Stiri

Prezentarea pieței de carte din Italia și din România și a Editurilor italiene prezente la standul Italiei de la Bookfest 2023

Anul acesta Italia este țara invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară în perioada 24 – 28 mai. Sub sloganul Spirit latin, Standul Italiei propune un amplu program de evenimente culturale precum și evenimente dedicate profesioniștilor din domeniu.

Joi, 25 mai 2023, în cadrul Standului Italiei a avut loc o întâlnire de prezentare a pieței de carte din Italia versus piața de carte din România, la care au participat E.S. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, Micaela Soldini, Director ICE Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Bruno Giancarli, reprezentant Birou Studii al Asociației Italiene a Editorilor (AIE) și Mihai Mitrică, reprezentant Asociația Editorilor din România (AER).

Obiectivul este acela de a consolida dialogul profesional strategic între Italia și România, cu scopul de a-l face profitabil și de lungă durată.

Au fost prezentate cele mai recente date cu privire la piața italiană de carte care, cu o valoare de 3,429 miliarde de euro în 2021, se confirmă drept principala industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială din Europa, după Germania, Regatul Unit și Franța. Datele includ, pe lângă piața comercială (cărți tipărite de ficțiune și non-ficțiune vândute în librăriile fizice și online și retail), sectorul educațional, sectorul profesional (cărți, e-book, baze de date și servicii de internet), exportul de cărți. Piața comercială în 2022 are o valoare de 1,671 miliarde de euro, în scădere față de 2021 dar în creștere cu 13,1% față de 2019. Pe partea de producție, boom-ul comerțului electronic i-a determinat pe editori să-și îmbunătățească și mai mult oferta, concentrându-se mai ales pe catalog. Titlurile de pe piață, exclusiv titlurile autopublicate, au fost de 1,331 milioane în 2021, în creștere cu 5,3% față de anul precedent. Italia investește peste un milion de euro în fiecare an în granturi oferite pentru traduceri, iar în ultimii douăzeci de ani diferența dintre drepturile cumpărate și vândute în străinătate s-a redus: în 2020, potrivit celor mai recente date disponibile, au fost vândute 8.586 de titluri și au fost achiziționate 9.127 de titluri.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul www.aie.it precum și în raportul în limba engleză despre piața italiană de carte, pe care îl regăsiți atașat.

La evenimentul de prezentare a pieței italiene de carte, E.S. Ambasadorul Italiei ȋn Romȃnia, Alfredo Maria Durante Mangoni, a declarat că “sectorul creativității ȋn Italia este ȋn continuă dezvoltare şi se extinde tot mai mult la nivel internațional, constituind o componentă importantă a sectorului de carte. Şi dacă ne referim la titluri publicate, piața italiană de carte ocupă locul al patrulea ȋn Europa”.

Directorul executiv al Asociației Editorilor din Romȃnia, Mihai Mitrică, a subliniat că “piața romȃnească de carte are multe de ȋnvățat de la modul ȋn care Italia susține cultura ȋn formă scrisă. Voucherele culturale, achizițiile importante pentru bibliotecile publice şi programele de promovare a lecturii sunt doar unele dintre strategiile Italiei pe care ar trebui să le aplicăm şi ȋn Romȃnia.”.

La acelaşi eveniment au intervenit şi reprezentanții celor opt edituri italiene prezente la Bookfest 2023: Edra Publishing, Erickson, Hoepli, Il Castoro, Keller, Mondatori Libri, Reggio Children, White Star pentru a prezenta bogata ofertă literară adresată publicului român: fiction, non-fiction, literatură pentru copii, istorie, medicină etc. 

Editura Edra Publishing, reprezentată la Bookfest de Tiziano Strambini, Director Relații Externe, sprijină creșterea și dezvoltarea profesională a studenților universitari de la toate disciplinele medico-științifice și a absolvenților de Medicină. Este lider în domeniul manualelor universitare – tipărite și electronice – și al noilor soluții avansate de predare.

Valeria Agliuzzo, Director Drepturi de Autor a fost reprezentanta Editurii Erickson, editură ce se ocupă de didactică, educație, parenting, psihologie, asistență socială și welfare prin producția de cărți, reviste, software educațional, instrumente compensatorii și servicii multimedia online.

Reprezentantul editurii Hoepli, Marco Sbrozi, Director editorial, a vorbit despre librăria și editura specializată în cărți tehnico-științifice, inginerie, arhitectură și design, afaceri și finanțe, marketing și management, știință populară, limbi străine, filozofie, dicționare, manuale, drept, non-ficțiune, cărți profesionale, cărți comerciale și e-book.

Editura Il Castoro, reprezentată la Salonul de Carte de Andreina Speciale, Director drepturi de autor, se ocupă de publicarea de cărți pentru copii de toate vârstele, distinse cu numeroase premii, cărți ilustrate, cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru adolescenți și romane grafice.

Editura Keller, reprezentantă de Directorul editorial, Roberto Keller, se ocupă de narațiune, eseistică, reportaje și cărți ilustrate care explorează conexiunile continentului Europa.

Anna Garbarino, Director drepturi de autor a prezentat oferta editurii Mondadori. Renumita editură italiană, cu o istorie de peste 100 de ani plină de succes, oferă o varietate de cărți care acoperă toate segmentele de piață: serii literare prestigioase și de înaltă calitate literară, beletristică italiană și străină și non-ficțiune.

Reggio Children, reprezentat de Emanuela Vercalli, Director relații internaționale este un centru internațional pentru apărarea și promovarea drepturilor și a potențialului tuturor copiilor, ce publică proiecte și lucrări despre Reggio Emilia Approach acordând întâietate cunoștințelor și preocupărilor copiilor.

Claudia Protto, Director drepturi de autor al editurii White Star a prezentat publicului prezent oferta editurii specializată în cărți fotografice de calitate pentru adulți și volume ilustrate de non-ficțiune pentru copii.

Micaela Soldini, Director ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior a declarat: “Pentru această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Agenția ICE, biroul de la București, organizează, în colaborare cu Asociația Italiană a Editorilor, o participare colectivă a opt edituri italiene, care exemplifică structura sectorului editorial italian alcătuit din grupuri mari și medii și edituri mici, extrem de  specializate din punct de vedere al segmentelor acoperite. Agenția ICE își continuă, așadar, angajamentul de a promova editurile italiene mici și mijlocii pe piețele internaționale, precum și sprijinirea marilor târguri internaționale italiene: “Salonul de carte de la Torino”, “Bologna Children’s Bookfair”, „Piu’ libri piu’ liberi” din Roma, unde selectăm și însoțim delegațiile operatorilor străini”.

Evenimentul de prezentare a fost moderat de jurnalistul cultural Marius Constantinescu.

Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale alături de Ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură din București, Ministerului Culturii, al ICE-Agenția italiană pentru comerț exterior, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE – Asociația italiană a editorilor, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

Articole similare

Editura Paralela 45 la Gaudeamus 2019

Jovi Ene

La mulți ani, 2014!

Jovi Ene

Filmul săptămânii pe CINEPUB: Felicia, înainte de toate

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult