Carti Carti de fictiune

Maturizare forțată pe tărâmuri mexicane: „Bătăliile din deșert”, de José Emilio Pacheco

„Bătăliile din deșert”, de José Emilio Pacheco
Editura Paralela 45, Colecția Ficțiune fără frontiere, Pitești, 2023
Traducere din limba spaniolă de Cornelia Rădulescu
Note de Mugur Buzura

José Emilio Pacheco (1939-2014) este considerat unul dintre cei mai importanți poeți mexican din a doua jumătate a secolului al XX-lea, ba chiar din America Latină, iar în anul 2009 a primit Premiul Cervantes pentru întreaga sa carieră. Despre romanul „Bătăliile din deșert”, s-a spus că este „un adevărat roman-cult al literaturii mexicane”, iar traducerea sa vine oportun în limba română, pentru că cititorul experimentat va descoperi imediat paralele semnificative cu societatea românească, mereu în transformare, și cu tarele sale.

În privința precizărilor de mai sus, sunt de acord că acest microroman că este un excelent ilustrator al istoriei mexicane de după cel de-al doilea război mondial – familie, corupție, politică, societate, comunități stratificate, felul în care istoria s-a transformat rapid din dictatură militară în politicianism deșănțat. Și chiar dacă acea perioadă este în trecutul destul de îndepărtat – au trecut aproape 80 de ani de la finalul celui de-al doilea război mondial – nu s-au schimbat prea multe și se poate observa că, cel puțin în privința societății românești, considerată chiar democrată și evoluată, tarele regăsite în Mexicul anilor 1950-1960 se manifestă încă destul de puternic:

„(…) cel care câștiga milioane la fiecare inițiativă a președintelui – contracte peste contracte, terenuri la Acapulco, licențe de import, companii de construcții, autorizații pentru a înființa filiale de companii nord-americane; apoi azbestul, legea care ordona acoperirea tuturor acoperișurilor cu azbest cancerigen; apoi revânzarea laptelui praf șterpelit de la masa gratuită a elevilor din școlile populare, falsificarea vaccinurilor și a medicamentelor, contrabanda cu aur și argint, terenuri cumpărate pe doi bani metrul pătrat cu numai câteva săptămâni înainte de a se anunța începerea lucrărilor la o șosea sau la un cartier de locuințe care creșteau prețul terenului de zece mii de ori; o sută de milioane de pesos schimbate în dolari și depuse în Elveția cu o zi înainte de devalorizare.” (pag. 21-22)

Dar dincolo de aceste aspecte bine conturate ale societății mexicane, am primit romanul lui José Emilio Pacheco și ca o poveste de transformare a copilului în adolescent și apoi în adult, de responsabilizare și de descriere atentă a felului în care ne maturizam într-o societate divizată și în ciuda acestei societăți.

Eroul nostru – poate chiar scriitorul – este încă un copil, își privește nelămurit colegii (aflați în clase sociale total diferite) și se îndrăgostește aparent iremediabil de mama excepțional de frumoasă a unuia dintre aceștia. Inocent, își mărturisește dragostea, pentru a deveni „nebunul” familiei, al comunității și al întregii societăți în transformare.

„Toți suntem ipocriți, nu ne puteam vedea și judeca așa cum îi vedem și judecăm pe ceilalți.” (pag. 47)

Asistăm astfel la o transformare treptată dintr-un copil inocent și fără experiențe de niciun fel (nici nu se pune problema unei experiențe sexuale, tocmai pentru că vârsta e prea fragedă) într-un adolescent ce dă semne de maturizare printr-o înțelegere firească și înțeleaptă a ceea ce se întâmplă – înțelege aproape imediat de ce mama colegului îi respinge avansurile, așa cum înțelege ca matur împlinit, care scrie o carte explicativă a adolescenței, că totul nu a fost decât un vis. Un vis care a meritat să fie scris și descris cu acuratețe, pentru înțelegeri viitoare, ale altor adolscenți și copii mexicani.

„Bătăliile din deșert” este o carte de sub 100 de pagini, dar este un roman cu înțelesuri profunde și cu vederi largi, descriind atât societatea mexicană într-un moment important al acesteia, cât și transformarea și maturizarea unui om obișnuit, care se întâmplă mereu, chiar indiferent de transformarea societății din jurul său. Uneori (nu mereu!), esențele tari se țin în sticluțe mici…

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografie autor: https://www.mexicodesconocido.com.mx/jose-emilio-pacheco-biografia.html)

Articole similare

Cine te crezi? – „Tânăra cerșetoare”, de Alice Munro

Carmen Florea

„Scriam în bucătărie, care e locul tradițional de scris al femeii române, după 12 noaptea, după ce se culca copilul” (Ema Stere, interviu, FILIT 2021)

Corina Moisei-Dabija

Cărți pentru copii: Bondărel învață să zboare

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult