Filme Filme americane Recomandat

I.T. (2016)

itI.T. (2016)

Regia: John Moore
Distribuţia: Anna Friel, Pierce Brosnan, Stefanie Scott, Mike Regan, Ed Porter

Un subiect precum influenta tehnologiei asupra vietii omului, John Moore regizor si Pierce Brosnan erou principal creează, la prima vedere,  premizele petrecerii a 95 minute agreabile, urmarind productia care ii reuneste. Este insa doar o iluzie spulberata, rand pe rand, de intriga insipida, subiectul fortat, jocul fals, strident si predictibilitatea/ hilaritatea actiunii.

Mike Regan (Pierce Brosnan), un magnat al aviatiei private, are tot ce si-ar putea dori: o familie frumoasa și fericita si o locuinta inteligenta, ultramoderna. Mai mult, compania pe care o conduce e pe cale sa dea lovitura cu o noua aplicatie care permite proprietarilor privati de avioane inchirierea si utilizarea mai eficienta a aparatelor din dotare. Totul merge bine pana cand relatia lui Mike cu consultantul IT se strica. Fiica adolescenta a lui Mike începe sa fie urmarita, iar întreaga familie este asaltata și hartuita prin toate mijloacele tehnologice posibile.

Asa cum va spuneam, subiectul este ofertant, imaginatia scenaristilor Dan Kay si William Wisher Jr, neincorsetata de rigiditate s-ar fi putut inspira din realitatile vietilor supertehnologizate pe care le traim si ar fi putut da viata unui thriller de calitate. Din pacate, impresia generala este ca scenaristii nu prea stiu care e faza cu tehnologia, cu spionajul industrial, atacurile cibernetice si mijloacele de protectie impotriva acestora. Ba chiar as putea spune ca n-au nicio vaga impresie despre mijloacele de rezolvare a problemelor specifice marilor companii, din moment ce il trimit pe marele magnat sa patrunda prin efractie singur-singurel, sa-si recupereze datele furate, ba chiar sa lupte corp la corp cu nebunul paranoic care ii tulbura viata. Ok, am inteles ca pentru multi Pierce Brosnan=James Bond, dar sa fim seriosi, suntem in alt film aici.

it2N-am inteles niciodata de ce unii actori consacrati accepta sa apara in roluri atat de simpliste si absurde, precum Pierce Brosnan si acest Mike Regan tehnofob, care are nevoie de ajutorul nevestei pentru a-si face un expresso. Argumentul nevoii banilor nu cred ca i se aplica fostului James Bond. Brosnan incearca sa-i dea o doza de autenticitate personajului, dar structura lui este departe de realism. Nu l-am simtit pe Mike Regan real, veridic nicio secunda, iar momentele in care mimeaza neputinta in fata atacurilor psihopatului sunt de-a dreptul hilare.

Stefanie Scott si Anna Friel completeaza familia Regan, prima in rolul fiicei devenita obiectul adoratiei hartuitorului si cea de-a doua in rolul sotiei iubitoare. Ambele persoanje sunt schematice, decorative si fara consistenta, insa nu neaparat din vina lor. Nimic din scenariu nu le insufleteste, iar reactiile in fata atacurilor la care sunt supuse sunt demne de “Scarie Movie”.

i-t-pierce-brosnan-cropEroul cel mai interesant al filmului se vrea a fi negativul Ed Porter. James Frecheville este misteriosul expert I.T. bland, amabil si generos, detinatorul solutiilor tuturor problemelor, care se transforma brusc in psihopatul sadic, frustrat, maxim distructiv cand este respins. Si da, ii iese foarte bine partea asta cu sociopatia si nebunia, il ajuta si mimica si cred ca un nou “rau” s-a nascut si ar face bine sa fie exploatat pe acest tip de personaj.

“Imi place intimitatea”, afirma Mike Regan, savurand un scotch la adapostul casei sale super tehnologizate. „Intimitatea a murit”, vine replica tipului de la IT. „Intimitatea nu este un drept, este un privilegiu”, isi intareste afirmatiile acelasi personaj.

Intreaga poveste incearca sa demonstreze vulnerabilitatile care vin odata cu noile tehnologii, lipsa de reactie si adaptabilitate a celor ce se simt depasiti de contextul in care sunt fortati sa traiasca. Este mesajul cu care ramai daca rezisti slalomului printre clisee, pana la finalul filmului. Bonus o lupta insangerata dintre Brosnan si Frecheville, care se termina, cum altfel, decat politically correct. Cred totusi ca exista lucruri mult mai fascinante carora sa le sacrificati doua ore din viata.

Nota: 3/10

Articole similare

Mabul (2011)

Delia Marc

Fiecare poveste despre emigrație este diferită: Nybyggarna (1972)

Dan Romascanu

Dragoste și stare de bine în 1973: Licorice Pizza (2021)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult