Filme Filme americane

De Palma între Hitchcock și Lynch: Sisters (1972)

Sisters (1972)
Regia: Brian De Palma
Distribuția: Margot Kidder, Jennifer Salt, Charles Durning, William Finley

Realizat în 1972, ‘Sisters’ face parte dintre cele câteva filme ‘hitchcockiene’ ale lui Brian De Palma din prima parte a îndelungatei și prolificei sale cariere cinematografice. Probabil chiar că este cel mai bun dintre ele. Ceea ce este interesant este faptul că De Palma ajunsese la Hitchcock datorită admirației sale pentru regizorii Noului Val francez, ale căror tehnici și filosofie de creație le adoptase în primele sale filme experimentale și ‘underground’. Dacă idolii sai Truffaut și Melville făcuseră filme în genurile thriller și horror, de ce să nu fi încercat și Brian De Palma, mai ales că astfel de filme erau mult mai populare în rândul spectatorilor și își găseau mai ușor finanțare? ‘Sisters’ este un omagiu plin de citate și de reverențe pentru Hitchcock, dar este și un film interesant pentru că dezvolta unele teme dincolo de limitele mai pudibonde ale maestrului, și extinde elementele onirice într-o manieră care îl prezice pe David Lynch.

Prima parte a filmului începe în clasic stil Hitchcock. Doi tineri din New York se întâlnesc la un concurs televizat și încep o legătură care poate dura o noapte sau poate mai multe. Spectatorii vor observa imediat că ceva straniu se petrece în legătură cu femeia și suspiciunile lor vor fi confirmate de crima care nu va întârzia să apară. Și cuțitul imens care este arma crimei și faptul că exista un martor care privea pe fereastră din clădirea vecină par familiare. De aici însă povestea pleacă pe o traiectorie diferită și, desigur, nu voi povesti mai multe pentru a nu strica bucuria celor care vor fi interesați și vor căuta să vizioneze ‘Sisters’.

Spre deosebire de alte filme ale genului, martorul principal este în acest caz o femeie, reporter de investigație, aflată în relații destul de tensionate cu poliția. Apare în acest rol o actriță puțin cunoscută sau uitată pe nume Jennifer Salt. Interpretarea ei este excelentă, amintindu-mi rolurile pe care peste 20-30 de ani le va intepreta Sandra Bullock. Celălalt rol feminin principal este interpretat (tot foarte bine) de Margot Kidder care peste câțiva ani va deveni Lois, prietena lui Superman. Am mai remarcat și creația actoricească a lui William Finley, actor de roluri de compoziție, care întruchipează un ‘bad guy’ memorabil. Daca și banda sonoră amintește filmele lui Hitchcock nu este de mirare, căci autorul ei este Bernard Hermann, autorul muzicii din ‘Psycho’ dar și din alte filme cunoscute de la ‘Citizen Kane’ la ‘Taxi Driver’. Ecranul segmentat este folosit copios. Scenele cele mai reușite ale filmului sunt însă cele onirice. Pregătiți-vă să vă fie frica. Cu ‘Sisters’ Brian De Palma intră decisiv în perioada succeselor sale de public și construiește un film verigă între perioada de ‘horror discret’ a anilor 50-60 și extremele de după anii ’70.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

The Croods (2013)

Mihaela

Rebecca (1940)

Dan Romascanu

Nymphomaniac: Volume 1 (2013)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult