Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărţi pentru copii: Prima mea enciclopedie ilustrată

498„Prima mea enciclopedie ilustrată”, de Emma Godfrey, Nicholas Harris, Sarah Harrison

Editura Litera, Bucureşti, 2007
Traducere de Anita Ioana Negoescu

Continuând demersul de a mă apropia de cultura generală a copiilor de vârste şcolare, prin intermediul cărţilor pentru copii publicate în ultimul timp de Editura Litera, m-am apropiat treptat şi de prima enciclopedie, intitulată sugetiv „Prima mea enciclopedie ilustrată„. Este o carte cu imagini desenate, destinată în special copiilor de vârstă preşcolară sau şcolarilor mici. La aceste vârste, cuvintele nu sunt totul şi interesul se menţine viu prin multe-multe imagini, ceea ce face şi această carte.

Stilul este simplu: fiecare subiect este explicat pe o foaie dublă, cu poze şi text, completate cu ilustraţii pe margine. Treaba copiilor este să înţeleagă imaginea, iar părinţii să explice fiecare lucru din aceasta. La final, un mic exerciţiu: regăseşte copilul dvs. imaginile de pe margine în desenul mare?

_498_Page_3

Cele patru capitole importante ale cărţii sunt: Viaţa de zi cu zi, Natura, Progresul tehnic şi Lumea de altădată.
Călătoria prin paginile ei începe din propria casă, trece prin grădiniţă şi şcoală, ne învaţă ce înseamnă un spital, un teatru sau un muzeu pentru a ajunge la religiile lumii sau la Jocurile Olimpice. Nu sunt uitate animalele, iubitele copiilor (al meu vrea, mai nou, un câine la bloc :D): dinozaurii, animalele din savana, deşert sau pădurea tropicală, din apă sau de sub pământ. Vor descoperi care sunt locurile veşnic îngheţate şi care este succesiunea anotimpurilor.

Progresul tehnic este ilustrat de călătoria cu trenul sau cu zborul cu avionul, cu submarinul din imaginile de mai sus (preluate din carte) sau cu nava spaţială. Nu este uitat nici service-ul auto, la care pagini, mărturisesc, că am învăţat şi eu lucruri inedite. Avem pagini dedicate despre cum se realizează un ziar, direct din tipografie, dar şi despre preferaţii copiilor, pompierii.

_498_Page_6

Mi-a plăcut capitolul „Lumea de altădată” şi sper ca al meu copil să îi răsfoiască mai mult, este un prim pas spre înţelegerea istoriei acestei lumi: începe cu epoca pietrei şi Egiptul Antic, continuă cu Grecia şi Roma Antică, pentru a ajunge şi la perioade mai inedite, pe care ar trebui să le aprofundăm şi noi, adulţii, precum vikingii, piraţii sau Vestul Sălbatic.

Subintitulată „Priveşti, descoperi şi înţelegi”, această carte este primul pas spre o cultură generală solidă a copilului dvs. În mod sigur, va trebui să staţi aproape de el pentru a înţelege imaginile şi a explica toate acţiunile, lucrurile sau evenimentele care se regăsesc în aceasta. Dar acesta nu este decât un lucru foarte bun: vă va apropia de amănunte pe care le neglijaserăţi şi vă va aduce mai mult timp alături de copilul dvs. Iar după „Prima enciclopedie ilustrată” vor urma altele, dar veţi câştiga şi respectul copilului dvs. pentru „cât ştie tati sau mami”.

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Litera.

Articole similare

Revista presei culturale (13 noiembrie – 3 decembrie 2015)

Jovi Ene

Istoria populismului de la noi: ”Două veacuri de populism românesc”, de Robert Adam

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (15 – 21 octombrie 2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult