Filme Filme europene Recomandat

Dorian Gray (2009) II

Dorian Gray (2009)
Regia: Oliver Parker
Scenariul:Toby Finlay dupa „Portretul lui Dorian Gray” a lui Oscar Wilde
Distributia: Ben Barnes, Colin Firth, Ben Chaplin, Rebecca Hall, Fiona Shaw

In lista de actori englezi pe care ii admir si ii urmaresc cu placere in toate productiile in care apar Colin Firth ocupa un loc aparte. Trecand peste aspectul fizic deloc de neglijat, ador amestecul de sobrietate, timiditate si „englezism” pe care il degaja si care l-au recomandat ca un candidat perfect pentru personaje din filmele de epoca sau ecranizari din literatura engleza. Il regasim si in „Dorian Gray”, cea de-a treia ecranizare dupa Oscar Wilde pe care Oliver Parker a realizat-o in 2009, in rolul lordului Henry Wotton.

Pelicula debuteaza cu imaginea inocenta a eroului principal, orfanul Dorian Gray (Ben Barnes), profund impresionat si oarecum pierdut in Londra anilor 1890 in care vine sa locuiasca dupa ce a mostenit o imensa avere si o casa somptuoasa la moartea bunicului sau abuziv. Naivitatea sa si totala necunoastere a „lumii” in care tocmai a pasit, starneste interesul cinicului lord Henry Wotton care il ia sub aripa sa ocrotitoare si ii prezinta panoplia viciilor „la moda” in societatea londoneza- bautura, drogurile si femeile de moravuri usoare. Frumusetea sa fizica este admirata, alaturi de reprezentantele sexului frumos, si de pictorul Basil (Ben Chaplin), prietenul sau, care o imortalizeaza intr-un tablou apreciat pentru acuratetea cu care reproduce originalul.

Dorian Gray si Lord Henry Wotton

Existenta sa idilica se termina odata cu sfarsitul dramatic al tinerei actrite pe care incepuse s-o iubeasca. Durerea si regretele il fac sa-si inchida inima, sa-si blocheze sentimentele si, intr-un moment de contemplare a propriei imagini din tablou, sa-si vanda sufletul diavolului in schimbul tineretii vesnice. Fara remuscari si fara resentimente, fara frica consecintelor, Dorian isi continua viata plina de excese in jurul Londrei. Chipul sau ramane neschimbat in ciuda trecerii anilor si viciilor pe care le practica, insa imaginea sa din tablou preia urmele stilului sau de viata hedonist fara motiv. Ingrozit in urma acestei descoperiri, Dorian nu face decat sa ascunda tabloul ochilor curiosi ai vizitatorilor, incuindu-l in pod.

Desi abordeaza o tema atat de actuala astazi precum era si in 1890 cand a fost scris romanul – obsesia tineretii vesnice – subiectul filmului se concentreaza mai putin pe satira sociala urmarita de Wild in opera sa, axandu-se pe capacitatile supranaturale stranii ale tabloului combinat cu multe scene de sex si violenta sumbra, in ceea ce se vrea un thriller gotic caruia ii lipseste insa suspansul, groaza, profunzimea, mizand numai pe impactul vizual al atmosferei stilizate create prin jocul umbrelor si manuirea cu talent a camerei de filmat.

Dorian Gray

Cu totul potrivit atat rolului pe care il interpreteaza cat si stilului acestei pelicule este, cum altfel, Colin Firth. Teatral, nerusinat, sarcastic, miselescul lord Wotton este cel care il conduce pe Dorian catre infern, pentru ca in final, cuprins de remuscari(oare?) tot el sa-l salveze de la chinurile vesnice. Desi detine rolul principal Ben Barnes n-a reusit sa ma convinga prin interpretare, lasandu-ma cu impresia ca n-a inteles profunzimea conflictelor sufletesti care caracterizeaza si contureaza personalitatea lui Dorian Gray. L-am mai urmarit in „Printul Caspian” unde a facut un rol bun, insa senzatia mea este ca distribuirea lui in rolul lui Dorian se datoreaza mai mult aspectului fizic care i-a adus si un loc privilegiat in inimile adolescentelor(si nu, nu pot sa cred ca regizorul n-a luat in calcul si potentialul public tanar pe care il atrage) si mai putin talentului actoricesc.

Tabloul

Transformarea eroului principal, din tanarul inocent cu ochii mari larg deschisi asupra lumii inconjuratoare, in mereu tanarul la chip dar atat de batran la suflet, plictisit si scarbit de viata, trecand printr-o lunga perioada de sarcasm si nepasare, o vedem si prin ochii prietenului pictor Basil excelent interpretat de Ben Chaplin, artistul gelos care intrevede efectul pe care influientele lui Henry il are asupra lui Dorian insa prea tarziu pentru a-l mai putea salva de la pierzanie.

Mi-a placut ideea introducerii personajului Emily Wotton, fiica Lordului Wotton, interpretat cu multa energie si umor de Rebecca Hall ca o ultima sansa oferita eroului nostru la rascumpararea greselilor facute si care ne lasa pana in ultimul moment cu speranta ca va reusi. De asemenea, nu pot sa nu amintesc performantele remarcabile ale echipei de machiaj care ne-au pregatit aparitia lui Dorian in compania vechilor prieteni, dupa 20 si ceva de ani. Imbatranirii Fionei Shaw si a Emiliei Fox, cele doua prezente feminine constante in viata Lordului Wotton, al carui chip poarta de asemenea urmele trecerii anilor, dublat fiind si de o burtica proeminenta, alaturi de restul cunoscutilor la fel de afectati de varsta inaintata, tuturor acestora le sunt contrapuse imaginea aceluias neschimbat vesnic tanar Dorian Gray.

La fel de interesanta mi s-a parut pastrarea departe de ochii spectatorilor a tabloului care preia „putreziciunea” sufletului lui Dorian. In afara de cateva secvente cu viermi si panza care se dezintegreaza, nimic nu este aratat ci doar sugerat, lasand pentru final tensiunea descoperirii crudei realitati si disperarea luptei cu pictura.

Departe de a fi o capodopera, „Dorian Gray” merita vazut fie si numai pentru prestatia lui Colin Firth. Daca nu ma credet vizionati si contraziceti-ma…

Nota: 7/10

Articole similare

Trailer „Let Me In”

Jovi Ene

Mult mai mult decât o dramă juridică: Garde à vue (1981)

Dan Romascanu

The Last Detail (1973)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult