Filme Filme europene Recomandat

Into the Storm (2009)

Into the Storm (2009) – In mijlocul furtunii
Regia: Thaddeus O’Sullivan
Distributia: Brendan Gleeson, James D’Arcy, Iain Glen

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Nu neglijati niciodata o recomandare facuta unui film de televiziune. Stiu ca, in general, filmele de televiziune tind sa fie subestimate de catre iubitorii de film, dar se pare ca este doar o prejudecata. Intru si eu in aceasta categorie a generalului si sunt din ce in ce mai putine momentele in care caut, doresc si incerc sa vad un astfel de film. Prejudecata mi-a fost invinsa din nou de filmul oferit pe DVD de catre Provideo.ro despre momentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial si de dupa acesta, din jurul peronalitatii lui Winston Churchill, primul ministru al Imperiului Britanic si unul dintre cei mai importanti protagonisti ai razboiului.

Filmul se concentreaza pe Churchill si pe momentele cele mai importante din timpul razboiului, incepand cu timpul in care acesta isi pregatea ascensiunea si avea curajul sa preia soarta unei natiuni aflata in pragul prabusirii. Nicio personalitate britanica a epocii nu este lasata deoparte, sunt prezentate temerile lor, afectiunile politice si militare, suntem in fata unei adevarate reliefari a societatii aristocratice britanice din anii razboiului. Actiunea ne poarta din epoca in epoca, anii de dupa razboi deschid prilejul unor amintiri personale din partea premierului britanic, aflat in fata bilantului electoral al actiunilor sale: desi a acceptat primele alegeri de dupa razboi, nu isi inchipui nicio clipa ca partidul sau poate pierde, avand in vedere succesul militar din timpul razboiului. Dar intotdeauna electoratul este inconsecvent.

Into the Storm

Brendan Gleeson face aici un rol exceptional, este probabil cel mai apropiat actor de adevaratul Winston Churchill, un om foarte serios, ursuz, intransigent, plin de principii, de la care nu abdica niciodata. Relatia lui cu oamenii din jur nu este niciodata simpla: din partea adversarilor, nu asteapta niciun gest preluand de fiecare data initiativa; din partea partenerilor politici, asteapta subordonare si neamestec in propriile decizii; din partea sotiei sale, asteapta sprijin si ascultare, intrand deseori in conflict cu o femeie care l-a sustinut in toate momentele, grele sau mai putin grele, ale carierei.

Chiar daca este, cum spuneam, doar un film de televiziune, chiar daca filmul constituie mai mult un omagiu pentru fostul prim ministru al Imperiului Britanic, laureat de altfel al Premiului Oscar (pentru literatura!), nu este un film pe care trebuie sa il evitati. O interpretare magnifica, un scenariu bine pus in scena, o viata interesanta si niste ani care trebuie mereu rememorati pentru a nu fi uitati.

Nota: 8/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Articole similare

„Film noir’ în Teheran: Law of Tehran (2019)

Dan Romascanu

Războiul Goldei: Golda (2023)

Dan Romascanu

Barbara (2012)

Delia Marc

2 comments

m4ri4n 6 aprilie 2011 at 16:43

personal am numai cuvinte de lauda la adresa filmelor de telveziune. am dupa an apar productii excelnte. ca sa exemplific cred ca e suficient sa amintesc you don’t know jack, the sunset limited sau fail safe.
Into the storm e chiar un omagiu perfect adus unui om care si-a pus amprenta pe secolul xx.

Reply
Jovi 8 aprilie 2011 at 22:38

Chiar la tine am citit initial despre acest film, pe care il tot evitam.
O sa urmeze, din recomandarile tale, The Sunset Limited.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult