Stiri

Ficţiunea provocării – proză românească contemporană la Berlin

Institutul Cultural Român din Berlin organizează pe data de 25 noiembrie 2011, la Literaturwerkstatt Berlin, o lungă noapte a prozei româneşti intitulată „Ficţiunea provocării“. Protagoniştii evenimentului sunt scriitorii Ioana Bradea, Dragoş Ghiţulete, Mitos Micleuşanu, Cosmin Perţa, Adina Rosetti şi Andrei Ruse sub moderarea lui Răzvan Ţupa.

Proza contemporană reflectă situaţia imaginarului din societatea de azi. Ceea ce succesiunea ştirilor publicate în presă nu reuşeşte să surprindă este tocmai structura de profunzime a actelor, pe care le descoperim ca fundamentale pentru imaginea noastră despre noi şi despre ţara în care trăim. În ultimii 20 de ani, proza românească s-a concentrat asupra unor direcţii distincte, autorii care nu au împlinit încă 40 de ani fiind cei care au ocazia să aleagă şi să constituie propriile variante ale acestei imagini. Dacă istoria ficţiunii clasice este legată de imitarea naturii, cea modernă de reconsiderarea referinţelor şi instrumentelor literare în raport cu domeniul estetic, proza contemporană românească are şansa unei adevărate culturi a provocării realităţii, impactul ficţiuniide azi fiind piatra de încercare pentru cei mai noi autori.

Lectura publică de la Berlin îşi propune să prezinte şase autori, care să reprezinte direcţiile prozei româneşti din ziua de azi. Fragmentele de lectură sunt intercalate de calupuri video-muzicale cu „Muzicile lăutăreşti filosofice“ realizate de Mitos Micleuşanu.

Cu o zi înaintea lecturii, autorii prezenţi în capitala germană vor participa la un atelier relaţional de topografiere literară a Berlinului. Scriitorii vor parcurge oraşul pe urmele referinţelor literare berlineze, care apar în istoria literaturii române, de la cei doi Caragiale, la Eminescu şi mai aproape de zilele noastre. La finalul proiectului harta este pusă la dispoziţia publicului.

„Ficţiunea provocării“ este o continuare a proiectului de succes „Live Poesie – lunga noapte a tinerei lirici româneşti“, organizat de ICR Berlin în anul 2009.

Articole similare

Nemira și Nemi la Bookfest 2019 – noutăți editoriale și scriitori invitați

Jovi Ene

De Ziua Internaţională a Copilului, EducaTIFF a anunţat nominalizaţii competiţiei Tineri Critici de Film

Jovi Ene

Cele mai râvnite cărți la Gaudeamus 2017 – Grupul Editorial Art

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult