Stiri

Vânătoarea de vulpi – online pe CINEPUB

6424491003915-1889100Un film de Mircea Daneliuc, cu Mitică Popescu și Mircea Diaconu

Începând cu joi, 29 septembrie, de la ora 20:30, ”Vânătoarea de vulpi”, de Mircea Daneliuc, poate fi vizionat online, gratis și legal, pe CINEPUB.

Un film ”sufocat cu perna” de regimul comunist, dar unanim apreciat de criticii de film din România, o ”bijuterie ascunsă a cinematografiei române”, ”Vânătoarea de vulpi o nouă premieră online internațională absolută în ”anul Daneliuc”, pe cinepub.ro.

Vânătoarea de vulpi, unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române”, scrie Ionuț Mareș (ziarulmetropolis.ro), tânărul reprezentant al noii generații de critici români. ”Prin Năiță Lucean un întreg sat oltenesc, botezat aproape mitic (Cornul Caprei) dezvăluie într-un ceas de amurg strălucirea unei umanități colosale”, consideră Titus Vîjeu, autorul unui amplu și important studiu al filmelor lui Mircea Daneliuc (”Mircea Daneliuc – Monsieur l’auteur sau lupul singuratic al filmului românesc”).

Însuși autorul deplânge soarta nedreaptă a filmului său. ”Ce să fac, nu a plăcut autorităţilor socialiste, cum mă şi aşteptam. Au văzut că-i cu ţărani, l-au împachetat şi l-au trimis la ţărani, prin căminele culturale săteşti, unde a murit curând, sufocat cu perna. Se numeşte Vânătoarea de vulpi. E puţin probabil să-l fi văzut mulţi”, declara Mircea Daneliuc în 2013.

Ecranizare a romanului semnat de Dinu Săraru, ”Niște țărani”, cu Mitică Popescu și Mircea Diaconu în două roluri memorabile, ”Vânătoarea de vulpi” este ”singurul film care, în plin regim ceaușist, înfățișa fenomenul colectivizării în toată spectaculozitatea lui tragică” (Titus Vîjeu).

Filmul spune povestea lui Năiţă Lucean, un ţăran şiret şi încăpăţânat, care n-a făcut altă politică decât războiul și se opune colectivizării prin toate tertipurile. Simte instinctiv că acest lucru nu-i poate aduce decât rău, odată ce ar ceda statului pamântul şi vitele sale. Însă ideea binelui colectiv îi este impusă prin forţă. Țara intră în întunericul rece al obsedantului deceniu și închide capacul sicriului peste sufletul românesc.

De asemenea, pe CINEPUB puteți urmări alte trei filme semnate de Mircea Daneliuc: ”Croaziera”, ”Cursa” și ”Iacob”.

Cinepub.ro este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lungmetraj.

vanatoarea-de-vulpi_play

Articole similare

Aparitie la Editura Herald: Istoria gandirii buddhiste, de Thomas J. Edward

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Enola Holmes, Over the Moon

Jovi Ene

Avanpremieră editorială: Amintiri despre Regele Carol I

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult