Filme latino-americane

Banii nu aduc fericirea. Epopee în cinci cânturi: Birds of Passage (2018)

Birds of Passage (2018) - Pájaros de verano - Păsări călătoare Regia: Ciro Guerra Scenariu: Maria Camila Arias, Jacques Toulemonde Vidal Muzica: Leonardo Heiblum Distribuție: Carmina Martinez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narvaez, Greider Meza, Jose Vicente Cote. Juan Bautista Martinez ”Marijuana es la felicidad del mundo.” Ciro Guerra, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai noului cinema columbian, are deja în palmares trei lungmetraje de succes: „Wandering Shadows” (2004), „The Wind Journeys” (2009) și „Embrace of the Serpent” (2015). Odată cu „Birds of Passage”, realizat împreună cu soția sa, Cristina Gallego, care a avut premiera mondială în 2018, în cadrul Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, regizorul continuă seria filmelor care combină investigația cu ficțiunea, sondând viața și legendele triburilor de indigeni din Columbia, de data aceasta fiind vorba de nativii wayauu, dar și înființarea și dezvoltarea primelor carteluri de droguri. (mai mult…)

Dezorientare și licăriri de speranță în fosta Iugoslavie: The Chaotic Life of Nada Kadic (2018)

Viața haotică a Nadei Kadic / The Chaotic Life of Nada Kadic / Kaoticni zivot Nade Kadic (Mexic/Bosnia și Herțegovina, 2018) Regia: Marta Hernaiz Pidal Cu: Aida Hadzibegovic, Hava Dombic Simpla alăturare a celor două țări atât de îndepărtate atât geografic, cât și cultural, ne pune pe gânduri. Cum de au ajuns tocmai Mexicul și Bosnia să colaboreze pentru realizarea unui film? Răspunsul îl găsim aruncând o privire peste biografia regizoarei: tânăra Marta Hernaiz Pidal s-a născut în Mexico City, unde a absolvit și universitatea „Centro de Diseno Cine y Television”, însă studiile masterale și le-a finalizat în Bosnia și Herțegovina, la școala Film.Factory a faimosului regizor Bela Tarr. (mai mult…)

Linia subțire dintre om și președinte – unde să spunem „stop”?

The Summit / La cordillera (Argentina, 2017) Regia: Santiago Mitre Cu: Ricardo Darin, Dolores Fonzi, Erica Rivas, Elena Anaya În dicționar, la definiția filmului artistic, The Summit ar trebui să se numere printre exemple. Sunt de aceeași părere, în această privință, cu criticii mai avizați, care au apreciat cinematografia și jocul actorilor, dar nu și esența sau mesajul transmis. Prezentând un moment de cumpără din viața unui președinte argentinian fictiv, Hernan Blanco (Ricardo Darin), care se vede nevoit să jongleze cu un scandal care-i amenință viața personală și cu o întâlnire la multinațională la vârf în cadrul căreia se decide viitorul economic și politic al țării sale, s-a spus despre film că ar fi fost lansat la momentul nepotrivit – după Brexit, după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, și chiar înainte de explozia fenomenelor post-truth și fake news. Astfel, The Summit este prins între două realități: cea anterioară, în care ar fi fost încă de actualitate, și cea curentă/viitoare, în care este deja depășit. (mai mult…)

Violetta, The Concert (2014)

Violetta, The Concert (2014) - Violetta în concert Regia: Jorge Nisco Distribuția: Martina Stoessel, Jorge Blanco, Mercedes Lambre, Lodovica Comello, Alba Rico Navarro, Candelaria Molfese, Facundo Gambandé, Diego Dominguez Llort Probabil vă întrebați cine e Violetta. Această întrebare va apărea doar dacă nu sunteți un fan Disney Channel și prin urmare aveți undeva peste 18 ani (Probabil!), și nici nu sunteți părinte al unui copil ce îndrăgește acest personaj numit Violetta. Totul a pornit de la un serial pentru adolescenți, o co-producție între Disney Channel Latin America, Disney Channel Europe, Disney Channel Middle East, Disney Channel Africa și compania argentiniană de producție Pol-ka Producciones. Violetta spune povestea unei adolecente talentate, care pleacă din Spania în orașul ei natal, Buenos Aires, pentru a găsi iubirea și pentru a explora pasiunea ei pentru muzică. Ca orice show actual, mediatizarea este una excesivă, Violetta regăsindu-se sub multiple variante, urmând succesului extraordinar al serialului, de la pernuțe, ghiozdănele, la concerte live sau cosmetizate pentru marele ecran. (mai mult…)

No (2012)

No (2012) - Nu Regia: Pablo Larrain Scenariul: Pedro Peirano, Antonio Skarmeta (piesa El Plebiscito) Distributia: Gael Garcia Bernal, Alfredo Castro, Luis Gnecco, Antonia Zegers Un 93% pe “tomatometrul” de la Rotten Tomatoes spune mult! Si spune bine! Mergeti la Rotten Tomatoes si accesati opiniile criticilor de specialitate, printre care cea mai edificatoare mi s-a parut aceea a lui Liam Lacey – de la Globe and Mail : “A political drama, a personal drama, a sharp-eyed study of how the media manipulate us from all sides, No reels and ricochets with emotional force.“ O nominalizare onoranta la “Best Foreign Language Film of the Year” – OSCAR 2013 si un premiu C.I.C.A.E. la Cannes 2013 pentru Pablo Larrain, alaturi de alte premii si nominalizari … lista nefiind inca inchisa! (mai mult…)

Sin retorno (2010)

Sin retorno (2010) - Fara cale de-ntors Regia: Miguel Cohan Scenariul Miguel & Ana Cohan Distributia: Leonardo Sbaraglia (Federico Samaniego), Antonia Bengoechea (Malena Samaniego), Martin Slipak (Matias Fustiniano), Luis Machin (Ricardo Fustiniano), Ana Celentano (Laura Fustiniano), Federico Luppi (Victor Marchetti) Transilvania Film mi-a satisfacut in sfarsit dorinta si curiozitatea de a vedea acest film pe care il asteptam inca de anul trecut, de cand a cucerit Trofeul Transilvania la TIFF 2011. Sinopsisul filmului sta oricui la dispozitie pe internet pentru definirea subiectului filmului Punctele mele de vedere sunt expuse in continuare: O drama deopotriva familiala, sociala, educationala, per total – sistemica. Pentru ca atunci cand, fortuit, iei viata altui om, trebuie sa ai puterea de caracter sa iti asumi vina. Sa intelegi ca indiferent de varsta pe care o ai, de viata care abia ti se asterne la picioare, de viitorul caldut pe care ti-l construiesc si ti-l apara parintii, ai si o datorie morala dubla: fata de tine ca om ce se vrea cu adevarat om si fata de un semen de-al tau, caruia i-ai luat definitiv dreptul la viata. (mai mult…)

La vida de los peces (2010)

La vida de los peces (2010) - Viata pestilor Regia: Matias Bize Scenariul: Julio Rojas, Matias Bize Distributia: Santiango Cabrera (Andres), Bianca Lewin (Beatriz), Victor Montero (Pablo) Ati vazut vreodata un film chilian? Eu nu si acest prim contact a fost o fericita surpriza pentru mine si pentru ca nu sunt egoista, vreau sa va bucurati si voi, cititorii acestui blog, de cele 84 de minute ale filmului lui Matias Bize, asa ca mergeti la cinema! Dupa cum spuneam, anul meu de spectator de cinema a inceput bine si La Vida de Los Peces se inscrie in aceasta stare. Si ca o coincidenta, este vorba din nou despre un film a carui actiune se petrece in timp real, intr-o constructie teatrala si  intr-un spatiu limitat strict. (mai mult…)

El método (2005)

El método (2005) - The Method - Metoda Regia: Marcelo Piñeyro Distributia: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Eduard Fernández Spre deosebite de Exam, filmul despre care scriam acum cateva zile, El metodo este construit mult mai atent si mult mai aplecat spre personalitatea umana si psihologia dedusa de aceasta, este un film realist in esenta, fara elemente care sa tina de fantastic, ci doar de adevarul pur al realitatii de zi cu zi, de competitia dintre oameni pentru o slujba care pare atat de importanta. Locul este Madrid (desi filmul pare argentinian, parerea mea :) ), intr-o perioada in care pe strazi sunt proteste majore impotriva globalizarii. (mai mult…)

La camara oscura (2008): Festivalul de Film Evreiesc-22 iunie (I)

Evenimentul nr. 11 – ora 22– Terasa Green Hours La camara oscura (2008) Argentina/Franta Regia: Maria Victoria Menis Scenariul: Alejandro Fernadez Murriay, Maria Victoria Menis, Angelica Fischer, Angelica Gorodischer Distributia: Mirta Bogdasarian, Fernando Armani, Patrick Dell’Isola Un film cu o estetica poetico-cinematografica superba si cu o sensibilitate care te atinge la suflet! Povestea unei familii de emigranti evrei din Rusia, fugari din fata pogromurilor tariste, ajunsi in 1892 dupa o lunga calatorie, in Buenos Aires. Si mama da nastere celui de-al treilea copil, pe puntea de coborare pe tarm. Nu numai ca copilul, nascut in afara Argentinei, nu poate obtine imediat cetatenia, dar pe deasupra, nu este baiatul mult asteptat, ci este o fata. Ceea ce face ca inima mamei sa nu primeasca cu dragoste copilul, care isi capata numele de Gertrudis din partea  functionarului de la biroul de imigratie. Copila inteligenta si sensibila, uratica in ochii mamei in contrast cu surorile ei, tratata undeva la periferia familiei, dar inteleasa si iubita de catre tata, Gertrudis creste atenta la lumea din jurul ei, pe care si-o transpune cu multa imaginatie, intr-un univers personal. Viseaza iubire, culoare, zbor... (mai mult…)

Robinson Crusoe (1954)

Robinson Crusoe (1954) Regia: Luis Bunuel Actori: Dan O’Herlihy, Jaime Fernandez Romanul omonim al lui Daniel Defoe a exercitat intotdeauna asupra o fascinatie, mai ales prin prisma faptului ca este romanul copilariei mele si cel despre care am simtit intotdeauna ca m-a invatat cele mai multe lucruri, incepand cu instinctul de a supravietui cu zambetul pe buze in orice conditii. De aceea, ocazia de a vedea filmul regizat de Luis Bunuel in anul 1954, intr-o epoca in care erau la moda ecranizarile marilor opere literare ale umanitatii (sa nu uitam de filmul din 1946-Great Expectations dupa Dickens sau chiar Animal Farm din 1954 dupa George Orwell) a fost pentru mine o adevarata provocare. (mai mult…)