Filme Filme americane

Un thriller de răzbunare de un fel special: Promising Young Woman (2020)

Promising Young Woman (2020)
Regia: Emerald Fennell
Distribuția: Adam Brody, Carey Mulligan, Timothy E. Goodwin, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox

Cassandra, personajul principal a filmului ‘Promising Young Woman’, film scris și regizat de cineasta și actrița britanică Emerald Fennell și lansat pe ecrane în 2020, pare a fi o eroină tipică în genul ‘thriller de răzbunare’. Ziua este chelneriță într-o cafenea. Noaptea frecventează barurile, se preface că este în stare de ebrietate avansată, se lasă ‘agățată’ de bărbați și atunci când aceștia încearcă să profite de starea ei le dă câte o lecție pe care aceștia nu o vor uita. În jurul acestui personaj, Emerald Fennell construiește o poveste complexă și interesantă, care leagă comportamentul Cassandrei de traume din trecutul său. În niciun moment, acest film nu alunecă pe panta exploatării violenței. Din contră, atât personajul, cât și atmosfera filmului se vor dovedi a fi mult mai complexe, iar povestea depășește limitele filmului comercial. Este unul dintre cele mai originale și mai impresionante filme care amplifică și distribuie mesajele mișcării #Me Too. Curajul și noutatea abordării i-au adus de altfel scenaristei Emerald Fennell Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original și regizoarei Emerald Fenell o nominalizare pentru Oscarul pentru regie, fapt remarcabil în sine, ținând cont că este vorba despre un film de debut în lungmetraj.

Eroina principală a filmului duce cu ea o traumă a multor femei care au fost cândva agresate sau martore ale unor agresiuni sexuale. Evenimentul din trecutul eroinei i-a deturnat drumul în viață și a condus-o într-un impas personal din care nu se prea vede ieșire. Cândva fusese o tânără și dotată studentă la medicina, provenită dintr-o familie înstărită, dar acum nu reușește să depășească trauma și nici macar răzbunările nocturne nu par să ajute. Există în poveste un moment de optimism, atunci când un bărbat care se comportă altfel apare în viața ei, dar el va aduce și vestea că principalul răspunzător de evenimentele tragice din trecut se află din nou în apropiere. O răzbunare finală va putea întoarce spre normal cursul vieții?

Filmul pune câteva întrebări importante legate de relațiile dintre bărbați și femei și despre deosebirile de abordare ale întâlnirilor dintre sexe la vârsta tinereții. Cu toată tema destul de sumbră, atmosfera nu este încărcată și deși violența nu lipsește (subiectul este violent!), ea nu este dominantă. Contribuie la aceasta și performanța actoricească complexă și degajată a lui Carey Mulligan, una dintre cele mai talentate actrițe ale generației sale, în rolul Cassandrei. Banda sonoră este și ea remarcabilă. Povestea are câteva detalii care m-au convins mai puțin (de exemplu evoluția personajului interpretat de Alfred Molina), dar în pofida unor scăderi minore, este convingătoare, mesajul este transmis în mod eficient, și filmul nu cred că va fi uitat ușor de cei care l-au văzut. În plus, este încă o demonstrație a faptului că genurile cinematografice sunt convenții și vehicule care pot transporta mesaje și trăiri autentice dintre cele mai diverse. Talentată si multilaterală, Emerald Ferrell este un nume de urmarit.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://screencrush.com/best-movie-posters-of-2020-promising-young-woman/)

Articole similare

„Ești atât de diferit”: La drum cu tata (2016)

Dan Romascanu

Top 10 filme despre cel de-al doilea război mondial

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (17 – 23 octombrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult