Editorial

Profilul unei lumi scufundate. O istorie despre o lume care a fost – lansarea volumului Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei

În data de 12 iunie 2018, ora 19, la Librăria Humanitas la Cișmigiu, a avut loc o dezbatere prilejuită de publicarea volumului Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei, scris de Tudor Dinu, conferențiar la Universitatea din București, unde predă limba, literatura și civilizația greacă. Despre fascinanta istorie vizuală a oamenilor din țările române în veacul al XVIII-lea și în primele două decenii ale secolului al XIX-lea au vorbit, pe lângă autor, istoricul Georgeta Filitti, filologul și antropologul Cristina Bogdan și Radu Gârmacea, redactor-șef al Editurii Humanitas.

Monografia de chipuri și destine istorice subliniază un subiect de veșnic interes – epoca fanariotă; transferul civilizației grecești în țările române, surprinderea captării modei și a dinamismului unei societăți care trebuie cunoscută reprezintă câteva din problematicile pe care Tudor Dinu își asumă să le aducă în lumină. Prin elementele istorice și tablourile votive expuse în volum, observăm cum veacul fanariot defilează pe sub privirile noastre cu personaje care vorbesc despre așezarea în diverse clase sociale, despre moda și strălucirea epocii.

Iată modul în care Tudor Dinu, prin Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei, reconstruiește antropologic profilul unei lumi scufundate – prin acuratețea observației și simțul unei lumi care pare a fi uitată, reușește să reconstituie imaginea societății epocii fanariote. Nefăcând o apologie a fanarioților, ci prezentând societatea românească în vremea lor, volumul publicat la Editura Humanitas este un autentic document în combaterea acelor morți succesive ale patrimoniului prin uitare. Așa cum imaginea își trage sensul din privire, volumul își construiește sensul din nostalgia unei lumi scufundate în uitare  și trebuie analizat ca o invitatie la a privi patrimoniul și epoca fanariotă ca pe un „dispozitiv de siguranță” – o istorie despre o lume care a fost.

Puteți urmări întreaga dezbatere pe pagina de facebook a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu, aici.

Articole similare

Top 10 scriitori israelieni traduși în limba română

Dan Romascanu

Vulgaritate

Delia Marc

Gala de premiere B-IFF 2014

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult