Editorial

Planeta Bucuresti

PLANETA BUCURESTI
OAMENI SI LOCURI
Prin condeiul Victoriei Dragu Dimitriu

In decursul ultimilor ani, mai precis din 2004 si pana in prezent, la Editura Vremea – in colectia Planeta Bucuresti, au vazut lumina tiparului 6 titluri nascute deopotriva din dragostea neprecupetita a Victoriei Dragu Dimitriu pentru oras, pentru istoria lui surprinsa in detalii si intimitati necunoscute sau nebagate in seama de locuitorii sai, pentru personalitati sau oameni obisnuiti care la randul lor au iubit Bucurestiul si si-au adus contributia la dezvoltarea si identitatea lui si deopotriva nascute din talentul autoarei de a ne revela un timp trecut pe care unii dintre noi l-am aflat din povestirile membrilor varstnici ai familiilor noastre si un timp prezent pe langa care adeseori trecem prea grabiti si nepasatori.

Pentru mine, o patimasa iubitoare a acestui oras eclectic, pe care am invatat sa il cunosc de la bunicii si parintii mei care mi-au purtat de mica pasii pe strazile lui, prin parcuri, case, muzee, teatre, carciumioare si mai ales la Sosea, aceste carti au curs precum vinul vechi, auriu si parfumat. Un parfum al copilariei si al familiei. Un parfum al teilor Parcului Bonaparte si al Soselei Jianu, un parfum al mustului din Targul Mosilor de la Obor, un parfum al bradului impodobit din Piata Palatului, un parfum al dulceturilor din casele batranelor matusi, un parfum al tutunului de pipa al bunicului, un parfum al caselor impodobite cu superbe detalii arhitectonice…Si un parfum al lemnelor arzand tarziu in serile de iarna in burdihanul sobelor inalte de teracota, atunci cand ascultam cu totii, in familie, transmisiunile emisiunilor de Teatru la Microfon. Si nu in ultimul rand un parfum al amintirii acelor persoane si personalitati care si-au depanat autoarei  povestile si experientele bcucurestene. Si cata placere imi face sa imi amintesc de Domnul Dinu Roco, pe care am avut onoarea sa il cunosc personal si sa ma bucur de prezenta sa multi ani.

Bucuresteni vechi sau mai noi, deschideti-va ochii, sufletul si mintea, cititi aceste Povesti ale Victoriei Dragu Dimitriu si incercati apoi sa refaceti traseele autoarei, sa strabateti cu pasul vostru orasul in putinele momente libere de care dispuneti si sa invatati sa-l cunoasteti, sa-l intelegeti si sa-l iubiti. Si nu in ultimul rand, sa il aparati !

Si iata lista celor 6 titluri pe care vi le recomand :

–          Povesti ale Doamnelor din Bucuresti – 2004

–          Povesti ale Domnilor din Bucuresti – 2005

–          Alte povesti ale Doamnelor si Domnilor din Bucuresti – 2006

–          Povestile unui Domn din Bucuresti – Dinu Roco – 2007

–          Domni si Doamne la raspantii bucurestene – 2008

–          Povesti cu statui si fantani din Bucuresti – 2010

Acest link va aduce in atentie cateva cuvinte interesante despre Victoria Dragu Dimitriu si contributia ei deosebita la cunoasterea Bucurestiului.

Articole similare

Când se lasă seara peste București sau metabolism (2013)

Delia Marc

Ai grijă ce-ţi doreşti! – Ultima doamnă Parrish, de Liv Constantine

Delia Marc

Noutățile Curtea Veche Publishing la Gaudeamus 2017

Jovi Ene

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult