1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat Saptamani de autor

High Plains Drifter (1973): Saptamana Clint Eastwood

High Plains Drifter (1973) – Strainul fara nume
Regia: Clint Eastwood
Distributia: Clint Eastwood, Verna Bloom, Marianna Hill, Billy Curtis

High Plains Drifter este considerat primul film de calitate ca regizor al lui Clint Eastwood, dupa debutul sau cu thriller-ul Play Misty for Me. El continua aici seria western-urilor regizate de Sergio Leone, avand ca personaj principal cavalerul fara nume, care apare de nicaieri pentru a schimba lucrurile in jurul sau, pentru a imparti dreptatea fara vreo motivatie initiala si fara a-i pasa de renumele adversarilor.

Ne aflam in Lago, o localitate din desertul american, aflata pe malul unui lac, unde cele cateva case si putini oameni abia pot alcatui ceea ce se numeste de obicei un orasel american. Intr-o zi, un strain (Clint Eastwood) ajunge in acest loc pentru o sticla de whisky si o baie fierbinte. Interventia in viata sa a unor presupusi „aparatori ai dreptatii” se lasa cu uciderea acestora, strainul capata o aura de pistolar neinfricat, iar misiunea oferita de locuitori, in schimbul a tot ceea ce el isi doreste, este apararea orasului de o banda periculoasa care tocmai se eliberase din inchisoare.

Clint Eastwood

Incepe un adevarat joc, pe care strainul il orchestreaza cu intelepciune si originalitate, stricand intentionat intreg echilibrul micii comunitati din Lago: un pitic devine serif, sotia hotelierului ii devine amanta, iar toate locuintele, inclusiv biserica, sunt vopsite in rosu. Chiar si numele oraselului este schimbat din Lago in Hell (Iad). Banda de talhari este asteptata cu teama, dar mult mai organizat, prilej pentru ca strainul sa aiba ocazia sa se confrunte cu propriul sau trecut.

Nu ne aflam in fata unui western clasic pentru ca ambianta de violenta si nervozitate lipseste, iar impuscaturile sau urmaririle tipice sunt aproape absente. In schimb, apar momente de mare intensitate si suspans, o atitudine de personalitate puternica si infruntari psihologice ce ne dau dovada ca regizorul Clint Eastwood a dorit sa realizeze aici mai degraba un thriller decat un western, acesta din urma constituind de fapt doar ambientul si punctul de plecare. Nu trebuie uitat insa nici actorul Clint Eastwood, ale carui calitati – talent, indemanare si prezenta puternica – sunt reliefate cu pregnanta in acest film.

Nota: 8.5/10

Articole similare

Changeling (2008): Saptamana Clint Eastwood

Jovi Ene

Ma ma (2015)

Delia Marc

A Clockwork Orange (1971)

Delia Marc

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult