1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Un film, doua pareri: No Country for Old Men

No Country for Old Men (2007)-Nu exista tara pentru batrani
Regia:  Ethan Coen, Joel Coen
Actori: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald

Imi plac filmele fratilor Coen, incluzand aici si filmele anterioare, care nu au fost succese comerciale si nu au fost asa de bine primite nici de critici. In mod surprinzator, acest film, care este aproape unanim apreciat de critici si a primit note destul de mari pentru a ajunge in topul 100 de pe imdb.com,  ma lasa cu un sentiment partial de insatisfactie.

Partea buna a filmului atrage cu adevarat atentia cu un stil puternic vizual si cu o structura sofisticata care face ca jocurile multiple de-a soarecele si pisica jucate de personaje sa fie extrem de placute. De asemenea, permite o performanta extraordinara a lui Javier Bardem pentru care a primit un binemeritat premiu Oscar si o interpretare solida a lui Tommy Lee Jones – el a fost cumva chemat sa joace in film mai tarziu, dar se potriveste foarte bine rolului si devine din ce in ce mai bun dupa cum inainteaza in varsta, la fel ca whisky-ul vechi, indraznesc sa spun 🙂

Javier Bardem

Partea mai slaba a filmului este aceea ca incearca sa aiba parti mult prea inteligente. Nu am citit cartea, asa ca am fost lasat sa ghicesc bucati cheie din actiune si, da, viata este plina de mistere, dar nu am reusim sa imi dau seama de logica dupa care fratii Coen au decis ce sa lase afara – acestea par gauri lasate intentionat, in mod sigur intentionat deoarece acesti tipi stiu foarte bine cum sa spuna o poveste. Sfarsitul, care s-a dorit a fi simetric cu inceputul si s-a presupus a da o perspectiva diferita intregii povesti, nu a reusit cu adevarat sa ma impresioneze. Si aceasta se explica din cauza ca imbinarea genurilor de conflict violent din lumea gangsterilor, scopurile motivate de lacomie si ura si plasarea in mediul western nu rimeaza cu adevarat in mintea mea cu filosofia personajului interpretat de Tommy Lee Jones, pe care o regasim in cuvintele sale de la sfarsit. Mai multa simplitate s-ar fi potrivit mai bine si ar fi rezultat un film mai bun, dupa parerea mea.

Nota: 7/10
Dan

Josh Brolin

Un thriller care te tine cu sufletul la gura de la inceput pana aproape de sfarsit si un Javier Bardem care joaca exceptional in rolul unui criminal psihopat, fara scrupule si fara nici o emotie pe chipul său. Un criminal cum nu am mai vazut de la Tacerea mieilor. Desi filmul e destul de lung, acesta reuseste sa captiveze prin suspansul sau, are insa un final mai putin reusit, neinteles si aproape neasteptat fata de scenariul de pana atunci.

Filmul are trei personaje centrale. Moss (Josh Brolin) este un om obisnuit, retras din activitate, veteran al razboiului din Vietnam, care gaseste in desert un camion plin de droguri, mai multe cadavre si o geanta de bani. Ia geanta si, astfel, se trezeste implicat intr-un adevarat carusel al violentei. Nici macar seriful Tom Bell (interpretat de Tommy Lee Jones) nu poate opri multitudinea de crime carora ii cad victime toate persoanele pe care le intalneste sau cu care are legatura Moss.

Javier Bardem

Toata aceasta violenta sangeroasa este realizata de un singur om, un recuperator psihopat, Anton, exceptional interpretat de Javier Bardem, care da cu banul pentru viata oamenilor pe care ii intalneste. Acesta nu are nici o mila fata de nimeni, face totul pentru a recupera banii. Desi este si el ranit de Moss, nu are nici o problema, se ingrijeste singur, iar scenele de “vindecare personala” sunt pline de cruzime, aproape de neprivit.

De altfel, tot filmul este crud, plin de sange, poate prea violent fata de realitatea americana. Un film care sfarma miturile americane ale “happy-end”-ului si ale instaurarii de catre Politie sau de catre oamenii buni a dreptatii. Un film care sintetizeaza lupta dintre Bine si Rau (o lupta religioasa) si o finalizeaza prin suprematia Raului.

Personajul negativ este, in acelasi timp, personajul principal, care, la un moment dat, pare si favorizat de soarta si devine chiar indragit de public, datorita calmului si a metodelor utilizate pentru realizarea scopului sau. El este un adevarat zeu al mortii. De altfel, Woody Harrelson intreaba: “Cat de rau e Anton Chirgurh? In comparatie cu ce, cu ciuma bubonica?

Nominalizat de 8 ori la premiile Oscar, din 2008 si castigator a patru dintre acestea, pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor in rol secundar (Javier Bardem), pentru regie (Joel & Ethan Coen) si pentru cel mai bun scenariu adaptat (Joel & Ethan Coen). Un film nerecomandat copiilor, dar special pentru toti cei carora le-a placut de Hannibal Lector.

Nota: 9/10
Jovi

Articole similare

Capodopera genului ”road movies”: Kings of the Road (1976)

Dan Romascanu

Despre mamă și nu numai: Păpușa, de Ismail Kadare

Jovi Ene

”Firida rușinii”, de Ismail Kadare

Jovi Ene

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult