Editorial

Bookfest, 2023: Întâlnire între profesioniști, piața de carte din Italia

Cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest se desfășoară în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2. Invitatul de Onoare al acestei ediții este Italia. La standul Invitatului de Onoare, iubitorii de carte pot participa la dezbateri, lansări de carte și întâlniri cu personalități ale vieții culturale și literare.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Ambasadei Italiei din București și al Institutul Italian de Cultură. Printre autorii italieni prezenți la Bookfest 2023 se numără laureații prestigiosului Premiu Strega: Nicola Lagioia, Melania Mazzucco și Helena Janeczek, alături de profesioniști implicați în industria de carte.

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic de miercuri, 24 mai, şi până duminică, 28 mai, în intervalul orar 10.00-20.00 (24, 25 şi 28 mai), respectiv 10.00-21.00 (26 şi 27 mai). Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanţilor, cât şi în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest şi un stand dedicat copiilor, Bookfest Junior.

Ediţia din acest an a fost deschisă oficial miercuri, 24 mai, la ora 12.00, la scena Arena, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Lucian Romaşcanu – ministrul Culturii, alături de Grigore Arsene – preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatoarea evenimentului.

Joi, 25 mai, în a doua zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2023, a avut loc prezentarea aparițiilor editoriale din Italia, cu intervenții ale celor opt edituri italiene prezente la Bookfest, alături de Bruno Giancarli (Biroul Studii al AIE), cu participarea Asociației Editorilor din România. Prezentarea a fost inițiată de Micaela Soldini, director ICE, Biroul București și E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România și a fost moderată de Marius Constantinescu.

Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România, a fost cel care a realizat o primă prezentare, care a inclus studii recente despre obiceiurile de lectură ale românilor, analiza datelor care însă situează România printre cele mai mici piețe de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, tipuri de cititori (carte tipărită versus ebook sau audiobook), profiluri de cititori, modificările produse de pandemie, studii demografice. A intervenit apoi Bruno Giancarli (Biroul Studii al AIE), cu o prezentare similară, realizată pentru piața italiană de carte. Au urmat reprezentanți ai celor opt edituri italiene prezente la ediția de anul acesta: Edra Publishing, Erickson, Hoepli Spa, Il castoro, Keller Editore, Mondadori Libri, White Star SRL. În cadrul standului poate fi admirată o expoziție a unor lucrări aparținând lui Italo Calvino, cu sprijinul Târgului de la Bologna.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive programate pe durata acestuia. Info program și evenimente: bookfest.ro

foto: ©Karmen Florea

Articole similare

”Experiențe incomode” (Diana Bădica, Kim Leine și Florin Irimia, Scriitori în centru, FILIT 2019)

Carmen Florea

Muzica și cărțile. Top 5 cărți despre muzică

Tudor-Costin Sicomas

Călătorii literare cu Allex Trușcă: „Îmi place să descopăr locurile din cărți, încerc să-mi imaginez protagoniștii acolo, ca într-un film”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult