Filme Filme romanesti Recomandat

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)
Regia: Cristian Mungiu
Actori: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Subiectul filmului, precum si premiile obtinute de acesta in anii 2007-2008 sunt arhicunoscute si nu este nevoie sa vorbesc despre ele. Pe mine personal, m-a impresionat acest film. In general, filmele romanesti ale ultimilor ani nu mi-au placut asa de mult. Au fost cateva comedii agreabile sau drame, dar poate prea violente in limbaj pentru gustul meu si poate putin reprezentative pentru societatea romaneasca de inainte de 1989. Doar Filantropica, Moartea domnului Lazarescu si California Dreamin’ pot pretinde unele drepturi de a fi filme reprezentative romanesti ale ultimilor ani, dar totusi nu asa de bune ca cel despre care vorbim.

Acest film impresioneaza, in primul rand, prin realismul si vitalitatea personajelor si felul natural in care actorii isi indeplinesc sarcinile. In asa fel, incat deseori mi s-a parut ca nu este un film regizat, ci unul filmat cu camera ascunsa. Lumea, discutiile, personajele, atmosfera din Iasi (sau oricare alt oras comunist) reconstituita (aproape) perfect, toate par foarte reale. Cele aproape doua ore ale filmului trec foarte repede, actiunea derulandu-se rapid, iar ca spectator nu mi-am dat seama cum au trecut minutele. Domnul Bebe-doctorul care face avortul este tipul de roman-tipic descurcaret al ultimilor 50 ani din Romania. El se va descurca in orice situatie, in orice regim si indiferent de mijloace. Dispretuieste femeile, misogin innascut, astfel incat in film, ajunge sa isi bata si mama pentru ca aceasta nu sta in casa cat e el plecat.

Un singur (aparent) defect are filmul: sonorizarea proasta. Ori sunt eu de vina ca urmaresc filmele acasa, ori este un defect al filmelor romanesti in general. Cateodata nu se aud replicile. Prin filme ca acesta, constientizeaza si generatia mea ca e bine ca nu am trait acea epoca si sa traim mai adecvat realitatea si libertatea zilelor de azi. Eu unul o sa recomand filmul celor din generatia mea, careoricum prefera un film cu Vandamme (sper ca asa se scrie). De asemenea, astept urmatoarele filme ale lui Mungiu din seria “Amintiri din epoca de aur”, pe care inca nu le-am vazut. Un film superb, de recomandat tuturor cunoscutilor.

Nota: 9.5/10

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (7 – 13 mai 2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (23 mai – 5 iunie 2016)

Dan Romascanu

Primul împărat al Chinei, de Jonathan Clements

Jovi Ene

5 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult