Filme Filme europene

Bun în anii 1970, bun în anii 2020: Le sauvage (1975)

Le sauvage (1975)
Regia: Jean-Paul Rappeneau
Distribuția: Yves Montand, Catherine Deneuve, Luigi Vannucchi, Tony Roberts

Jean-Paul Rappeneau a realizat în întreaga sa carieră de regizor doar opt filme de lungmetraj. Fiecare dintre ele are însă un farmec special, și în toate se simte mâna unui regizor profesionist, care cunoaște secretele meseriei, dar mai ales care știe să lucreze cu actorii. ‘Le sauvage’ (titlul englez este ‘Lovers Like Us’) realizat în 1975, este o comedie romantică a cărei acțiune se petrece într-un peisaj exotic. S-au făcut multe filme de acest fel – americane și franceze în special -, dar acesta a rămas în amintirea spectatorilor care l-au văzut acum aproape 50 de ani și are șanse bune să placa și publicului contemporan. În mare parte meritul este al celor două vedete – Catherine Deneuve și Yves Montand -, a căror fascinație a rămas intactă.

Povestea începe la Caracas, Venezuela. Nelly, o frumoasă blondă franțuzoaică, fuge de căsătoria iminentă cu un italian cu maniere de mafiot și cu o familie copleșitoare. Pe drum fură un tablou al lui Toulouse-Lautrec de la fostul ei patron. Într-un hotel din oraș îl întâlnește întâmplător pe Martin, un bărbat cam ciudat și foarte nebărbierit, care o ajută să scape de urmăritori și să prindă un zbor spre Paris. Nici ea și nici tabloul nu trec de vameșii de la aeroport, și cei doi se vor regăsi (spre surpriza bărbatului) pe insula din largul Caraibelor unde Martin duce o viață a la Robinson. Se va produce inevitabilul, dar vor avea loc și multe alte aventuri surprinzătoare, căci Martin este și el permanent urmărit și are motivele sale personale de a fugi de lumea ‘civilizată’.

Aproape totul funcționează perfect în filmul lui Rappeneau. Dialogurile sunt bine scrise, amuzante mai tot timpul, cu o picătură de melodramă când trebuie, făcând ca legătură dintre cei doi eroi să fie credibilă. În multe filme de acest gen relațiile dintre bărbați mai în vârstă și femei tinere și strălucit de frumoase au ceva artificial, dar nu aici. Catherine Deneuve este fermecătoare și ne face să uităm să ne mirăm că mai tot timpul este bine machiată și coafată, deși se află pe o insula izolată. Yves Montand radiază magnetismul care l-a făcut să joace numeroase roluri de bărbat irezistibil în pofida unui fizic departe de idealuri. Cei doi alcătuiesc o pereche de scorpii care se imblânzesc reciproc, în fapte și cu dialoguri delicioase. Scenele de acțiune au ritm și umor, iar urmăririle cu mașini americane din anii ’60 alimentate cu petrol venezuelean din anii ’70 îi vor încânta pe iubitorii de automobile retro. Muzica lui Michel Legrand și imaginea lui Pierre Lhomme sunt perfect încadrate în producție. ‘Le sauvage’ este un film de divertisment bun filmat în anii 1970 care rămâne un film de divertisment bun și pentru spectatorii anilor 2020.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.cine-songes.com/en/item/05000307/le-sauvage/)

Articole similare

Echilibrul de forțe: The Power of the Dog (Netflix, 2021)

Dan Romascanu

Noutăți săptămânale Netflix: One Piece, The Witcher

Jovi Ene

Un remake devenit clasic – Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult