Stiri

Maraton de seminarii la Festivalul International de Film NexT

Programul Festivalului Internațional de Film NexT se anunță mai bogat în programe, evenimente și invitați ca niciodată. Pe lângă competiție, programele tradiționale și secțiunile în premieră, seminariile NexT completează agenda celui mai important eveniment cinematografic al primăverii cu întâlniri și discutii cu nume importante din cinema-ul autohton și internațional. Prezentate, ca și anul trecut, de JTI și recomandate de Decât o Revistă, seminariile NexT vor avea loc între 7 și 9 aprilie, la Mansarda Cărturești.

Dedicate regiei, sound-design-ului, producției de film și – în mod special anul acesta – criticii de film, seminariile NexT vor aduce la Mansarda Carturesti invitați de seamă și teme de discuție actuale. În centrul seminariilor de anul acesta se afla cel dedicat criticii de film. Cu o perioadă de desfășurare de trei zile, el va atinge subiecte de interes precum: Critica de film – canale clasice versus new media, Rolul criticului de film azi ca formator de opinie și Cum poate un tânăr să devină critic de film azi? 10 ponturi ce să NU faci ca începător când scrii despre filme, dacă vrei să-ți construiești o cariera în domeniu.

Printre invitații la seminariile de critică se numără Boyd van Hoeij (editor la revista americană Variety, colaborator al IndieWire și corespondent al portalul european de cinema cineuropa.org), Sydney Levine (editor pentru IndieWIRE, susţine cursuri la UCLA Extension Film and Business Schools, Woodbury University, Deutsche Welle Akademie, Berlinale Talent Campus şi nu numai), Jacky Goldberg (regizor de origine franceză, producător şi critic de film, scrie pentru revista cultural săptămânală Les Inrockuptibles), Marian Masone (producător al Festivalului de Film de la New York), Christian Guinot (fondator al Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, membru al comitetului de selecţie internaţională), Paul Brunick (editor al revistei Film Comment şi colaborator al New York Times, Slant şi Bomb). La seminariile de critică nu vor nici lipsi nici criticii români Magda Mihăilescu, Dana Duma, Andrei Crețulescu, Mihai Chirilov, Andrei Gorzo, Luiza Vasiliu și Cristi Luca.

Seminarul de regie de film îl va avea invitat pe Marian Crișan (prezent la NexT 2011 cu scurtmetrajul Camelia în secțiunea Festival Friends, prezentată de HBO și cu lungmetrajul de debut Morgen în programul Și ei au fost NexT Generation), seminarul de sound design va fi susținut de Jean Umansky (care a lucrat împreună cu Nikita Mihalkov și Jean Pierre Jeunet, semnând printre altele sunetul pentru Amelie), la seminarul de scenaristică vor fi prezenți Richard Kwietniowski (primul său lungmetraj Love and Death on Long Island, cu John Hurt şi Jason Priestley, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, iar filmul Owning Mahowny, cu Philip Seymour Hoffman şi Minnie Driver, a fost prezentat la Sundance şi Berlin) și Tamas Zanyi (sound designer pentru filme precum: Taxidermia de György Pálfi,  With a Little Patience de Laszlo Nemes – câștigător al Premiului “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie la NexT 2010 şi The Gentleman Takes His Leave de Laszlo Nemes – prezent în competiția NexT 2011). Iar seminarul de producție de film îi va avea ca invitați pe Marie Dubas (producător de scurtmetraje pentru compania pariziană Petit film) și David Collins (directorul renumitei companii de producţie  independente Samson Films, din Irlanda, care a realizat și musicalul Once, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun cântec original în 2008).

Pe lângă seminariile de regie, scenaristică, producție și critică de film din cadrul NexT, tot la Mansarda Cărturești vor avea loc prezentările MEDIA Desk Romania și Berlinale Talent Campus. Prezentarea MEDIA se va axa pe noutățile oferite de Programul MEDIA în 2011, cu accent pe cele mai recente programe MEDIA dedicate formării profesioniștilor din domeniul audiovizualului. Matthijs Wouter Knol, coordonatorul programului Berlinale Talent Campus din 2008 va veni la București cu o prezentare despre Beneficiile networking-ului.

Accesul la seminariile Festivalului Internațional de Film NexT este liber.

Ca multe dintre highlight-urile festivalului, și seminariile NexT beneficiază de un clip special (regia Luiza Pârvu, scenariu: Ligia Popescu, Gabi Copoeru, Luiza Pârvu, imagine: Oana Popa, Gabi Copoeru, sunet: Letiția Ștefănescu, Ligia Popescu, Credits: Sergiu Costache, Bogdan Marhodin, Eduard Cîrlan, Dan Bădiță).

Clipul seminariilor NexT 2011 poate fi vizionat accesând linkul: http://bit.ly/eRDaQM

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu și Mansarda Cărtureşti.

Articole similare

Prin forte proprii, pe bicicleta, spre Khan Tengri-Pobeda, cu Marius Roca

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (13 – 19 februarie 2017)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (20 – 26 octombrie 2014)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult