Stiri

Les Films de Cannes à Bucarest: „Film Socialism” al lui Jean-Luc Godard, în premieră la Bucureşti

Cea mai recentă peliculă a celebrului regizor Jean-Luc Godard, Film Socialism, este filmul-surpriză al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio.

„O simfonie în trei părţi”, cum l-a descris renumitul cineast, filmul va putea fi vizionat în premieră naţională miercuri, 20 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio. Film Socialism a fost proiectat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. O croazieră pe Mediterana, conversaţii în mai multe limbi, încercarea unor părinţi de a se explica în faţa copiilor lor pe teme ca Libertate, Egalitate şi Fraternitate, şi o trecere prin şase locuri în care s-au născut mituri false sau adevărate, Egipt, Palestina, Odessa, Hellas, Napoli şi Barcelona – astfel sună sinopsisul acestui film.

„Orice nou film de Godard e un eveniment”,  scria criticul Manohla Dargis pentru „The New York Times”, în timpul Festivalului de la Cannes, subliniind faptul că „plăcerile creaţiilor lui Godard sunt complicate: oricât de personal, chiar ermetic ar fi limbajul filmelor sale, exact densitatea acestui limbajul, frumuseţea vizuală a filmelor şi ghicitorile intelectuale te atrag sau te îndepărtează definitiv”.

Regizorul care a schimbat faţa cinema-ului în anii 60-70 este considerat cel mai radical dintre cineaştii Noului Val francez. Şi-a început cariera scriind pentru „Cahiers du Cinema” şi a continuat cu filme devenite repere în istoria cinematografiei ca Au bout du souffle, Le petit soldat, Bande à part sau Pierrot le Fou.

Joi, 21 octombrie, de la 19.00, cineastul ucrainean Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov vor discuta cu spectatorii despre filmul My Joy, selecţionat anul acesta la Cannes.

Jean-Luc Godard

My Joy / Schastye Moye cuprinde poveşti despre intoleranţă şi violenţă din Rusia reală, pe care cineastul Sergei Loznitsa le-a trăit sau le-a auzit în călătoriile sale ca documentarist. Imaginea fimului este semnată de Oleg Mutu.

Les Films de Cannes à Bucarest continuă, până joi, cu proiecţiile unor filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez.

Intrarea este liberă la filmele româneşti, iar la proiecţiile filmelor străine, biletul costă 10 lei. Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio.

Pentru jurnalişti, există câteva locuri special rezervate.

Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional,  al Editurii Video şi al Primăriei Capitalei, prin ARCUB – şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (29 iunie – 5 iulie 2015)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (8 – 14 mai 2017)

Jovi Ene

Cum gătim realitatea – Vernisaj și lansare de carte

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult