Carti Carti pentru copii

Arome dulci de miere și curaj în „Marea aventură a micii albine Mitsu”, de Mircea Dragu

„Marea aventură a micii albine Mitsu”, de Mircea Dragu
Ilustrator: Bajko Attila
Editura Humanitas Junior, București, 2022

Închide ochii. Amintește-ți de aroma dulce a mierii și de zumzăitul ordonat al albinelor care zboară din floare în floare. Simte cum praful tandru al polenului risipit ți se așază pe frunte, aducând cu el frumusețea unei veri liniștite. Probabil, citind aceste rânduri, îți reînvii în minte amintirile unei copilării zburdalnice. Și cărțile te pot duce în acele dimensiuni ale copilăriei, în care să te simți destul de curajos și viteaz. Aidoma micii albine Mitsu din istoria creionată minunat de timișoreanul Mircea Dragu, într-o apariție nouă de la editura Humanitas Junior, cu titlul „Marea aventură a micii albine Mitsu sau cum a ajuns în Europa arma secretă a albinei japoneze, Nihon Mitsubachi”.

Se face că într-un regat al albinelor a apărut un pericol iminent, venit din depărtare, „made in Orient”, după cum subliniază naratorul nostru. Năpasta le-a luat prin surprindere pe firavele, dar muncitoarele albine și, aidoma scenariilor de film, se pare că a apărut imperioasă nevoie de un anume erou.

„Povestea pleacă, evident,

De pe bătrânul continent,

Având în centru un erou

Cât o peniță de stilou…”

Mic, dar voinic, este ostașul Reginei Albinelor și dornic să deslușească misterul armei japoneze cu care să învingă temuții dușmani, care:

„Când se pornesc, pot pustii

Stupul cel apărat de mii.

Care e scopul? Știm prea bine:

Să fure pupele de-albine

Și să le ducă-n cuibul lor

Spre a le procesa cu spor.”

Mircea Dragu a creat un soi de basm – poem foarte bine plămădit, cu respectarea unei ritmicități perfecte anume pentru a capta atenția micilor cititori. Deși cartea e recomandată pentru vârsta de 4+, i-am citit-o fetiței mele de 1 an și 8 luni, care a ascultat-o cu un entuziasm viu, energic. Construcția literară a cărții s-a îmbinat perfect cu dimensiunea sa vizuală, realizată ireproșabil de artistul Bajko Attila, pictor și ilustrator cu renume în lumea editorială, având deja câteva volume ilustrare la activ. Se cuvine să subliniez esteticul pe care l-a înglobat tandemul scriitor – pictor, căci e sublim, din punctul meu de vedere. Graficul ilustrațiilor și detaliile pe care ilustratorul le-a inclus în imagini se îmbină natural cu istoria rostită de vocea naratorului, care, la drept vorbind, poate fi oricine: un părinte obosit care trebuie să respecte rutina de culcare a copilului sau un bunic sfătos, gata să-și lege nepoții pe genunchi, citindu-le o altfel de poveste.

Finalul oarecum deschis al cărții a reușit să îi confere cititorului posibilitatea de a obține învățămintele necesare, de a învăța din curajul eroului principal și de a studia covârșitoarea lume a albinelor, cele care dacă ar dispărea, ne-ar condamna la o moarte subită (să nu uităm că albinele fac o legătură constantă între toate regnurile naturale, iar ca predicție, ecologiștii vorbesc despre nevoia acută de a le proteja).

Prin urmare, dacă vreți să îi citiți copilului sau nepotului o carte cu adevărat frumoasă, atunci „Marea aventură a micii albine Mitsu” e o alegere cu care efectiv nu aveți cum da greș. Nu-mi rămâne altceva, pe final de cronică, decât să felicit autorul și ilustratorul cărților, mulțumindu-le pentru plăcerea unei lecturi speciale alături de fiica mea, care a urmărit cu degețele curioase aventura curajoasei albini pornite în deslușirea unui mister.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

A Hero (2021). O reinterpretare a idiotului dostoievskian

Corina Moisei-Dabija

Provocările jocului în educație. „Liber să înveți”, de Peter Gray

Corina Moisei-Dabija

Lansare de carte ”Constellation”, de Adrien Bosc

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult