Filme Filme americane

Câteva întrebări: The Northman (2022)

The Northman (2022) – Vikingul
Regia: Robert Eggers
Distribuția: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Willem Dafoe

Îmi este tare greu să scriu ceva coerent despre ‘The Northman’, filmul lui Robert Eggers, recent lansat pe ecrane. Singurul lucru pe care-l pot face este să pun câteva întrebări. Este Robert Eggers același Robert Eggers, regizorul care a făcut ‘The Lighthouse’? Cum au putut actori ca Nicole Kidman, Ethan Hawke say Alexander din dinastia Skarsgård să apară și să-și pună numele pe genericul unui asemenea film? Pentru ce categorie de spectatori a fost realizat acest film?

Poate că par cam radical, dar îmi voi explica pe scurt întrebările. Ați ghicit, nu mi-a plăcut deloc acest film și i-am dat un rar (pentru mine) 3 la notele IMDB. ‘The Lighthouse’ avea profunzime psihologică, avea gradație în construirea tensiunii, și când scenele șocante apăreau (spre final) ele erau surprinzătoare dar justificate. În ‘The Northman’ avem de-a face cu violență de la prima până la ultima scenă a filmului, iar persoajele au profunzimea desenelor lor din cărțile de comics. Stiu că Eggers a colaborat la scenariu cu Sjón, un cunoscut scriitor islandez. Nu am citit nicio carte a lui, dar mie acest amestec de mitologie germanică, istorie vikinga și Shakespeare mi s-a părut o salată în sos Marvel, desi filmul este realizat de studiourile Universal.

Schimbările de perspectivă ale personajelor erau toate previzibile și melodramatice. Din Eggert nu am regăsit în acest film decât pasiunea cu care filmează natura și mai ales marea. Actorii nu au reușit să acopere nimic din platitudinea personajelor. Nicole Kidman, funcție de cum este machiată și de unghiul de filmare pare când de 20, când de 50 de ani, de parca ar juca mai multe personaje fără legătură intre ele. Sărmanul Skarsgård este obligat să zbiere cam jumătate din film în timp ce comite fapte când sublime când abominabile. Efortul de a crea o limbă și un alfabet încearcă să dea tenta istorică, însă combinația nu lucrează bine, și efectul este ne-autentic, uneori ridicol, mai ales în scenele cu ‘ritualuri păgâne’. Exista atâta violență explicită gratuita în ‘The Northman’ încât ‘The Passion of the Christ’ al lui Mel Gibson pare, comparativ, un film pentru toată familia.

Cui îi este adresat filmul? Pe de-o parte violența și nuditatea îl fac nerecomandabil copiilor. Pe de altă parte platitudinea acțiunii îl face nerecomandabil adulților. Nu am ajuns nici la jumătatea anului, dar am impresia că am văzut deja cel mai prost film al lui 2022 (din perspectiva mea, desigur). Sper să nu mă înșel.

Nota: 3/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.irishfilmcritic.com/check-out-six-new-character-posters-from-the-northman/)

Articole similare

Prin blogosfera literara (4 – 10 iunie 2012)

Dan Romascanu

Fantasticul Alexandre Dumas: Cele o mie una fantome

Dan Romascanu

„Murder Mystery 2” (Netflix, 2023) sau cum să-ți pierzi timpul cu o comedie ușurică

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult