“Pelicula” – expoziție de fotografie de Cătălina Flămînzeanu, cu Maria Obretin și Florin Piersic Jr.

În perioada 21 noiembrie - 7 decembrie Godot Café Teatru este gazda unei expoziţii de fotografie realizată de Cătălina Flămânzeanu, cunoscută publicului pentru expoziția Fotografie cu IE în cadrul căreia a semnat o serie de portrete ale unor actrițe purtând în situații cotidiene veștmânt românesc. Aveţi posibilitatea să vă delectaţi cu fotografiile din prima expoziţie accesând pagina fotografei: www.catalina-flaminzeanu.ro. Cătălina este cunoscută şi prin fotografia de teatru realizată la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion și Vlad Zamfirescu. De data aceasta Cătălina doreşte să surprindă relația de cuplu reuşind să-i aducă în faţa aparatului de fotografiat pe Maria Obretin și Florin Piersic Jr., proiect din care au rezultat 16 cadre realizate într-o garsonieră în care cei trei s-au baricadat preţ de o zi. Stilul minimalist, fotografia alb-negru, precum şi talentul participanţilor sunt componentele unui film din care facem sau am făcut parte cu toţii la un moment dat. (mai mult…)

Carte în imagini. Islanda. Expoziţie de fotografie

O ţară la capăt de lume, un tărâm plin de mistere şi posibile adevăruri. Atunci când pofta de cunoaştere şi explorare rupe orice bariere, talentul irumpe şi îşi găseşte forţa în această lume plină de minunăţii ce doar aşteaptă să fie descoperite şi înţelese. Plecat în căutarea libertăţii, George nu se opreşte decât în Islanda, o ţară la capăt de lume parcă, un tărâm al poveştilor şi al misterelor ascunse cu străşnicie de către locuitori. Puţini intruşi au ocazia să se înfrupte din poveştile bătrânilor, poveşti ce ascund religii şi credinţe de mult apuse pentru celelalte popoare...           (mai mult…)

Expoziție ”1913. Al Doilea Război Balcanic și Pacea de la București”

Pe o vreme cainoasa, adica ploioasa (nici macar celebrii maidanezi bucuresteni nu se aratau, probabil ca-si faceau siesta dupa o sambata noapte nebuna), intr-o duminica dimineata, mi-am indreptat pasii catre Muzeul National de Istorie. Acum mai bine de o luna si jumatate, aflasem ca in incinta celebrei institutii se verniseaza o expozitie. De atunci pana in acea duminica am uitat titlul si tematica ei, tineam minte doar atat : it’s a must see, cum se spune in America. Avand incredere in instinctul meu, am urcat treptele si am redescoperit expozitia "1913. Al Doilea Război Balcanic și Pacea de la București". (mai mult…)

Expozitie: Horia Creangă – crezul simplităţii

Expozitiile de arhitectura reprezinta o calatorie in timp, in istorie, in viata unor oameni fascinanti asa cum au fost si sunt marii arhitecti. Nu este o exceptie expozitia dedicata arhitectului Horia Creanga pe care am vizitat-o in sfarsitul trecut de saptamana la Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti. Expozitia accesibila de la intrarea Kretzulescu a palatului ramane deschisa pana la mijlocul lunii iunie si o recomand cu caldura tuturor bucurestenilor si celor care vor trece prin Bucuresti in aceste luni. Despre Horia Creanga – biografia si lucrarile sale puteti afla multe de la http://artboom.ro/wiki/arhitectura/arhitecti/creanga-horia. Daca este sa aduc o critica acestei expozitii este lipsa unui panou care sa includa o cronologie a vietii si operelor arhitectului, cum se obisnuieste mai la toate expozitiile dedicate unui artist sau arhitect in acest caz. Nepot al lui Ion Creanga, cu care de altfel pare sa fi semanat izbitor la fizionomie, Horia si-a facut studiile la Paris imediat dupa primul razboi mondial in care luptase pe front. Aici a absorbit principalele curente ale epocii de la Bauhaus, modernismul lui Le Corbusier si pana la conceptia organica a lui Frank Lloyd Wright. (mai mult…)

Muzeul de Arta din Ploiesti

Intr-o neasteptat de frumoasa si insorita duminica de februarie, am facut cu un grup de prieteni o excursie la Ploiesti si la Campina. Unul dintre obiectivele noastre a fost si explorarea Muzeului de Arta Ploiesti, care alaturi de Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu” din Campina, face parte din institutia numita Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus". Aceasta denumire i-a fost conferita in onoarea celui mai important dintre ctitorii sai si a familiei careia i-a apartinut cladirea-monument in care se afla astazi sediul Muzeului de Arta. (mai mult…)

Un “muzeu demn de capitala ţării”: Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa”

Articol preluat de pe site-ul BucurestiiVechisiNoi.ro si este semnat de Adrian Majuru. Multumiri pentru acordul de preluare. Am avut prilejul sa pot vizita noua poveste care va fi oferită curînd marelui public la Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Iar această poveste, dincolo de succesiunea registrelor este surprinzătoare cu fiecare pas. Dar această poveste are la rîndul ei un inceput pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea. S-a întîmplat prin 1892, cînd Dimitrie Sturdza a sosit la Universitatea din Yena pentru a se interesa de protejatul său, la marele evoluţionist Ernst Haeckel, poreclit “Darwin al Europei”, ca autor al biogeneticii fundamentale. (mai mult…)

Muzee si expozitii in Bucuresti (II)

Prima parte a articolului. Un alt muzeu redescoperit in aceasta vizita a fost Muzeul Municipiului Bucuresti. Il vizitasem poate ca elev, dar il uitasem in timp si acum multumita colegilor de liste internetice l-am redescoperit. Splendida cladire care il adaposteste este Palatul Shutzu din piata Universitatii construit de arhitectii vienezi Johann Veit si Conrad Schwinck in 1833-1844 si cu interioarele proiectate de sculptorul si decoratorul Karl Storck pe la 1862. De atunci dateaza holul de intrare, elegantele scari interioare si ceasul propectat sa fie vazut de la intrare in oglinda, de fapt mergand invers sensului acelor de ceasornic obisnuite. In secolul 20 cladirea si-a schimbat de mai multe ori destinatia. In timpul primului razboi mondial a fost sediul guvernatorului german al Bucurestilor sub ocupatie, pentru ca in perioada interbelica sa gazduiasca pentru o vreme sediul Primariei. Dupa ce a mai fost sediu de banca si al CEC, din 1959 a devenit muzeu. (mai mult…)

Muzee si expozitii in Bucuresti (I)

Din recentul nostru periplu bucurestean nu puteau sa lipseasca vizitele in muzee si salile de expozitii. Din pacate, am ratat la milimetru doua expozitii care s-au inchis exact in ziua sosirii noastre. Si totusi am reusit sa vedem cateva lucruri interesante chiar si in aceasta saptamana inainte de Paste, cand unele dintre spatiile de expunere se pregateau de vacanta sau de schimbarea expozitiilor. Descoperirea numarul unu a acestei vizite a fost fara indoiala Muzeul National Cotroceni, institutie despre a carei existenta nu stiam mai nimic si cred ca ar trebui sa fiu cam rusinat din acest motiv. Spatiul de pe Dealul Cotrocenilor pe care in copilarie il cunosteam ca Palatul Pionierilor devenise inaccesibil majoritatii romanilor dupa cutremurul din 1977 cand Ceausescu a hotarit renovarea sa pentru a deveni rezidenta oficiala pentru oaspetii presedintelui. In cursul renovarii, au fost recuperate si renovate cea mai mare parte a incaperilor noului palat construit in 1895 pentru a servi ca resedinta a printului mostenitor si viitorului rege Ferdinand, dar au fost si distruse urme mai vechi ale cladirilor din zona si in special biserica Cotroceni cu hramul Adormirii Maicii Domnului (reconstruita dupa 1990). Arhitectura palatului completeaza si complementeaza seria de palate construite de casa regala a Romaniei din care fac parte si Pelesul si Pelisorul din Sinaia. Pentru a vedea o parte din incaperile palatului puteti sa alegeti ‘Tur Virtual’ la http://www.muzeulcotroceni.ro/. (mai mult…)

‘Cantecul pietrei’ – expozitie memoriala Tuvia Juster la Ein Hod

Nu am avut sansa sa-l cunosc pe Tuvia Juster, asa incat expozitia deschisa la galeria centrala din satul artistilor de la Ein Hod, locul in care a trait si creat Juster in ultimele decenii ale vietii sale a fost prima mea intalnire cu lucrarile sculptorului plecat dintre noi cu cinci ani in urma. Tuvia Juster (1931 – 2005) s-a nascut la Braila si a copilarit in Bucuresti si-a facut studiile la Institutul de Arte Plastice din capitala Romaniei, si a emigrat in Israel in 1959. Aici s-a consacrat ca artist si aici a devenit unul dintre cei mai cunoscuti sculptori ai Israelului. A ramas atasat insa si de tara sa de origine, pe care a revizitat-o de multe ori si unde in 2004 a aparut volumul al carui titlu da si numele actualei expozitii si care strange interviuri, note biografice si articole publicate de Juster in presa israeliana de limba romana. (mai mult…)

O zi in Caesarea

Caesarea este unul dintre locurile in care ii iau cu mare placere pe prietenii care ne viziteaza din strainatate. In aceasta sambata de ‘iarna’ israeliana, cu soare intre doua reprize de ploi binecuvantate, am revenit impreuna cu prieteni apropriati stabiliti de cativa ani in Statele Unite. Primul popas l-am facut la muzeul Ralli, pe care nu il mai vizitasem de cativa ani. Istoria muzeului este legata de istoria familiei Recanati, muzeul fiind intemeiat de Harry Recanati, fiul lui Leon Recanati, conducatorul comunitatii evreilor din Salonic, bancher imigrat in Israel in 1935 si intemeietor al bancii Discount. (mai mult…)