Filme Filme latino-americane

Peste graniță: El Traspatio (2009)

El Traspatio (2009)
Regia: Carlos Carrera
Distribuția: Ana de la Reguera, Asur Zagada, Marco Pérez

Realizat în 2009, ‘Backyard’ (titlul original în limba spaniolă este ‘El traspatio’), filmul regizorului mexican Carlos Carrera pare a fi de dureroasă actualitate. Am putea include acest film în categoria thriller cu asasini seriali, dacă proporțiile asasinatelor care sunt aduse pe ecran nu ar împinge povestea în categoria horror și dacă faptul că scenariul este inspirat de evenimente reale nu ne-ar sugera că ar fi vorba mai degrabă despre o docu-dramă. Cutremurător este că cele relatate în ‘Backyard’ – asasinarea însoțită de agresiuni sexuale și mutilare a sute de tinere în orașul Juarez de la granita dintre Mexic și Statele Unite – sunt evenimente care s-au petrecut în realitate, iar în deceniul care a urmat am auzit în repetate rânduri despre cazuri de violență de acest fel și de alte crime care se petrec în această parte a lumii. Este evident că realizatorii filmului au folosit genurile populare cinematografic pentru a atrage atenția asupra unor situații de criză extreme și a unor fenomene care au nevoie urgentă de soluții radicale. Situația nu pare să se fi îmbunătățit însă de atunci încoace.

Firul principal al acțiunii urmărește ancheta ofițerei de politie Blanca Bravo (Ana de la Reguera), trimisă la Juarez pentru a ancheta o serie de omucideri și agresiuni sexuale care ia proporții incredibile. Ciudad Juarez nu numai că este lipit geografic de orașul american El Paso, dar este și groapa de gunoi și locul de divertisment ieftin al metropolei americane. Le desparte nu numai o frontieră ci și o prăpastie economică și socială. Corupția domnește la nivelul poliției, politicienilor și magnaților industriali care folosesc forța de muncă ieftină din Mexic pentru industrii diferite intre care cea de automobile cu mărci japoneze. Cele mai multe fabrici angajează femei tinere (probabil și mai prost plătite) și acestea sunt cele care riscă să devină victime ale crimelor. Povestea secundară – care se desfășoară în paralel – urmărește traseul unei astfel de fete – Juana Sanchez (Asur Zagada) – venite dintr-un sat îndepărtat pentru a-și câștiga existenta.

Filmul este bine realizat și singurul lucru pe care aș avea să-l reproșez este faptul că urmărește cu prea multa rigurozitate regulile filmelor de acțiune. Blanca este unul dintre acele personaje care aparține categoriei incoruptibililor și netemătorilor și interpretarea Anei de la Requera face rolul credibil. Excelente sunt și Asur Zagada în rolul tinerei Juana și Carolina Politi într-un memorabil rol secundar. Este un film feminist și tratamentul regizoral al lui Carlos Carrera ne ajută să ne identificăm cu personajele. Scena șocantă care deschide filmul și finalul care pune evenimentele în contextul istoric sunt puternice și de fapt acolo probabil că au intenționat realizatorii să exprime mesajul filmului. Ceea ce se petrece între deschidere și final este un thriller horror de calitate, dar puțin cam lung și cam previzibil. Recomand filmul pentru calitatea producției și importanța mesajului.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

200 de ani din istoria românilor dintre Prut si Nistru

Dan Romascanu

Boxcar Bertha (1972)

Jovi Ene

2012 (2009)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult