Stiri

O noua aparitie la Editura Herald: ‘Anatomia unei boli’, de Cousins Norman

‘Anatomia unei boli’, de Cousins Norman
Colectia Terapia

Despre carte:

In cartea Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient. Consideratii asupra vindecarii si regenerarii (1979), prefatata de Rene Dubos, autorul aduce in discutie chestiunea relatiei din pacient si medic, subliniind  importanta participarii active a bolnavului la alegerea tratamentului si mai ales responsabilizarea acestuia in procesul de reabilitare. Forta de a ride si vointa de a trai sint conditii indispensabile unei vieti sanatoase si unei longevitati biologic legitime. Fara colaborarea deplina dintre minte si trup, care “sa se integreze pe baza vointei intr-un proces creativ de schimbare adaptativa” nici sanatatea, nici longevitatea nu sint posibile. Notiuni precum placebo, asumarea durerii, creatia si experienta medicala sint integrate holist intr-un discurs argumentativ care se sprijina pe o cantitate impresionanta de cazuri clinice.

Anatomia unei boli a fost prima carte scrisa de un pacient care se refera la interesul nostru de a ne lua in stapanire propria sanatate. Se afla la originea revolutiei din randul pacientilor care lucreaza cu medicii lor si isi folosesc umorul pentru a stimula capacitatea de vindecare a propriului corp.

Cand Norman Cousins a fost diagnosticat cu o boala paralizanta si ireversibila, acesta a pus bazele unei colaborari neobisnuite cu medicul sau si impreuna au putut sa depaseasca orice asteptari. Geniul doctorului a fost acela de a-si ajuta pacientul sa-si foloseasca propriile puteri: ras, curaj si tenacitate. Talentul pacientului a fost acela de a mobiliza propriile resurse naturale ale corpului, dovedind cat de eficienta poate fi mintea ca instrument al vindecarii.

Anatomia unei boli este un best-seller revolutionar despre lupta cu o boala mortala prin umor si participarea pacientului. Aceasta remarcabila poveste a triumfului spiritului uman produce la fel de multa inspiratia acum ca si atunci.

Despre autor:

Americanul Norman Cousins (1915-1990) a fost unul dintre pionierii cercetarii asupra biochimiei emotiilor omenesti, el punind in strinsa relatie longevitatea fiintei de vointa acesteia intru sanatate. Jurnalist, militant pentru pace, profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, Cousins a cunoscut pe propria-i piele ce inseamna un diagnostic fals: la virsta de 11 ani i s-a spus ca sufera de tuberculoza si a fost internat intr-un sanatoriu. Dupa o tinerete de atlet, la senectute ajunge sa sufere de artroza reactiva, de care se trateaza singur cu supradoze de vitamina C, adoptind un program de viata intemeiat pe atitudine pozitiva, dragoste, ris, credinta si speranta.

Norman Cousins a fost vreme indelungata editor al Saturday Review si autorul multor carti despre sanatate si vindecare, dintre care amintim: Anatomy of an illness (1979); Human options (1981); The healing heart (1983); Albert Schweitzer’s mission : healing and peace (1985); Head first : the biology of hope and the healing power of the human spirit (1989); The celebration of life (1991).

Articole similare

Primăvara literară vine de la Litera

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Sky Rojo, The Mitchells vs. The Machines, The Witcher: Sezonul 2

Jovi Ene

Nominalizari Globurile de Aur 2011

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult