Stiri

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în topul „Sight & Sound” al celor mai bune filme din 2010

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică, a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de către prestigioasa revistă britanică „Sight & Sound”. Echivalenta publicaţiei franceze „Cahiers du Cinema” pe pământ anglo-saxon, revista lunară este editată de British Film Institute încă din 1934.  Pentru tradiţionalul său clasament de sfârşit de an, publicaţia a reunit voturile a 85 dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi critici de film.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” se află pe poziţia a opta în acest clasament,  împreună cu „Film Socialisme” (Jean-Luc Godard), „Nostalgia de la Luz” (Patricio Guzman), „Poetry” (Lee Chang-dong) şi „Un prophète” (Jacques Audiard), astfel încât topul are anul acesta 12 titluri, în loc de obişnuitele 10. Este de remarcat faptul că, pentru prima oară, se regăsesc două filme de non-ficțiune printre primele poziţii „Sight & Sound”, o dovadă  a forţei actuale a genului.

În capul listei se află „Reţeaua de socializare” a lui David Fincher. În 2007, un film românesc, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu, a ocupat aceeaşi poziţie.

Învingător în 2009 a fost „Un prophète”, de Jacques Audiard, luat în considerare şi anul acesta de un număr de critici care l-au văzut cu întârziere.

SIGHT & SOUND: BEST OF 2010

1. „The Social Network” (David Fincher)

2. „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” (Apichatpong Weerasethakul)

3. „Another Year” (Mike Leigh)

4. „Carlos” (Olivier Assayas)

5. „The Arbor” (Clio Barnard)

6. „Winter’s Bone” (Debra Granik)

6. „I Am Love” (Luca Guadagnino)

8. „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” (Andrei Ujica)

8. „Film Socialisme” (Jean-Luc Godard)

8. „Nostalgia de la Luz” (Patricio Guzmán)

8. „Poetry” (Lee Chang-dong)

8. „Un prophète” (Jacques Audiard)

Articole similare

”Trăieşte-ţi fanteziile” – Teatrul InDArt

Jovi Ene

Peste 100 de poeți, din peste 30 de țări, vin în luna mai la București

Jovi Ene

Apel la contribuții: Cum își văd adolescenții viitorul?

Jovi Ene

1 comment

m4ri4n 11 decembrie 2010 at 21:08

Interesante propuneri de la sight&sound. Inca nu am reusit sa vad acest film dar nici nu cred ca o sa reusec pentru ca nu ruleaza.:(

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult