„The White Lotus” (HBO Max, 2022, sezonul 2)
Regia: Mike White
Distribuția: Jennifer Coolidge, Eleonora Romandini, Federico Ferrante
Serialul „The White Lotus” revine pe micile ecrane, cu un nou sezon, în streamingul HBO Max, aducând cu sine o nouă porție de mister, tragicomedie și întorsături de situație care sigur te vor ține în priză de la primele minute…sau nu. În cazul meu, acest serial a fost un soi de love-hate, pentru că am avut constanta senzație că ceva nu îi ajunge. Dar hai să deznodăm firul de la bun început.
Hotelul The White Lotus își așteaptă invitații bogați, putrezi de bogați, care vor să petreacă o vacanță de zile mari. Și iată-i sosiți pe un iaht imens, gata să se îmbuibe și să prindă tot soarele cosmopolit din Sicilia. Toate bune și frumoase până într-un singur moment, când bucăți din diferite cadavre încep să plutească în imediata apropiere a vestitului hotel. Ce este asta? Un tribut adus oceanului sau o conspirație adevărată? Cine sunt victimele?
Regizorul Mike White face o excelentă satiră socială, un soi de paradigmă regizorală în care scoate în evidență discrepanțele dintre cei foarte bogați și cei umili, între cei care consideră că viața le este datoare și cei care sunt datori pe viață destinului. Unii își beau cocktailurile fără pic de scrupule, iar alții sunt servili, amabili și puși la dispoziția celor din prima categorie. De facto, cred că anume asta este legătură sau conexiunea cu primul sezon al serialului, care, se pare, s-a bucurat de un mare succes nu doar în fața spectatorilor, cât și a criticilor de film.
Revenind la impresiile mele, reiterez că am avut un soi de relație improbabilă cu serialul. Pe de o parte, are o linie, o narațiune și o intrigă parcă desprinsă din romanele lui Agatha Christie, iar pe de altă parte este de o frivolitate crasă. Cu siguranță, dacă e să-l descriu într-o frază ar fi: la dolce vita, doar că în forma întunecată, obscenă, acolo unde se descoperă cele mai mari păcate ale tinerilor, dar și bătrânilor, pentru că personajele lui Mike White refuză, cu vehemență, să se simtă sau să fie bătrâne. Crepusculare prin definiție, unele dintre ele se văd prinse în acel du-te-vino al Siciliei, un loc în care patima se întâlnește cu extazul.
În linii mari, e un serial bun de privit, măcar pentru simplul antagonism dintre bogați și săraci, dintre excese și cumpătare. Un alt motiv ar fi actorii aleși pe sprânceană. De exemplu, m-am bucurat să-l văd pe Theo James sau pe Jennifer Coolidge care au dat peliculei o consistență, un impact. Și un ultim motiv de ce ar trebui să vedeți acest serial este imaginea. Da, un adevărat deliciu, de la cadrele surprinse la peisajele filmate din viteză, în crescendo sau de aproape. Toate la un loc îl duc pe spectator exact acolo, în inima unui hotel de lux în care păcătoșii își fac de cap.
Disponibil pe HBO Max.