Filme Filme europene

Ciocnirea giganților: Duels: Karajan – Bernstein, le combat des chefs (2016)

Duels: Karajan – Bernstein, le combat des chefs (2016)
Regia: Emmanuelle Franc

Herbert von Karajan s-a născut în 1908 și a murit în iulie 1989, cu câteva luni înainte de căderea zidului Berlinului. Leonard Bernstein s-a născut în 1918 și a murit în octombrie 1990, și într-unul dintre ultimele sale mari concerte a dirijat Orchestra Simfonică din Berlin cu Simfonia a 9-a a lui Beethoven, într-un concert care celebra căderea zidului. Este vorba despre aceeași orchestră care fusese condusă timp de decenii de von Karajan, dar care nu îl invitase niciodată pe Bernstein să o dirijeze în toată acea perioada. A fost unul dintre episoadele relației complexe dintre cei doi mari dirijori care au dominat muzică clasică în a două jumătate a secolului 20. I-au despărțit multe, s-au respectat imens unul pe celălalt din punct de vedere muzical, legătura lor personală a fost complicată. Au fost rivali, dar rivalitatea lor a dus la crearea de muzică sublimă. Acesta este subiectul filmului documentar realizat în 2015 de Emmanuelle Franc pentru un post de televiziune francez, într-un serial dedicat marilor rivalități ale istoriei.

Documentarul urmărește principalele evenimente ale vieților și carierelor artistice ale celor doi giganți ai muzicii. Născuți la zece ani distanță, au aparținut practic aceleași generații, dar au fost despărțiți de marea schismă istorică a secolului 20 reprezentată de al doilea război mondial. Leonard Bernstein a aparținut primei generații de americani dintr-o familie evreiască, ajunsă în America la începutul secolului 20. Războiul l-a prins în perioada de ascensiune care l-a transformat dintr-un pianist pasionat de jazz în primul mare dirijor născut în Statele Unite. Herbert von Karajan, ceva mai vârstnic, a făcut compromisul aderării la partidul nazist pentru a continuă o carieră în care a dirijat în Austria și Germania orchestrele epurate de muzicieni evrei, cântând pentru demnitarii naziști și fiind apreciat de aceștia.

Imediat după război, în timp ce Bernstein își continua ascensiunea artistică, von Karajan a trecut printr-o perioada de ‘denazificare’, considerată prea scurtă de mulți, pentru a-și relua după vreo doi ani de întrerupere cariera muzicală. De la mijlocul anilor ’50 și până spre sfârșitul vieților lor, cei doi au devenit celebrități ale lumii muzicale și mondene, au condus mari orchestre, au fost rivali muzicali și vedete îndrăgite și apreciate de public. Ambii au iubit luminile rampei, au înțeles rolul noilor medii de transmitere a informației și culturii (inclusiv televiziunea) și și-au pus personalitățile carismatice în slujba muzicii și educării publicului și a tinerelor generații. Fiecare dintre ei a avut umbrele și contradicțiile sale. Rivalitatea dintre ei a fost una dintre dimensiunile complexe ale acestor personalități uriașe.

Formatul impus realizatoarei filmului permite o comodă vizionare care surprinde fără îndoială aspectele esențiale, dar are și limitările sale. Durata de 55 de minute a emisiunii face ca unele dintre episoadele cele mai interesante să nu poată fi abordate decât superficial, deși autorii s-au străduit să filtreze și să prezinte esența. În ce măsură a fost compromisul lui von Karajan din perioada nazistă un pact cu diavolul? S-a gândit el vreodată la alternative, la calea exilului aleasă de mulți intelectuali și artiști germani, chiar și ne-evrei? De ce nu a fost invitat niciodată Bernstein să dirijeze la Berlin în cele aproape trei decenii în care von Karajan a condus orchestra? Tare aș fi vrut să văd o versiune mai detaliată a filmului, cu materiale omise la editare din versiunea finală. Dar chiar și așa, acest documentar este captivant și devine emoționant în multe momente. Urmăriți secvențele în care ei dirijează aceleași lucrări muzicale. Îi despart multe detalii de stil și abordare a lucrului cu orchestra. Paradoxal, Bernstein apare mai conservator, mai ortodox din punct de vedere muzical, în timp ce von Karajan este mai radical, mai revoluționar. Atunci când dirijează însă, ambii sunt uriași, carismatici, pasionali – trăiesc muzica și o crează din gesturi și expresii. Acum, când au trecut trei decenii de când ei nu mai sunt, rivalitatea celor doi a devenit și o întâlnire la nivelul sublimului.

Nota: 8/10

Puteți viziona filmul la:

(Sursă fotografii: Francetvpro.fr, Francemusique.fr)

Articole similare

Supraviețuire: 10 Cloverfield Lane (2016)

Dan Romascanu

Restituirea prin reconstituirea istoriei: ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018)

Delia Marc

Prin blogosfera literara (12 – 18 august 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult