj-Napoca, 2015) şi e co-autoare, cu Bujor Nedelcovici, a vol. Scriitorul, cenzura si Securitatea (ALL, 2009). Este Conferenţiar universitar la Universitatea Petrol-Gaze din  Ploieşti, unde predã Literatura francezã a sec. XX,  Culturã şi Civilizaţie francezã, Literatura exilului românesc (1945-1989) şi un curs de Literatura francezã contemporanã. Din 1997,participã la Conferinţe Internaţionale şi a publicat peste 40 articole ştiinţifice. A colaborat, între 2004-2011, recenzii în reviste culturale precum : Revista 22, Timpul, România literarã, Observator Cultural, Jurnalul literar, Luceafãrul,România liberã-Aldine,Vatra, Convorbiri literare.

Articole similare

Film laureat la César – Gainsbourg: vie héroique, vineri, în premieră la Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti

Jovi Ene

Întâlnire cu scriitorul Francisc Baja, mâine la Librăria Humanitas Kretzulescu

Jovi Ene

Lansare ”nymphette_dark99”, de Cristina Nemerovschi, în Panic! Club

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult