Stiri

Anim’est Chișinău debutează cu dreptul

Peste 400 de oameni au umplut până la refuz sala cinematografului Odeon din Chișinău, pentru proiecția de deschidere a Ediției Speciale a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, joi, 3 noiembrie 2011. Oficialități și reprezentanţi ai vieții culturale și politice din Republica Moldova au fost prezenți la Gală, pentru a urmări, în premieră națională, lungmetrajul româno-polonez Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România – Polonia, 2011).

Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa, Marius Lazurcă, a fost primul invitat de pe scena Galei, găzduite de directorul executiv Anim’est, Vlad Ilicevici, surprinzând asistenţa cu o gulmă aplaudată la scenă deschisă. Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, şi Violeta Mîndrilă, reprezentanta Ministerului Culturii din Republica Moldova, au salutat apoi, de pe scenă, iniţiativa organizatorilor şi şi-au exprimat susţinerea pentru festival.

După proiecţia filmelor selecţionate în Competiţia Românească, a premiantelor de la Anim’est 2010 şi a hiturilor din Seara Franceză – Persepolis şi Iluzionistul, weekendul continuă la Cinema Odeon cu un program divers şi bogat.

Astfel, sâmbătă, 5 noiembrie,de la ora 14:00, Anim’est programează proiecţia unora dintre cele mai cunoscute scurtmetraje ale maestrului filmului de animaţie românesc, Ion Popescu Gopo. Printre cele nouă filme, care acoperă toate perioadele carierei lui Ion Popescu Gopo, fondatorul studiourilor româneşti de animaţie, se numără şi primul câştigător de Palme d’Or din istoria filmului românesc: Scurtă Istorie, recompensat cu cel mai important premiu acordat unui film de scurt metraj la Festivalul de Film de la Cannes, în 1957. Din programul dedicat lui Gopo nu lipsesc nici alte filme clasice, precum 7 Arte (1958), Homo Sapiens (1960) sau Ucenicul Vrăjitor (1985).

La ora 16:00, programul Best Of Anim’est 2011 aduce la Odeon filmele premiate la recent încheiata ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est. Printre ele: câştigătorul Trofeului, impresionanta animaţie cu gheme cu mesaj anti-totalitar Memoria Trupului / Body Memory (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011); Cel mai Bun Scurtmetraj – ingeniosul Lumea exterioară / The External World (r. David O’Reilly, Germania, 2010) sau emoţionantul The Gruffalo (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009), nominalizat la Oscar şi Premiul Academiei Europene de Film.

Cea de-a treia zi a Anim’est-ului de la Chişinău continuă cu proiecţia super-producţiei Sunt un mic ticălos / Despicable Me (r. Chris Renaud, Pierre Coffin, SUA, 2010), de la ora 18:00, un film nominalizat la Globul de Aur şi la Premiul BAFTA 2011. Avându-i în prim-plan pe cunoscuţii actori Steve Carrell şi Jason Segel, acţiunea filmului începe într-un decor tipic american: o suburbie fericită înconjurată de gărduleţe albe şi tufe de trandafiri. În inima suburbiei se află, însă, o casă neagră, ce zace în mijlocul unei peluze părăginite. Această casă ascunde un secret teribil, neştiut şi nebănuit de nimeni din vecini. Înconjurat de o armată de minioni, maleficul Gru pune la cale jaful secolului, de proporţii astronomice: o să fure luna!

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din cadrul festivalului oferă o încheiere memorabilă zilei de festival: Creepy Animation Night. Programată să înceapă la ora 23:00, noaptea de filme de animaţie bizare şi live act audiovizual este deja sold out, biletele puse în vânzare epuizându-se încă de joi! În limita locurilor disponibile, cei prezenţi la Cinema Odeon la ora începerii vor mai putea achiziţiona un număr mic de bilete. Seara îi are în prim-plan pe artistul vizual Andrei Fantana, cel care va desena live pe ecranul Cinema Odeon, pe muzica impro electro a lui Res Es și Minus. Intervenţiile celor trei sunt programate între cele trei calupuri de proiecţie, ce cuprind 21 de filme de animaţie bizare, horror şi provocatoare, printre care se numără The Monster of Nix (r. Rosto, Olanda – Franţa – Belgia, 2011) – un film din distribuția căruia fac parte Terry Gilliam și Tom Waits (care semnează și coloana sonoră a filmului); The Ark (Polonia, 2007), regizat de Grzegorz Jonkajtys, animatorul polonez care are în CV titluri precum Star Trek, Sin City, Labirintul lui Pan, Rango sau Transformers; Underlife (r. Jarosław Konopka, Polonia, 2010); Save the Rhinoceros (Finlanda, 2010); Fuera de Control (r. Sofia Carrillo, Mexic, 2008), scurtmetrajul mexican care are în palmares participări în selecţiile oficiale de la Sundance şi Sitges (Spania) – cel mai mare festival de film fantastic din lume – sau Martyris (r. Luis Felipe Hernández Alanís, Mexic, 2010).

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est organizează o ediție specială la Chișinău, în perioada 3-6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon. Abonamentele valabile pentru o zi şi biletele pentru proiecţii individuale pot fi procurate de la casa de bilete a cinematografului Odeon. Abonamentele Generale şi Biletele la Creepy Animation Night s-au epuizat. Informații complete se găsesc pe site-ul oficial www.animest.md, în limbile română, engleză și rusă. Toate filmele sunt subtitrate în limbile română şi rusă.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult