Filme Filme americane

Tortured for Christ (2018) – Torturat pentru Hristos

Tortured for Christ (2018)
Regia: John Grooters
Scenariul: Steve Cleary, John Grooters
Distribuţia: Emil Mandanac, Raluca Botez, Eduard Adam, Virgil Aioanei, Bogdan Albulescu

Richard Wurmbrand a fost un pastor luteran care (precum mulţi alţi intelectuali și clerici anticomuniști) și-a petrecut numeroși ani din viaţă în închisorile politice din România. Izolat, bătut, torturat și lăsat să moară de tuberculoză, Wurmbrand nu se leapădă de credinţa sa, ci reușește să transforme o experienţă cărora puţini i-ar fi putut rezista, într-un exemplu de iertare și iubire de aproape.

Filmul „Torturat pentru Hristos” redă câteva episoade din cartea pastorului luteran, pe care scenaristul-regizor le-a considerat semnificative.

Impresionează scenografia și distribuţia personajelor (remarcăm asemănarea protagoniștilor cu Richard și soţia lui, Sabina), dar să transpui în imagini un astfel de subiect, implică numeroase dificultăţi: lipsa unei structuri narative clasice, replici care în lumina prezentului pot părea artificiale, omiterea unor pasaje importante ale cărţii, imposibilitatea de a reda atmosfera și trăirile protagoniștilor etc.

Este totuși îmbucurător că, într-o vreme în care suntem invadaţi de filme ce se adresează cu precădere simţurilor, sau cel mult raţiunii, avem ocazia să ne facem un proces de conștiinţă, raportându-ne la cei pentru care libertatea nu era un drept de necontestat și care, chiar în condiţii de opresiune, nu s-au dezumanizat precum torţionarii lor.

Cel mai mare merit al filmului este acela de a ne reaminti că există istorii, uneori comic-absurde (dacă ne gândim la procesul Noica-Pillat așa cum îl relatează Nicolae Steinhardt în Jurnalul Fericirii), alteori nemiloase (spre exemplu soarta pastorului Florescu, după cum ne-o descrie cartea lui Richard Wurmbrand) și de multe ori la limita firescului (Wurmbrand este salvat de un alt deţinut politic, Valeriu Gafencu, care îi dă pastorului medicamentul său, murind pe 18 februarie 1952, în penitenciarul de la Târgu Ocna) pe care este bine să le cunoaștem și să le păstrăm în memorie.

Articole similare

Pe ușa din spate a vieții: Un prinț și jumătate (2018)

Carmen Florea

Camille Claudel 1915 (2013)

Mihaela

Istoria durerilor călătoare. „Simple as Water” (HBO, 2021) – o nouă viziune asupra problemelor refugiaților

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult