Filme Filme americane

Doar încă un film de acțiune – Sicario: Day of the Soldado (2018)

Sicario: Day of the Soldado (2018)
Regia: Stefano Sollima
Distribuția: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Merced

Pentru a avea succes, filmele ‘sequel’ trebuie să împace doua condiții contradictorii. Pe de-o parte, trebuie să păstreze o continuitate de tematică și personaje cu filmul inițial pentru a atrage spectatorii care și-l amintesc de bine pe acesta. Pe de altă parte ele trebuie să aducă un grad suficient de inovație și de noutate, poate puncte de vedere diferite sau noi personaje care să trezească interesul spectatorilor care nu au văzut filmul original sau al celor care nu au fost entuziasmați de el. Nu este o misiune ușoară, și comparațiile sunt în mai multe cazuri defavorabile decât favorabile. Filmul care a deschis seria ‘Sicario’ reușea să aducă în fata spectatorilor și o poveste violentă din lumea traficului de droguri de la frontiera americano-mexicana care i-a satisfăcut deplin pe amatorii genului, dar ridica și probleme morale despre limitele legii și justificarea metodelor ‘neconvenționale’ în lupta cu organizații criminale care nu au niciun scrupul și nicio limita în acțiunile lor. Calitatea filmului rezida tocmai în această problematică de dincolo de șabloanele filmelor de acțiune. ‘Sicario – Day of the Soldado’ urmează și el toate legile filmului de acțiune, dar eșuează în a oferi ceva în plus.

Primele secvențe promit. O misiune de noapte la poroasa frontieră dintre Mexic și SUA este filmata într-un stil care continuă ceea ce văzusem în Sicario. Un atentat terorist comis câteva zile mai tărziu în inima Americii indică faptul că acțiunea este combinată cu o poveste de combatere a terorismului internațional. De fapt, daca mai era nevoie de justificări în plus pentru a adaugă violență la un film care se petrece în această parte a lumii, aceste scene explică de ce metodele combaterii terorismului islamic sunt aplicate în zona traficului de droguri controlat de cartelurile mexicane. Revin doi dintre eroii cunoscuți din Sicario – Matt Graver, ‘specialistul’ în combaterea crimei și a terorismului prin orice mijloace (Josh Brolin) și Alejandro, executorul din subordinea sa (Benicio del Toro) despre care știm din primul ‘Sicario’ că are toate motivele să se răzbune pe gangsterii mexicani. Lipsește însă personajul care compensa moral violenta și își punea întrebări despre metodele folosite, care fusese jucat în filmul original de Emily Blunt. Ceva din umanitatea ei se transferă în personajul lui Alejandro, dar nu este suficient.

‘Sicario – Day of the Soldado’ funcționează OK ca film de acțiune. Povestea este credibilă doar acceptând convențiile filmului de acțiune, dar oferă prilejul câtorva scene excelent filmate în deșerturile de o parte și de alta a frontierei. Regizorul filmului este italianul Stefano Sollima, la primul său film de lung metraj la Hollywood, și cred că vor mai urma și altele, căci din punct de vedere al cinematografiei și cursivității povestirii nu se simte o cădere vizibila fata de versiunea lui Denis Villeneuve. Benicio del Toro reușește să adauge ceva în plus rolului ucigașului plătit cu o poveste de viață semnificativă, și scenele sale în desert în care reușește să câștige încrederea adolescentei pe care o răpise la ordinul șefilor săi sunt poate cele mai bune din film. Josh Brolin face ceea ce se așteaptă de la el și își mai adaugă filmografiei personale încă un rol de erou de dur în filme de acțiune. Amatorii genului vor fi mulțumiți. Cei care au văzut și apreciat primul ‘Sicario’ rișca să fie însă dezamăgiți. Finalul pare să traseze una dintre direcțiile posibile ale celei de-a treia serii. Producătorii au anunțat deja că este vorba despre o trilogie. Eu sper că cel puțin o parte din complexitatea și dimensiunile narative de dincolo de acțiunea pură vor reapare în al treilea film. Al doilea este doar încă un film de acțiune.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 5/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, saportareport.com)

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Sky Rojo, The Mitchells vs. The Machines, The Witcher: Sezonul 2

Jovi Ene

Top 10 seriale văzute în 2020 pe Netflix

Jovi Ene

Un adio dulce: The Old Man & the Gun (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult