Carti Carti de fictiune Recomandat

Pata cu bucluc, de Mark Haddon

Pata cu bucluc (A Spot of Bother), de Mark Haddon
Editura Trei, Bucuresti, 2008
Traducere din limba engleza si note de Crenguta Napristoc
Prefata de Dan Suciu

M-a incantat acest roman despre care Dan Suciu spune in prefata sa ca “lectura acestui roman poate inlocui fara probleme orice serial. Are tot ceea ce are si un film bun, iar in timp ce-l citeam l-am si vazut, scena dupa scena, are insa in plus avantajul interioritatii personajelor, sarmul naratorului si o totala lipsa de conventionalitate obligatorie pentru orice produs tv. Si hohotele de ras sunt pe bune, nu pe banda. E o caret pe care vrei sa o lasi foarte des din mana, pentr a-ti prelungi astfel placerea. Cam in felul in care iti portionai in copilarie ciocolata. Pana la urma insa iti e imposibil sa te abtii si o rantai pe toata intr-o singura repriza.”

Am citat aceste fragment din prefata, pentru ca spune exact ceea ce am simtit si am gandit si eu. In plus de asta, eu am mers la biblioteca si am prelungit detinerea cartii, pentru ca voiam s-o mai tin langa mine si sa mai recitesc pasaje din ea 🙂 .

Si am trait mental, tot timpul lecturii, o paralela intre Corectii a lui Jonathan Frazen si acest roman, pentru ca ambele prezinta o serie de probleme posibile si imposibile existente sau inchipuite in patrulaterul unei familii compuse din tata-mama-fiica-fiu plus personajele adiacente din dotarea fiecaruia. Insa daca modalitatea de atacare a problemelor este una profund dramatica la Franzen, Haddon extrage din fiecare situatie si din fiecare trasatura de caracter a eroilor sai, esenta umoristica, care impreuna cu empatia pe care simti ca o are pentru personajele sale si intamplarile in care ii arunca viata – conduc la un spectacol extraordinar al naturii umane.

Ma gandesc ca pentru fiecare urmeaza – mai mult sau mai putin – o perioada de vacanta, de relaxare si poate – de dispozitie catre o lectura agreabila, amuzanta  si cu folos.

De aceea nu comentez mai mult, va semnalez doar ca o posibila lectura acest roman si sper ca cei care imi vor urma sfatul, vor fi la fel de multumiti ca si mine, de alegerea facuta. Si astept sa ne impartasiti impresiile :).

Si sa nu uit, exista si filmul, realizat in 2009. Sunt pe cale sa il obtin, greu-greu…dar sper sa se implineasca :). Sunt tare curioasa ce aspect va avea in acest caz paralela carte/film.

Articole similare

Sefora, de Marek Halter

Delia Marc

Bucurestiul turismului cultural

Delia Marc

Last Vegas (2013)

Delia Marc

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult