Filme Filme europene

The Counselor (2013) – Chiar e un film de Ridley Scott?

The Counselor (2013) – Avocatul
Regia: Ridley Scott
Distribuția: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem, Brad Pitt

Cred că ar trebui înființată o comisie de anchetă pentru a stabili cum este posibil ca un film care adună pe generic o asemenea colecție de talente cum este ‘The Counselor’ poate să dezamăgească într-o asemenea măsură. Regizorul este Ridley Scott, autorul lui ‘Alien’, ‘Blade Runner’, ‘Thelma & Louise’ și ‘Gladiator’, scenaristul este romancierul de succes Cormac McCarthy la primul scenariu original, dar autorul romanului care a inspirat minunatul ‘No Country for Old Man’, iar în distribuție apar Javier Bardem, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Brad Pitt, Bruno Ganz – fiecare dintre ei motiv de a face un film în care joacă ‘obligatoriu de văzut’. Și totuși, această dramă care se petrece în lumea cartelurilor traficanților de droguri de la frontiera dintre Mexic și Statele Unite, desi bine garnisită cu violență și sex, nu reușește să capteze și să păstreze atenția spectatorilor și lasă după vizionare o impresie de confuzie și de cumplită irosire de talente.

‘Consilierul’ (Michael Fassbender) este un avocat ambițios al cărui nume nu-l aflăm niciodată. În dorința de a-și ridica nivelul de viață și de a-i face placere frumoasei sale logodnice Laura (Penelope Cruz) intră în serviciul mafiei care transforta droguri de o parte și de alta a frontierei. Una dintre afaceri se complică și Consilierul va fi bănuit de cartelul mexican că este vinovat. Pedeapsa pentru trădători este cumplită. Decăderea morala și complicitatea cu crima pot duce doar la dezastru – aceasta ar fi morala nu prea subtilă a acestei povești.

Daca intenția morala este evidentă, povestea este destul de complexă și ar putea fi interesantă, dar modul în care este spusă o face inutil de criptică pentru spectatori. Filmul este greu de urmărit, apar și dispar multe personaje și nu toate sunt conturate, lipsesc detalii care să lege acțiunea și să dea motivație unora dintre acțiunile personajelor. Cred că de vină este aici faptul că scenariul lui Cormac McCarthy (romancier valoros, dar pentru prima dată scenarist) pare să nu fi fost – în mod surprinzător – îndrumat și corectat de regizor pentru a face filmul mai clar publicului. Poate că a existat vreo intenție care mie îmi scapă, dar fluiditatea povestirii pe care o așteptam din partea unui regizor ca Ridley Scott lipsește.

Mai rău, unele dintre personajele principale sunt reduse la a fi nu mai mult decât propriile lor stereotipuri, inclusiv cei doi gangsteri interpretați de Javier Bardem și Brad Pitt. Penelope Cruz este un talent irosit pentru rolul primit în acest film. Același lucru se poate spune și despre Bruno Ganz, din al cărui rol se pare că au căzut de pe masa de montaj părți esențiale, care pot fi văzute numai într-o versiune speciala a regizorului, dar nu în distribuțiile standard. Michael Fassbender se confruntă destul de bine cu rolul complex al Consilierului, dar ceva mi-a lipsit și în interpretarea lui, poate tocmai pentru că elementul moral al poveștii este prea previzibil. Cel mai interesant rol este cel al lui Cameron Diaz, care mi s-a părut singura care reușește să transforme personajul Malkinei din consoartă de gangster în pivotul întregii povești. Concentrarea de talente implicate în realizarea acestui film depășește cu mult rezultatul.

Nota: 5/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (9 – 15 martie 2020)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (8 – 14 septembrie 2014)

Dan Romascanu

Un documentar frumos despre unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile – Michelangelo: Love and Death (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult