Editorial

Top 3 filme despre bullying

Subiectul bullying-ului este unul de actualitate în prezent, fapt demonstrat de cifrele enorme ale victimelor directe sau colaterale din diverse acte de violență, precum sunt atacurile armate asupra școlilor sau numărul crescând de sinucideri în rândurile tinerilor. Nici cinematografia mondială nu a trecut pe alături de acest subiect. Dimpotrivă, în ultima perioadă de timp putem găsi și mai multe filme care se ancorează în această tematică, scoțând la iveală noi și noi idei de meditat.

Prin urmare, am decis să vă aduc un top 3 filme despre bullying în cele mai diverse forme ale sale, filme pe care le-am urmărit cu mult interes și care sper că o să vă stimuleze curiozitatea.

1. Wonder (2017), în regia lui Stephen Chbosky

O ecranizare a romanului renumitului autor R. J. Palacio, care spune istoria unui băiețel cu totul special, August „Auggie” Pullman. Acesta suferă de o diformitate facială, care îl face diferit de semenii săi, iar părinții, în încercarea de a-l proteja constant, decid să îl treacă pe homeschooling. Totul până în clipa în care băiatul decide că-și dorește să meargă la școală. O peliculă extrem de sensibilă despre bullying, despre răbdare și despre empatie, care poate atinge strunele celor mai sensibili cinefili.

Disponibil pe Netflix

2. Billy Elliot (2000), în regia lui Stephen Daldry, cu Jamie Bell în rolul central

Billy Elliot este un băiat de 11 ani care nu-și dorește să facă sport, ci să devină dansator, o idee care nu e deloc pe placul tatălui său și al fratelui mai mare. Pelicula care e un soi de amestec între comedie și dramă ne scoate în față prejudecățile patriarhale, dar mai ales bullyingul în familie și în instituțiile educaționale. Filmul este o mostră clasică a tot ce înseamnă violența față de cei diferiți de noi.

3. Bully (2011), un documentar în regia lui Lee Hirsch

Un proiect jurnalistic inedit, care vine să ne arate criza spațiului educațional american în fața bullyingului. Documentarul reflectă viața elevii din școlile publice din Georgia, Iowa, Texas, Mississippi și Oklahoma în timpul anului școlar 2009–10; precum și destinul familiilor lor. Filmul se concentrează în special pe decesele lui Tyler Long, care a fost diagnosticat cu sindromul Asperger, și Ty Smalley, ambele victime ale agresiunii care s-au sinucis. Documentarul descrie în detaliu modul în care studentul american mediu nu se poate apăra împotriva bullyingului.

Consider că tema hărțuirii trebuie să fie discutată cât mai des, deoarece, în acest fel, vom reuși să învățăm tinerii, adolescenții, copii cum să își accepte semenii, să nu îi maltrateze într-o euforie a puterii și să învețe conviețuirea într-un respect profund.

Articole similare

”În fiecare zi priveşte lumea ca şi cum ai face-o pentru prima oară”: lansare de carte “Razbunarea iertarii”, de Eric-Emmanuel Schmitt

Delia Marc

Călătorii literare cu Alexandra Niculescu: „Îmi ţin în frâu pasiunea pentru călătorii şi totuşi mi-o hrănesc constant în imaginaţie”

Jovi Ene

„Adulting” (HBO Max, 2022) cu Bill Maher. Un show despre duble standarde, cancel culture și ipocrizie dusă la extreme

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult