1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

The Thing (1982)

The Thing(1982) – Creatura
Regia: John Carpenter
Actori: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, T.K. Carter, David Clennon

Nu sunt si nu am fost fanul filmelor horror, iar in ceea ce priveste filmele asa-numite stiintifico-fantastice, imi plac numai cele bine realizate, care sa aduca ceva nou in domeniu, o interpretare de exceptie sau o reusita regizorala. The Thing insa este un film demn de toata lauda, un remake dupa “The Thing From Another World” din 1951 (pe care personal nu l-am vazut) si care va avea la randul lui o repetare, care va aparea in 2010. Este un horror, cu o creatura misterioasa, cu oameni prinsi in capcana si care doresc sa o anihileze, asa cum am vazut in prea multe filme dupa aceea si tin sa precizez ca nu am vazut nicaieri o realizare mai buna, fiind de departe cel mai bun de acest gen.

O echipa de cercetatori americani se afla departe in Antartica, in mijlocul pustietatii pline de gheata, fara sa reuseasca sa contacteze baza de la care au plecat, mai ales ca mai sunt doar cateva zile pana la aparitia iernii. In apropierea lor, la cativa kilometri, mai exista o echipa de norvegieni, in aceleasi conditii ca si ei. Un zbor de elicopter al unuia dintre acestia din urma le aduce prima urma de teama: acesta incearca sa omoare unul dintre cainii lor, il urmareste cu elicopterul si raneste unul dintre cercetatori, pentru a fi el cel ucis in cele din urma. Cautarea bazei norvegiene ii inspaimanta de-a dreptul: singurul ramas este contorsionat de urmele luptei cu un organism necunoscut si descopera si o nava extraterestra imensa scoasa de sub gheata.

Creatura se refugiaza in tabara lor si panica se instaureaza. Treptat, ei isi dau seama de pericolul pe care aceasta il reprezinta: este capabila sa ia forma oricarei fiinte in care se instaureaza, imitand-o pana la identitate si este foarte greu sa fie astfel descoperita. Fiecare se suspecteaza pe celalalt si ceea ce este si mai grav este ca nici propria fiinta nu se lasa cunoscuta, nici ei nu isi dau seama daca propria persoana este in continuare om sau este deja Creatura. Pana la urma, MacReady ia conducerea si ii supune pe ceilalti unui test de sange pentru a ucide urmele fiintei suprapamantene acolo unde ele au ramas.

Pentru acea epoca, a reprezentat un film monumental, fiind unul dintre cele mai cunoscute filme horror ale anilor ’80 (rezonante pe care le pastreaza insa peste ani, cand oricine isi da seama dupa numele filmului-”The Thing”). Efectele speciale sunt foarte reusite, mai ales pentru acea perioada, infatisarea creaturii este incredibil de reala si terifianta, iar toata lupta dintre om si fiinta nepamanteana este aratata pana in cele mai mici amanunte, un lucru nou pentru cinematografia horror a acelor ani. Suspansul apare in fiecare moment, nu aflam in niciun moment care este personajul infectat si care nu si specatorul, chiar nepasionat de acest gen, ramane in fata ecranului pentru a afla adevaratul final. Nu este de mirare, de altfel, pentru regizorul John Carpenter, mulat pe filme horror, dupa reusitele cu Halloween si The Fog.

Nota: 8.5/10

Articole similare

”Mă simt ca un scriitor adevărat” (Herman Koch, interviu, FILIT 2019)

Jovi Ene

Ipsilanti și Tudor Vladimirescu: „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești”, de Tudor Dinu

Jovi Ene

Visând la Sarmizegetusa: „Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa”, de Radu Oltean

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult