Carti Carti de poezii Recomandat

Este sau nu este Ion, de Herta Muller

Este sau nu este Ion, de Herta Muller
Editura Polirom, Iasi , 2005

Acest volum a fost pentru mine o experienta iesita din comun!
A doua intalnire cu opera literara a Hertei Muller, dupa lecturarea Animalului Inimii, pe care am citit-o in a II-a editie, scoasa de aceeasi Editura Polirom in 2006, sub traducerea Norei Iuga.

Spun – o experienta inedita, mai inainte de orice pentru faptul ca poezia Hertei Muller are o factura suprarealista, servita in mod exemplar de o tehnica ce aminteste de factura dadaista a lui Tristan Tzara. Adica, autoarea isi compune textele prin alaturarea cuvintelor, expresiilor si imaginilor decupate din revista Plai cu Boi a lui Mircea Dinescu. Mai apoi, trecand de prezentarea grafica extrem de captivanta si aplecandu-ma asupra continutului acestor poezii, dincolo de aerul sprintar al lor, am descoperit un univers comun cu al Animalului inimii, un univers comun si cu al experientelor si amintirilor mele din anii Epocii de Aur (sper ca apusa pentru totdeauna). Un Univers strabatut de incorsetarile epocii, in care intelectul era constrans sa se rezume la supravietuire, in care minoritatea era silita sa isi ascunda amprenta, in care mediocritatea era ridicata la rang de virtuozitate.

Si obsedantele personaje, experiente si amintiri triste ale tineretii autoarei razbat dincolo de volbura culorilor si cuvintelor.

Aceasta prezentare a poeziei Hertei Muller mi s-a parut ca un Jurnal de campanie, o campanie de supravietuire in mijlocul obstinantei deprimari si impilari a Epocii Socialiste.

Va reproduc mai jos cuvintele Norei Iuga, aflate pe coperta a 4-a a volumului:
„Herta Muller isi scoate de sub pat, de sub cap, plaiul cu boi, ia forfecuta de unghii si harst taie cuvintele, le pune’n mojar si face colaje, cofraje, montaje, blocuri cu multe etaje in absurdistan unde urmuz e capitan si limba romana se unduieste sub rasfaturi germane ca o cadina.”

Si inca o experienta inedita, Cartea este insotita de un CD audio continind poeziile in lectura autoarei, realizat in colaborare cu sectia romana a Deutsche Welle (redactor Rodica Binder). Puteti audia aceste poezii la adresa: [link] (valabilitate 30 de zile).

Va recomand aceasta lectura si va las pe dumneavoastra sa ganditi asupra sensului denumirii acestui volum!

Articole similare

Personajul poetului: ”Fotoliul verde. Antologie de poezie 1971-1995”, de George Almosnino

Dan Gulea

Cimitirul din Praga de Umberto Eco apare in traducere in limba romana

Jovi Ene

O călătorie istorică: ”Berezina. Pe urmele lui Napoleon într-o motocicletă cu ataș”, de Sylvain Tesson

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult