Stiri

Dorin Tudoran, invitatul special al celei de a treia editii a prestigioaselor Conferinte ale Ateneului Roman

Luni, 30 mai, incepind cu ora 19.00 – Dorin Tudoran, in dialog cu Nicolae Manolescu. Tema intilnirii – Un ideal pierdut: normalitatea.
Un eveniment organizat de Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Polirom.
Biletele vor fi puse in vinzare incepind cu data de 24 mai, la casieria Ateneului. Detalii, la numarul de telefon 021-315.68.75. Pretul unui bilet: 5 lei.

Dupa prezenta Hertei Muller si a lui Adam Michnik la Bucuresti, traditia prestigioaselor Conferinte ale Ateneului Roman continua luni, 30 mai, ora 19.00, printr-un nou eveniment, ai carui protagonisti vor fi Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, si invitatul sau special: scriitorul, ziaristul si analistul politic Dorin Tudoran.
Tema intilnirii: Un ideal pierdut: normalitatea.

Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Editurii Polirom.
Parteneri: Uniunea Scriitorilor din Romania si Editura Paralela 45. Coproducator: TVR Cultural.

Dorin Tudoran (nascut la 30 iunie, 1945, Timișoara), scriitor, ziarist si analist politic, membru al PEN-Cluburilor american si francez si de patru ori laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din Romania.
De peste 10 ani lucreaza in domeniul dezvoltarii internationale si al promovarii valorilor democratice, fiind unul dintre cei patru membri ai echipei executive a unei organizatii nonguvernamentale care a desfasurat programe de sprijinire a reformelor democratice in 120 de tari ale lumii.
In prezent, este director al Democracy Fellows Program, World Learning, Washington, DC, SUA. A conferentiat in peste 50 de universitati occidentale si americane, a lucrat la postul de radio „Vocea Americii”, a lansat si condus trei publicatii apreciate (Agora, Meridian si Democracy at Large).
Dorin Tudoran, disident: pe 7 aprilie 1984, Dorin Tudoran depune o cerere prin care invoca dreptul de a emigra, impreuna cu familia. In fata refuzului autoritatilor de a-i raspunde, ii adreseaza, pe 1 august 1984, un memoriu lui Nicolae Ceausescu, in care afirma, intre altele: „ca scriitor, cetatean si parinte m-am convins definitiv ca intre credintele mele cele mai profunde despre Om si Drepturile sale inalienabile, Libertate si Democratie, Dialog si Opinie, Cinste si Echitate, Cultura si Educatie, Patriotism si Sacrificiu etc. si realitatile romanesti de azi exista o prapastie de netrecut”. Pe 8 aprilie 1985, este convocat la Procuratura Municipiului Bucuresti si amenintat cu un proces penal. La 25 aprilie 1985, declara greva foamei si incearca sa obtina o audienta la Consulatul SUA din Bucuresti. Este transportat (impreuna cu fiica sa in virsta de 8 ani) la sediul Sectiei 1 Militie Bucuresti, unde este anchetat si retinut timp de 12 ore. Pe data de 6 iunie 1985 inceteaza greva foamei. Pe 24 iulie 1985 pleaca din R.S.R. Se stabileste in SUA.
Cele mai recente carti: Eu, fiul lor. Dosar de securitate (Polirom, colectia „Document”, 2010) si Pisicut (Somnografii) – Editura Paralela 45, seria „Premiul Eminescu, Opera Omnia”, 2011.
Carti publicate:
Poezie
Mic tratat de glorie (1973), Premiul Uniunii Scriiitorilor din Romania pentru debut
Cintec de trecut Akeronul (1975)
O zi in natura (1977), Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania
Uneori, plutirea (1977), Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania
Pasaj de pietoni (1978)
Semne particulare (antologie, 1979)
De buna voie, autobiografia mea (1986)
Ultimul turnir (antologie, 1992)
Viitorul facultativ/Optional Future (editie bilingva, 1999)
Tinarul Ulise (antologie, 2000)
Publicistica
Martori oculari (in colaborare cu Eugen Seceleanu, 1976)
Biografia debuturilor (1978)
Nostalgii intacte (1982)
Adaptarea la realitate (1982)
Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intelectual (Traducere și prefata de Vladimir Tismaneanu, 1988)
Onoarea de a intelege (antologie, 1988)
Kakistocratia (1988), Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Asociatiei Scriitorilor Profesioniși din Romania – ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Cuvintul – „Superlativele anului”

1992 – Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Romania
2001 – Premiul Adevarul Literar și Artistic (ALIA)
2009 – Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: La Casa de Papel, The Power of The Dog, Stranger Things Day 2021

Jovi Ene

Seara de Astronomie: Asteroizi. De la Ceres la 2017 CS17, cu Adrian Șonka, astronom

Jovi Ene

Trei zile de seminarii NexT, prezentate de JTI, la Cafe Verona Carturesti!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult