Stiri

Palace for The People & A Midsummer Night’s Dream – fantezia vine în completarea realității

Ultima săptămână cu proiecții Documentary Mondays și Fiction Tuesdays vine cu două filme care juxtapun cu îndemânare fantezia și realitatea. Luni, pe 13 mai, seria Documentary Mondays se va încheia cu Palace for the People, un documentar realizat în 2018 de către Georgi Bogdanov și Boris Missirkov. Marți, pe 14 mai, puteți vedea A Midsummer Night’s Dream (1959) de Jiří Trnka, lungmetrajul final din cadrul Fiction Tuesdays.

Palace for the People (r. Georgi Bogdanov și Boris Missirkov) prezintă poveștile celor mai faimoase și reprezentative cinci clădiri socialiste, și anume Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Serbiei din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin. Faptul că patru dintre cele cinci poartă numele de “palat” este întru totul ilustrativ pentru intenția cu care au fost construite: aceea de a servi drept simboluri grandioase ale regimurilor care le-au înfăptuit, dar și un memento al puterii lor absolute.

A Midsummer Night’s Dream (r. Jiří Trnka) este o adaptare a celebrei piese de William Shakespeare, realizată sub forma unui teatru de păpuși animat. Filmul este o creație luminoasă, de un dinamism zvelt, foarte avansată din punct de vedere tehnic pentru vremurile sale și reprezintă o capodoperă a genului animat, asupra căruia Trnka a avut o influență covârșitoare. Eleganța cu care limbajul poetic a fost transformat în imagini încântătoare, pline de emoție și culoare, contribuie la farmecul calm, dar profund al acestei prime producții cinematografice a unui teatru de păpuşi prin tehnica kinescope.

În ambele filme din această săptămână, fantezia este folosită ca o unealtă de viziune și proiecție a unor lumi ideale. Pe de-o parte, documentarul de luni creează o priveliște reală de ansamblu asupra unor construcții monumentale, gândite cu scopul de a fi niște piloni emblematici pentru victoria socialismului și a viitorului plin de speranță promis de aceasta. Pe de alta, adaptarea lui Trnka poartă spectatorul într-o fantastică lume de basm, în care dragostea, magia și speranța se inspiră, în primul rand, din eleganța și luminozitatea cadrului vizual.

Sen noci svatojanské

Palace for the People și A Midsummer Night’s Dream sunt ultimele proiecții din cadrul Documentary Mondays (luni), respectiv Fiction Tuesdays (marți). Ca și până acum, Centrul Ceh va da startul filmelor de la ora 20:00, iar accesul se poate face începând cu ora 19:30. Intrarea este liberă, iar berea Budvar din partea casei.

Evenimente Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: Radio Tanănana, AGERPRES, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

Persoană de contact: Sorina Neaga, neaga@czech.cz, 0724 352 927

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 8 martie 2015)

Jovi Ene

Conferințele EBS Radio: Radu Paraschivescu pe 19 martie

Jovi Ene

Timp de 8 zile, 8 ipostaze feminine – 2 martie: „Barbatul devine femeie”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult