Editorial Recomandat

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2014

asteptandu-i-pe-barbari_1_fullsizeCitiți și Top 10 cele mai bune cărți citite în 2015!

Un an bun din punct de vedere al cărților citite. Am dat gata 87 de cărți, mai puține față de anul trecut, dar parcă mai bogate în mesaje și în semnificații. Nu am target-uri la început de an, nu folosesc Goodreads, mi se pare o pierdere de vreme în timpul meu prea scurt de a completa formulare și în alte părți. Singurul barometru sunt impresiile personale și singura unitate de măsură este plăcerea de a citi. În rest, folosesc un album pe Facebook pentru a le număra și a le recomanda sau nu prietenilor.

Din topul de mai jos observ că am citit mai puțină literatură română sau, dacă nu a fost așa, cărțile pe care eu personal le-am citit au fost mai slabe față de anul trecut, când în topul celor mai bune 10 cărți erau cinci cărți românești. Anul acesta doar două cărți românești în primele zece, un singur roman și o carte documentară. A fost un an bun, totuși, au fost câteva cărți care m-au impresionat, mai ales dacă vorbim de exemplu de doi dintre autorii mei preferați, J.M. Coetzee și Ismail Kadare.

Așadar, cele mai bune 10 cărți citite de mine în 2014 (+cinci cărți bonus). Mai întâi însă, editurile de la care am citit cărți în 2014:

 1. Editura Polirom – 21 de cărți;
 2. Editura Humanitas (inclusiv Humanitas Fiction) – 16 cărți;
 3. Editura Casa de Pariuri Literare și Editura Publica – 7 cărți de fiecare;
 4. Editura Meteor Press – 5 cărți;
 5. Editura Curtea Veche Publishing, Editura All (inclusiv Editura Allfa) și Editura Arthur – 3 cărți de fiecare;
 6. Editura Cartea Românească, Editura Univers, Editura Tracus Arte și Editura Karth – 2 cărți de fiecare;
 7. Editura Trei, Editura Vremea, Editura Tritonic, Editura Junimea, Editura Mirador, Editura IBU Publishing, Editura Delphin, Editura Academiei Forțelor Terestre ”N. Bălcescu”, Editura Herg Benet, Editura Martor, Editura Zip, Editura Grinta, Editura Vellant și fără editură – 1 carte de fiecare.

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2013:

Stoner1. ”Așteptându-i pe barbari”, de J.M. Coetzee, Editura Humanitas Fiction, 2014. Nu știu alții cum zic, dar eu spun că e… EXCEPȚIONALĂ! ”Acest roman publicat inițial în 1980 este o carte plină de magie, o distopie situată într-un Imperiu imaginar, un altfel de Dune din partea unui scriitor care nu este SF-ist, ci mai degrabă un scriitor aplecat asupra realității înconjurătoare, cu prea puține momente fantastice, în opera sa predominând elementele sociale sau politice (mai cu seamă cele din țara natală, Africa de Sud).”

2. ”Stoner”, de John Williams, Editura Polirom, 2014. Extraordinară, tristă, plină de mesaje și întrebări… ”Un roman foarte bun, profund, care suprinde perfect viața unui om normal, fără a fi nevoie de magie sau de fantastic, fără să fie nevoie de tragedii suplimentare cu excepția vieții însăși. Un roman perfect în fața căruia mă înclin.”

Generalul armatei moarte3. ”Generalul armatei moarte”, de Ismail Kadare, Editura Polirom, 2011. Impecabil. ”Pentru mine, Generalul armatei moarte este o nouă carte impecabilă marca Ismail Kadare. O carte pe care o recomand, o carte ce nu conține fantastic precum în alte cărți de-ale sale, dar este o mărturie dramatică asupra urmărilor războiului, asupra faptului cum moartea poate transfigura sufletul uman, de la fericire până la tristețe profundă, chiar dacă cei morți nu sunt deloc apropiații tăi. Nimic nu este mai greu în viață decât să cercetezi tainele morții cuiva, indiferent cât de depărtat ți-ar fi și indiferent cât de tare din punct de vedere sufletesc te consideri.”

4. ”Mesagerii ploii”, de Ismail Kadare, Editura Humanitas Fiction, 2010. Un Kadare impecabil: ”Mesagerii ploii” dezvăluie un Ismail Kadare impecabil. O istorie pură, un război militaro-religios descris în toate amănuntele sale. Până la eventuala lectură a tuturor cărților sale, va rămâne romanul meu preferat din opera scriitorului albanez.”

Mesagerii ploii5. ”Râul care ne desparte”, de Ngugi wa Thiong’o, Editura Polirom, 2014. Un scriitor kenyan care scrie excepțional. Pune întrebări esențiale, precum rolul religiei în evoluția umană: ”Un necunoscut pentru mine și probabil pentru mulți, face dintr-un roman exact ceea ce ne așteptăm de la un reprezentat al literaturii negre din Africa: ne instalează în atmosfera Africii exotice, a unui trib din Kenya, aflat departe de civilizație sau măcar la marginea ei, cu tradiții și obiceiuri ce ne par destul de înapoiate, dar pe care ar trebui să le respectăm. Un roman aflat la granița, deci, dintre civilizații sau, și mai important, la granița dintre religii.”

6. ”Câteva lucruri despre tine”, de Florin Irimia, Editura Polirom, 2014. Confesiunea unui depresiv… Un roman neașteptat de bun! Mi-a plăcut mult ”Câteva lucruri despre tine” și, deși este un roman mai mult confesiv, care descrie stări sufletești mai degrabă decât acțiuni sau evenimente, este alert și nu te plictisești nicio clipă. Personajul principal, deși depresiv în ultimul hal și introvertit în relații, se dezlănțuie în convorbirea sa cu ”doctorului”, expunându-și sincer toate problemele existențiale pe care nu și le-a explicat până acum, într-un mod extrem de inteligent și, de ce nu?, realist (dar asta depinde de interpretarea și trăirile fiecărui cititor).”

Raul care ne desparte7. ”Pan. Victoria”, de Knut Hamsun, Editura Humanitas Fiction, 2014. Foarte bine scrisă… ”Fiecare poveste are aura sa de mister al iubirii, de depărtare și de reapropiere și este meritul lui Knut Hamsun că a găsit rezolvări inedite fiecărei povești, astfel să nu cădem într-o doză prea mare de romantism (modern, dulce și nesănătos). Astfel, volumul alcătuit din două romane ale scriitorului norvegian Knut Hamsun mi s-a părut foarte bine scris, două povești reale despre și cu dragoste, reprezentând una dintre cele mai bune cărți citite de mine în acest an.”

8.Adakale-Li. Patria din buzunarul de la piept”, de Carmen Mihalache și Magda Andreescu, Editura Martor, 2013. O carte fascinantă. Insula Ada-Kaleh merită și trebuie redescoperită și ar trebui amintită mereu, pentru a atrage atenția asupra nepăsării autorităților (din trecut și din prezent) față de distrugerea vestigiilor trecutului… ”Am fost întotdeauna fascinat de istoria insulei scufundate de lângă Orșova, considerând că scufundarea acesteia nu a fost decât o altă crimă pe care a săvârșit-o comunismul în perioada postbelică, pe meleagurile noastre. O insulă locuită în majoritate de turci (peste 500 de locuitori la momentul începerii strămutării), cu o suprafață de 890.000 de metri pătrați și care păstra un farmec oriental, susținut de locuitorii și tradițiile lor, de faptul că erau oarecum depărtați de modernizarea excesivă și scutiți de taxele și impozitele statale.”

Cateva lucruri despre tine (ego proza)-a9. ”Copilăria lui Isus”, de J.M. Coetzee, Editura Humanitas Fiction, 2014. Ca de obicei, un Coetzee extraordinar. Nu degeaba este unul dintre autorii mei favoriți. Singura carte din top despre care nu am scris în anul ce tocmai a trecut. A fost greșeala mea, dar mi-am promis că în anul 2015 voi citi din nou cartea aceasta, ce mi-a plăcut foarte mult.

10. ”Nimic de invidiat. Vieți obișnuite din Coreea de Nord”, de Barbara Demick, Editura Meteor Press, 2013. Îngrozitoare viața nord-coreenilor, mult mai grea față de a românilor din perioada comunistă. Cartea ar trebui să fie obligatorie pentru toți nostalgicii! ”Cartea aceasta nu trebuie povestită, ci trebuie citită! De fapt, îmi e foarte greu să povestesc o carte care se constituie un rechizitoriu nemilos, sincer, meritoriu la adresa oricărei forme de totalitarism, nu numai a celui nord-coreean care face obiectul acestor mărturii. Pentru că asta este cartea Barbarei Demick, o colecție de mărturii ficționalizate (pentru o lectură mai ușoară), ”șase povești de viață” ale unor oameni simpli, nord-coreeni, care au dus o viață îngrozitoare în propria țară și au reușit, după mai multe întâmplări, să fugă și să ajungă în Coreea de Sud.”

Încă 5 cărți ar fi meritat să fie în acest top, așa că le trec la mențiuni, în ordine aleatorie:

 • Zaraza”, de Andrei Ruse, Editura Polirom, 2014;
 • ”Speranța: o tragedie”, de Shalom Auslander, Editura Univers, 2014;
 • Cum am făcut primul milion”, de Bogdan Costin, Editura Polirom, 2013;
 • ”A fost odată ca niciodată”, de Andrew Nicoll, Editura Allfa, 2014;
 • Spuma zilelor”, de Boris Vian, Editura Univers, 2011.

În 2015, mi-am propus să citesc mai puțin și să mă concentrez mai mult pe cei apropiați. Să renunț la lectură în favoarea unui film văzut cu familia sau unei beri băute cu prietenii. În privința cărților însă, voi încerca în acest an să recitesc câțiva clasici și să pun accentul pe cărți de non-ficțiune. Să vedem!

Care sunt însă cele mai bune cărţi citite în 2014 de către voi?

Later edit (29 ianuarie 2014): Revin la articolul de mai sus și îi îndemn pe toți bloggerii să își desemneze cărțile favorite citite anul trecut. Asta pentru că sprijin inițiativa lui Chinezu de a alcătui ceea ce el numește ”Biblioteca bloggerului român”. Enjoy!

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (2 – 15 iulie 2012)

Jovi Ene

Săptămâna Pedro Almodovar: Pepi, Luci, Bom y otras chicas del Monton (1980)

Jovi Ene

Festival de Cannes 2010

Mihaela

12 comments

Bogdan 4 ianuarie 2015 at 13:15

Probabil ca nu sunt cele mai bune cărți, dar mi-au plăcut cel mai mult:
“The Heroin Diaries” – Nikki Sixx
“Un an în Provence” – Peter Mayle
“Hotel Pastis” – Peter Mayle
“Cimitirul” – Adrian Teleșpan

Reply
Jovi 4 ianuarie 2015 at 17:27

Nu e vorba de cele mai bune cărți, ci de cele mai bune cărți care ne plac nouă în anul ce a trecut…
Nu am citit Cimitirul, deși mi-a trecut prin mână (va apărea o recenzie în ianuarie, dar nu îmi aparține), iar despre cele două cărți de Peter Mayle am auzit numai lucruri bine.

Mulțumim de recomandări, Bogdan!

Reply
Bogdan 5 ianuarie 2015 at 03:17

Da, cu siguranță nu era vorba de vreun top, volumele amintite de mine sunt cele care mi-au plăcut cel mai mult din ce-am citit anul trecut. Peter Mayle scrie cu un umor care pe mine ma prinde foarte bine, plus Provence, plus multă mâncare bună.

Reply
Poveştile Mele 4 ianuarie 2015 at 15:36

Vă admir pe voi cei care puteţi să alcătuiţi topuri…!
Eu nu prea pot sa întocmesc clasamente când vine vorba despre cărţi, filme şi tot ceea ce ţie de cultură.
Mmm… deci nu sunt sigura care nu sunt „sclava” Goodreads. Eu una nu vreau să fac din cărţi o statistică.
O să încerc şi eu câte ceva din topul tau – alte cărţi de adăugat pe listă 🙂
Ioana
P.S. ”Spuma zilelor” a lui Vian este una dintre cărţile cele mai dragi mie!

Reply
Jovi 4 ianuarie 2015 at 17:31

Ioana, eu disprețuiesc topurile. Singurele pe care le accept și le promovez sunt cele de mai sus: un bilanț al anului trecut sau a unei anumite perioade în care o persoană sau mai multe scriu despre filmele VĂZUTE sau despre cărțile CITITE. Nu suport, de exemplu, articolele de genul ”Trei cărți de citit de Crăciun” sau ”Zece filme de văzut în vacanță”. Nu poți face aceste topuri fără să excluzi anumite filme, cărți, evenimente literare etc.
În schimb, dacă te rezumi (și precizezi asta) doar la ceea ce ai citit sau văzut sau simțit, parcă ești mai corect cu ceea ce scrii și cu ceea ce prezinți.

Mă bucur că ne citim reciproc și ne putem face recomandări simaptice. Spor la citit!

Reply
Ema Cojocaru 7 ianuarie 2015 at 14:15

Jovi, n-am apucat până acum, dar voiam să îți urez un an nou așa cum ți-l dorești tu, cu mai mult timp pentru familie și prieteni, dar și cu lecturi excelente despre care să scrii aici. Și voiam să îți mulțumesc pentru ajutorul dat la scurtă vreme după ce am început să scriu pe blog. Această încurajare (indirectă) a însemnat foarte mult pentru mine – deci, încă o dată, mulțumesc. 🙂

Mă bucur să îl regăsesc pe Kadare în topul tău, este și unul dintre scriitorii mei preferați. Voi continua să-i citesc romanele și anul acesta.

În legătură cu Goodreads, să știi că nu este în niciun caz o pierdere de vreme, cel puțin nu așa cum este Facebook, care mănâncă o grămadă de timp. Pentru mine este un instrument foarte util prin care îmi organizez lecturile, cărțile din bibliotecă și dorințele. Am avut o perioadă în care am fost foarte activă pe Goodreads și mi-am dat seama că e mult mai util decât FB, măcar din perspectiva discuțiilor legate de literatură și diferențele culturale. Nu prea este o pierdere de vreme să vorbești despre cărțile citite. 🙂 Nu vreau să te conving, pur și simplu ți-am prezentat un punct de vedere al cuiva care a folosit Gr la potențialul (aproape) maxim. 🙂

Reply
Jovi 7 ianuarie 2015 at 14:38

Mulțumesc pentru urări, Ema și ti le întorc cu aceeași sinceritate: La mulți ani!
Cu privire la încurajările indirecte, recomandările făcute articolelor tale în blogosferă, te asigur că este ceva normal să recomand colegi care au aceeași pasiune și scriu articole foarte frumoase. Din păcate, timpul din ce în ce mai scurt nu îmi permite să citesc săptămânal blogurile preferate, iar să comentez articolele (pe care le citesc) cu atât mai puțin.
În legătură cu Goodreads, te cred. Era doar o impresie personală, din ce am văzut în puținele momente în care am intrat. Din păcate, pentru moment, nici nu am timpul necesar să îi acord mai mult credit 🙂

Reply
K.J. Mecklenfeld 22 ianuarie 2015 at 10:34

M-ai bulversat putin cu ideea ca nu iti plac topurile. Pe urma am inteles ce vrei sa spui cu asta. Chiar daca iti plac sau nu sunt un instrument (metoda?) foarte folosit pe internet. Exact cum spui si tu, exclude anumite carti/filme. Dar cum altfel sa le diferentiem? Si asa devine din ce in ce mai greu sa alegem din oferta atat de mare 🙂

Reply
Jovi 22 ianuarie 2015 at 10:42

Nu îmi plac pentru că majoritatea sunt făcute doar ”ca să dea bine la Google”. Știu că sunt folosite pe Internet, dar îmi place să cred că blogul ăsta e făcut încă din pasiune, nu pentru a câștiga bani sau pentru a aduce articole mincinoase (multe dintre topuri sunt copiate de aiurea de pe net, nu sunt deloc personalizate, chiar dacă par așa).
Dar, desigur, e doar o părere umilă 🙂

Reply
IB 10 martie 2015 at 09:01

Tocmai am descoperit acest site, felicitari pentru el, arata foarte bine!
Eu am citit 60 de carti in 2014 si topul meu 10 arata astfel (in ordinea in care am citit cartile):
– “Ancheta” – Lee Child
– “Omul de zapada” – Jo Nesbo
– “Chemarea cucului” – Robert Galbraith
– “Vaterland (Patria)” – Robert Harris
– “Povestea lui Jun Do” – Adam Johnson
– “Disparuta fara urma” – Dennis Lehane
– “Cele sapte vieti ale lui Felix K.” – Jan Koneffke
– “Adevarul despre cazul Harry Quebert” – Joel Dicker
– “Tangoul Vechii Garzi” – Arturo Perez-Reverte
– “JFK 11.22.63” – Stephen King

Reply
Jovi 10 martie 2015 at 09:13

Interesantă lista ta, IB, și merci pentru împărtășirea ei. Câteva dintre cărți au fost recenzate și pe la noi, eu nu am citit niciuna dintre ele.
Văd că nu ai niciun autor român, nu îți place literatura română (contemporană)?

Reply
IB 10 martie 2015 at 09:38

Din cand in cand mai citesc si cate un autor roman contemporan: la sfarsitul anului trecut au fost Marin Malaicu-Hondrari cu “Lunetistul” si George Arion cu “Insula cartilor” iar de curand Cristi Ardelean cu “Din oficiu”.
Citesc mai mult mystery/thriller sau romane istorice dar si Mario Vargas Llosa (de exemplu), unul dintre preferatii mei.
Acum citesc “Incaperi ferecate” – Care Santos, (care) imi place dar ma deranjeaza inadvertentele de ordin cronologic din carte.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult