Filme Filme americane

The Tourist (HBO, 2022) – un serial care te lasă în ceață

The Tourist (HBO, 2022)
Regie: Daniel Nettheim, Chris Sweeney
Distribuție: Jamie Dornan, Danielle Macdonald, Shalom Brune-Franklin

Ați avut vreodată năucitoarea senzație că un film vă place și displace în același timp? Cam așa a ieșit relația mea cu primul sezon al serialului „The Tourist”, o producție australiană cu Jamie Dornan în rolul central, regizat de Daniel Nettheim și Chris Sweeney.

Serialul spune istoria unui bărbat care, după un accident rutier, suferă o amnezie și încearcă să înțeleagă cine îl vânează cu atâta insistență, imediat după ce își revine din traumă. Serialul, care debutează după aceleași canoane tipice ale filmelor americane, reușește să capteze atenția spectatorului cam de prin a doua serie, deoarece anume în acea etapă renunță încet la clișee și se transformă pe parcurs dintr-o peliculă previzibilă într-o adevărată tragicomedie în care nu există nici bine, nici rău, în accepțiune clasică.

Jamie Dornan, personal mie, mi s-a părut că și-a spălat păcatele din „50 Shades of Grey” prin acest serial, deoarece a demonstrat că știe și poate să joace calitativ, să îmbrace pielea eroului său și să întindă la maxim suspansul fără a pierde nimic din intrigă. Mi-a plăcut să văd cum dezvoltă tema amneziei, aducând-o la un cu totul alt nivel. Pe de altă parte, nu am înțeles deloc rolul interpretat de Shalom Brune – Franklin, de parcă a fost adusă o femeie frumoasă să completeze avangarda șabloanelor despre cum să faci sex cu o necunoscută.

Pe de altă parte, am îndrăgit-o pe Hellen, interpretată de Danielle Macdonald, o tipă super simpatică, decisă să își asume funcția de salvator, dar închisă într-o relație de-a dreptul toxică cu logodnicul său, care o forțează să scape de kilogramele în plus adunate în cinci ani de relație. Aceasta vrea cu orice preț să îl ajute pe omul fără memorie, de parcă între ei ar exista o legătură nevăzută, dar foarte puternică.

Cele șase serii ale sezonului escaladează între scene de-a dreptul tragicomice și unele hilare, în care fantezia se amestecă cu realitatea, iar personajele rele pot deveni de-a dreptul inteligibile. „The Tourist” nu e o capodoperă cinematografică din categoria celor care te marchează, dar este definitiv un serial care merită atenția fanilor crime. Aș spune că e un soi de amestec puțin din toate: Kill Bill, Pulp Fiction și nițel „Sin City”. Nu pot să nu fac o remarcă asupra coloanei sonore care mi s-a părut că a dat filmului acea atmosferă de western, dând intensitate momentelor de suspans.

Indefinibil pe alocuri, indescifrabil adeseori, serialul ne duce într-o Australie învolburată de furtuni de nisip și de ploi torențiale, un loc de-a dreptul damnabil, dacă e să ne amintim că această țară a servit drept închisoare pentru toți dușmanii Coroanei Britanice. În egală măsură, e un serial care explorează, pe alocuri superficial, dar totuși încearcă să o facă, natura umană cu toate tertipurile și ascunzișurile pe care le are.

E cineva rău prin definiție? Merităm sau nu a doua șansă? Suntem sau nu făcuți pentru a fi buni sau ne pot fi judecate doar unele fapte? „The Tourist” scoate la iveală momentele în care suntem puși la grea încercare: de a fi oameni indiferent de orice.

În curând, disponibil pe HBO Max.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, NYTimes.com)

Articole similare

Neorealismul se întâlnește cu catolicismul într-o operă timpurie a lui Pasolini: Mamma Roma (1962)

Dan Romascanu

To Rome with Love (2012)

Marcus Victor Grant

Trailer „True Grit”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult