Impresii de calatorie Peregrinari prin muzee si expozitii Recomandat

Muzee si expozitii in Bucuresti (II)

Prima parte a articolului.

Un alt muzeu redescoperit in aceasta vizita a fost Muzeul Municipiului Bucuresti. Il vizitasem poate ca elev, dar il uitasem in timp si acum multumita colegilor de liste internetice l-am redescoperit.

Splendida cladire care il adaposteste este Palatul Shutzu din piata Universitatii construit de arhitectii vienezi Johann Veit si Conrad Schwinck in 1833-1844 si cu interioarele proiectate de sculptorul si decoratorul Karl Storck pe la 1862. De atunci dateaza holul de intrare, elegantele scari interioare si ceasul propectat sa fie vazut de la intrare in oglinda, de fapt mergand invers sensului acelor de ceasornic obisnuite.

In secolul 20 cladirea si-a schimbat de mai multe ori destinatia. In timpul primului razboi mondial a fost sediul guvernatorului german al Bucurestilor sub ocupatie, pentru ca in perioada interbelica sa gazduiasca pentru o vreme sediul Primariei. Dupa ce a mai fost sediu de banca si al CEC, din 1959 a devenit muzeu.

Palatul Shutzu - scarile interioare

In holul de la intrare am putut vizita o frumoasa expozitie de icoane – dovada ca aceasta forma de arta plastica traditionala, dintre cele mai vechi practicate pe teritoriul Romaniei este continuata astazi, in atmosfera de libertate si de renastere religioasa de dupa 1990. Sunt foarte multe lucrari frumoase ale unor artisti ale caror nume din pacate mie nu imi spun prea multe, si care lucreaza in tehnici diferite, de la pictura traditionala pe lemn, gravura in metal, pictura pe sticla, sau tehnici mixte si compozitii mai sofisticate.

Este interesanta si merita un ragaz de vizitare si expozitia permanenta a muzeului. Salile sunt putin cam aglomerate si tehnicile de expunere cam desuete, dar multe dintre exponate, fotografii, documente sunt interesante pentru cei interesati de istoria Bucurestilor sau de istorie in general.

Muzeul National de Istorie al Romaniei se afla intr-o permanenta renovare. Cred ca nu a fost ocazie cand am ajuns aici in ultimul deceniu sa nu gasesc cel putin o parte din muzeu inchisa si colectiile principale macar in parte inaccesibile. Stiind acest lucru am dedicat doar vreo ora vizitarii expozitiei temporare ’70/80 – Tineretea noastra’ – o expozitie documentara care prezinta metodele de recrutare a informatorilor si modul in care era supravegheata de catre Securitate viata cetatenilor Romaniei si in special a tinerilor in vremea comunismului. Recomand vizitarea expozitiei si celor care au trait epoca si celor care au avut sansa de a se naste destul de tarziu pentru a nu cunoaste ce inseamna cu adevarat o dictatura.

Sunt multe galerii noi in Bucuresti, dar doua dintre ele situate pe bulevardul Magheru au existat si pe vremea cand locuiam in oras si continua sa fie active si reprezentative. La galeria Simeza expun pana la sfarsitul acestei saptamani artistii de origine din Craiova Relu si Marijana Bitulescu. Am fost atras initial de numele expozitiei – ‘Stairways to Heaven’ – titlul piesei celei mai indragite din repertoriul lui Led Zeppelin, si am parasit galeria dupa ce am cunoscut arta unei perechi de artisti care mi-au placut. O parte din lucrarile lor din aceasta expozitie se ocupa de teme inspirate din Biblie, de relatia dintre personajele principale si simbolistica religioasa in dialog cu materia si modul de exprimare al artistilor. Sunt lucrari interesante, incitante, niciuna dintre ele aproape nu lasa observatorul indiferent, invitand la meditatie si dialog.

Atelier de Caricatura

La galeria Orizont expune Georgeta Grabovschi – pictorita interesanta ale caror jocuri geometrice de forma si culoare mi-au atras atentia, in ciuda modului cam neglijent de expunere (lucrarile pictoritei nu sunt grupate, ci expuse fara o delimitare clara pe registrul superior al peretilor galeriei).

Inchei cu semnalarea unui spatiu de expunere al lucrarilor caricaturistilor bucuresteni creat si patronat de Horatiu Malaele pe strada Smardan, in inima a ceea ce a devenit in ultimii ani zona cea mai fierbinte de divertisment al Bucurestilor. Deschis in toamna trecuta ‘Atelierul de Caricatura’ prezinta un aspect care mie imi era necunoscut al artistului complex care este Malaele si din nou trebuie sa multumesc bunilor prieteni bucuresteni care mi-au revelat si acest detaliu. Despre Malaele si alte fatete ale creatiei sale sper sa gasesc ragaz sa scriu mai in detaliu in curand.

Articole similare

Deania neagra, de Alexandru Petria

Dan Romascanu

O frumoasă dramă romantică bilingvă și multiculturală: Past Lives (2023)

Dan Romascanu

Top 5 ospețe în filme

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult