Filme Filme latino-americane

Nu e niciodată prea târziu: Mr. Kaplan (2014)

Mr. Kaplan (2014)
Regia: Álvaro Brechner
Distribuția: Héctor Noguera, Néstor Guzzini, Rolf Becker

‘Mr. Kaplan’ (2014) regizat de Alvaro Brechner este, cred, al doilea film din Uruguay pe care l-am văzut. S-a bucurat de succes în America Latină și în Germania, și a reprezentat Uruguayul în competia pentru cel mai bun film străin la Oscarurile din 2015. Filmul se încadrează în genul filmelor despre supraviețuitorii Holocaustului, un gen care evoluează în timp pe măsură ce ultimii dintre aceștia părăsesc aceasta lume, și perspectiva realizatorilor devine fie cea a urmașilor supraviețuitorilor sau a noilor generații care încearcă să înțeleagă aceasta uriașa aberație istorica a secolului 20 și urmările acesteia. Regizorul Alvaro Brechner este descendent dintr-o familie de supraviețuitori ai Holocaustului stabilită în America de Sud și ‘Mr. Kaplan’ este inspirat de figura bunicului sau, dar filmul are o problematică mai largă discutând despre bătrânețe și despre ceea ce da sens vieții până în ultimii ani. Registrul comic și ușor melodramatic al scenariului și al abordării nu împiedică accentuarea mesajului, dimpotrivă, îi amplifică impactul.

Acțiunea se petrece în Uruguay în ultimii ani ai mileniului trecut. Jacobo Kaplan (Hector Noguera) este la ora bilanțurilor. Vârsta îl ajunge din urmă, memoria și vederea încep să dea semne de ruginire, rutina domină căsnicia să care durează de peste 50 de ani, și viața îi este dominată de sentimentul că nu a reușit să trăiască pe măsură speranțelor părinților sai care îl trimiseseră pe băiatul evreu spre țărmul salvării în America de Sud pentru a scăpa de soarta celorlalți evrei pieriți în Holocaust în Europa. Întâmplarea face să afle despre existenta lui Julius Reich (Rolf Becker), un german bătrân și el și singuratic, cu un comportament care i se pare suspect. Poate să fie vorba despre un nazist refugiat după al doilea război mondial? Descoperirea și aducerea acestuia în fata justiției ar da sens, în final, unei vieți care pare altfel nerealizată. Poate că nu este prea tărziu. Împreună cu Wilson Contreras (Nestor Guzzini) un fost polițist alcoolic, tipul ratatului în viață din toate punctele de vedere (personal, familial), Jacopo Kaplan plănuiește o operație de genul celei care cu multe decenii în urma dusese la capturarea lui Adolph Eichmann și transferul lui în Israel pentru a fi adus în fară justiției. Realitatea se dovedește a fi puțin diferită de cea imaginată de erou, și planurile bine întocmite vor duce la complicații și încurcături comice, dar și la dezvăluirea unor adevăruri care nu sunt ușor de conciliat.

Mi-a plăcut abordarea dulce amară. Ceva din umorul specific evreiesc, amestec de râs trist, auto-persiflare și optimismul fară de care este imposibil să treci de micile și marile necazuri ale vieții se amestecă în personajul interpretat minunat de Hector Noguera. Am văzut în ultimii ani destul de multe filme dedicate problemelor vârstelor înaintate, ‘Mr. Kaplan’ li se adaugă, într-un stil care combină melodrama și comedia. Remarcabilă este și intepretarea lui Nestor Guzzini în rolul unui ‘loser’ tipic care primește o lecție de viață și împrumută forță sufleteasca de la bătrânul evreu. Mediul social al familiilor evreiești din America de Sud este redat cu un umor delicat dar sarcastic, amintind de filmele lui Woody Allen din perioada new-york-eză. Fară a ocoli complet șabloanele ‘Mr. Kaplan’ este o experiență cinematografică mai mult decât rezonabilă, un film care care reușește să-și amuze și să-și emoționeze spectatorii.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Mowies.com)

Articole similare

Prin blogosfera literară (7 – 13 ianuarie 2019)

Dan Romascanu

Un tânăr Frankenstein, un matur Mel Brooks: Young Frankenstein (1974)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (13 – 19 ianuarie 2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult