Filme Filme americane Recomandat

The Expendables 2 (2012)

The Expendables 2 (2012)
Regia: Simon West
Distribuţia:  Sylvester Stallone, Jason Stratham, Jet Li, Dolph Lundgren, Nan Yu, Jean-Claude van Damme, Arnold Schwartzenegger, Bruce Willis, Terry Crews, Randy Couture, Chuck Norris, Liam Hemsworth, Charisma Carpenter, Irina Krichely

La câteva zile după ce am văzut a doua parte a trilogiei pornite de Sylvester Stallone, mai spectaculoasă decât prima, am visat că eram urmărit de nişte mafioţi şi i-am chemat pe eroii din film să mă ajute. Aşa că au venit cu echipamentele, care li s-au stricat şi li s-au împotmolit pe drumurile din România. Probabil că de drumuri erau conştienţi şi producătorii şi s-au gândit că pe drumurile de ţară din Bulgaria merg şi jeep-uri, şi tancuri, şi vehicule blindate, şi avioane, când au optat să filmeze acolo.

Al doilea film se petrece la scară mai mare, este mai plin de acţiune şi la fel de bun şi de lung ca şi primul. Probabil că mulţi nu înţeleg de ce nu s-or fi gândit toţi aceşti actori plini de muşchi să facă această trilogie mai devreme. Oricum ar fi, pariul le-a reuşit. Stilul e vioi, antrenant şi bine construit, ţinând seama că avem în faţă o parodie inteligentă.

De data aceasta,  Schwartzenegger şi Willis au nişte roluri mai extinse, îşi suflecă mânecile şi pun mâna pe mitralieră (scena maşinii în aeroport e antologică) şi aruncă cuvinte de duh mai ceva ca pe grenade. Secvenţele de acţiune sunt bine montate, durează cât trebuie, sunt spectaculoase, pline de suspans, iar dacă The Expendables 2 nu pupă măcar o nominalizare la Oscar în zona de sunet, parol de cinefil că îmi mănânc cardul de reduceri expirat de la ISIC! Dacă îi aduceţi pe vecini sau pe bunici la film, sigur n-or să se mai plângă vreodată că daţi muzica prea tare!

Regia este asigurată (cum se putea altfel?) de un mercenar al filmelor de acţiune, Simon West, care după ce a realizat în 1997 capodopera Con Air/Avionul condamnaţilor a luat-o la vale făcând dude una după alta. Mă bucur că Stallone i-a cedat regia lui West, pentru că Stallone nu a fost niciodată un regizor bun, aşa cum nici Van Damme nu a fost niciodată un bun actor principal. De fapt, mă bucur că a apucat şi Van Damme să joace în viaţa lui într-un film bun (afară de documentarul JCVD, care e, între altele, despre cât de ratată e viaţa lui JCVD). Poate era mai bine pentru el să joace roluri secundare în comedii. E bine că Van Damme poartă ochelari de soare în film, altfel am fi putut să vedem cât de inexpresiv e, că şi-aşa rolul său e destul de schematic – intenţionat, desigur.

Stallone are o figură cătrănită şi seamănă cu un prieten de-al meu supărat că nu i-a dat şeful concediu ca să meargă cu fiică-sa la munte. Bine că rolul lui Barney se potriveşte cu rolul pe care şi Stallone l-a scris, altfel riscam să cred că nici el n-are chef să joace.

Nu am înţeles ce caută Jet Li nici în primul film, nici în al doilea. Probabil că nu le-a cerut 13 milioane $ pentru rol (cum se zvoneşte că a făcut-o când i s-a propus un rol în trilogia „The Matrix”). Nu de alta, dar probabil l-ar fi făcut Stallone afiş de perete înainte să intre în film. Un prieten mi-a spus cu răutate că „se găsesc rar roluri la Hollywood pentru piticanii inexpresive”, dar eu n-am nimic cu omul. Eu mă uit numai la filme bune, ce treabă am cu Li?

Lăsând poantele la o parte (deşi e greu să mă abţin…), filmul ne dă prilejul unui experiment rar. Acţiunea filmului nu este concepută ca să fie luată în serios, ci ca să ia la mişto clişeele din filmele cu eroi care sunt super-eroi fără să fi mâncat vreun super-sirop care îi face să zboare prin aer. Spre deosebire, ţin să adaug, de ultimul film din seria Batman – care are multe pretenţii şi puţină logică  şi căruia i-am făcut cronica aici). La acest episod din „The Expendables”, fanii se vor împărţi în două categorii: cei care au înţeles asta şi cei care n-au înţeles. Cei care au înţeles se pot distra la spectacol de dragul spectacolului, iar după spectacol, se pot distra pe seama comentariilor la ieşirea din cinematograf de genul „Băăăă, ce tare a fost când i-a cărat ăluia picioru’ în gură!” livrat de vreun adolescent care probabil crede că filmele cu Van Damme sunt bune.

Şi, ca să introducă în peisaj şi o motivaţie temeinică pentru a-i căsăpi pe răi (ca şi cum nu ajunge că faptul că sunt răi, personajul jucat de Van Damme se numeşte „Villain” şi le dă mură în gură neştiutorilor că ţapul tatuat pe gât e simbolul satanei – LOL), scenariştii au găsit o cauză care mie cel puţin mi-a intrat unsă pe gât: satul de femei înarmate până în dinţi ca să-şi protejeze copiii de răi (le zicem aşa, vă prindeţi voi în film cine sunt – probabil la următorul film o să le scrie în frunte). De ce? Ca nu cumva să-i ia la săpat în minele de uraniu. Nu ştiu dacă aţi auzit de  Irina Krichely, dar sunt dispus să pariez că veţi mai auzi de ea, o joacă pe vajnica săteancă şefă, gata să-i ciuruiască pe Stallone & Co. dacă fac un pas spre ea. Din fericire, trăznaia le-a ieşit realizatorilor, după cum le-a ieşit şi salvarea locuitorilor insulei de dictatura din primul film – însă acolo aveau o interpretare forte mult mai solidă, în persoana lui Eric Roberts.

Mi-a plăcut că el şi cu ea nu se pupă în final. Nu plângeţi, că aproape sigur îi revedeţi la anul în partea a treia. Filmările pentru a treia parte (nu cred că va fi ultima) urmează să înceapă spre sfârşitul acestui an (sursa), iar echipei urmează să i se alăture Steven Seagal şi Nicolas Cage, posibil şi: Harrison Ford, Wesley Snipes şi Clint Eastwood. Se pare că Stallone a început să se milostivească şi să scoată cariere de la gunoi (Seagal, Cage), din închisoare (Snipes) şi din spatele camerei de filmat (Eastwood). Deocamdată face treabă bună. Voi ce ziceţi?

Go Planet la cinema şi vedeţi-l, că până vine la Pro TV, Stallone e în stare să-l scoată şi pe bin Laden din groapă ca să-l pună pe steroizi!

Nota: 7/10

Articole similare

Între tăcere și minciuni: Im Labyrinth des Schweigens (2014)

Dan Romascanu

Hawaii (2017), un film românesc

Alina Tălmaciu

Iubire și prietenie: Falling in Love (1984)

Dan Romascanu

1 comment

My 20 Styles of Writing – Analytic Vision 15 aprilie 2021 at 08:18

[…] The Expendables 2 (2012) [ro] […]

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult